Nimeni nu se aștepta la așa ceva în urmă cu 5-10 ani: înainte de criza economică, dobânzile la creditele în lei erau de cel puțin două ori mai mari decât cele în valută, dată fiind inflația galopant.
Costul aferent creditelor în lei a coborât anul acesta sub cel al împrumuturilor în euro, dar pentru o revenire reală a creditării mai este nevoie și de cerere reală pentru locuințe.
În 2010, la un an de la startul crizei financiare și spargerea bulei imobiliare, dobânda anuală efectivă (DAE)medie pentru creditele noi în lei era calculată de Banca Națională a României la 10,8%. Dobânda pare destul de mică pentru acea perioadă, iar explicația este că oricum băncile nu mai dădeau credite și nici populația nu cerea.
Chiar și în condițiile înghețării pieței, dobânda medie era cu mult peste cea echivalentă în euro, care se ridica la 6,15%. Un plus de 4,5 puncte procentuale înseamnă foarte mult pentru un împrumut pe 20 sau 30 de ani, diferența aceasta fiind cea care a convins mulți clienți să accepte riscurile valutare pentru a avea rate lunare mai mici.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/creditele-in-lei-au-ajuns-mai-ieftine-decat-cele-in-euro_1794051.html#ixzz3mMdpsSNW
Follow us: @realitatea on Twitter