Episcopia Husilor si-a fãcut cont pe Youtube
INOVATIE Dacã nu prea vin internautii la Bisericã, se pare cã s-a gãsit solutia pentru a merge… Biserica la internauti! De câteva zile, Episcopia Husilor si-a fãcut un cont pe youtube, unde a început sã posteze predicile Preasfintitului Corneliu, Episcopul Husilor. Desi initiativa a fost consideratã cel putin bizarã de unii credinciosi mai tranditonalisti, pentru care internetul, alãturi de alte “nãstrusnicii” ale tehnicii moderne, rãmâne totusi o “lucrare a Necuratului”, ei trebuie sã stie cã fetele bisericesti au înteles de multã vreme cât de folositor este spatiul virtual, dovadã stând contul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, care încã din 2009 , de când a fost activat, a stârnit interesul a peste 14.000 de credinciosi.
ONLINE Credinciosi virtuali! Asa îsi spun internautii care apreciazã ca fiind mult mai comodã ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu pe internet, decât în lãcasele de cult, unde trec din ce în ce mai rar. Observând acest lucru, reprezentantii Episcopiei Husilor s-au strãduit sã fie în pas cu tendintele modernitãtii si ale enoriasilor, în special ale celor mai tineri, si astfel au abordat internetul, creându-si atât un site propriu (www.episcopiahusilor.ro), unde sunt prezentate noutãti si informatii importante din viata Episcopiei, dar si un cont pe youtube, unde, pânã acum, au fost postate cele mai recente si mai interesante predici ale Preasfintitului Corneliu. Si se pare cã ideea începe sã prindã la credinciosii de pe net, pentru cã, în cele câteva zile de la activarea contului, deja în jur de 120 de persoane au accesat adresa http://www.youtube.com/user/episcopiahusilor. Mai au însã mult pânã sã ajungã la performanta Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, care este activã pe youtube.com din 2009 si a înregistrat peste 14.000 de vizitatori. Mai mult, cei din Arges au început sã realizeze la fisierele video postate si subtitrare în limba englezã, în asa fel încât mesajul sã fie înteles de cât mai multi evlaviosi.
“Nici nu ne-am fi gândit acum câtiva ani, cã vom putea asculta slujba în fata calculatorului, dar viata ne suprinde mereu”!
OPINII “Nu mã îndoiesc de faptul cã vor fi oameni care nu vor întelege niciodatã ce legãturã ar putea fi între Bisericã si internet. Acesti oameni au dreptatea lor: Dumnezeu ne-a chemat în Casa Sa, lângã icoanele sacre si în fata Sfântului Altar, ca sã ne rugãm pentru iertarea pãcatelor. Nici nu ne-am fi gândit acum câtiva ani, cã vom asculta slujba în fata calculatorului, dar viata ne suprinde mereu! Trebuie sã acceptãm cã lumea evolueazã si cã schimbãrile ei înseamnã, practic, schimbãrile noastre, ale fiecãruia în parte. Nu trebuie sã respingem un lucru, înainte de a-l întelege. Internetul este bun sau rãu, în functie de cum îl priveste fiecare om si de folosinta pe care el vrea sã i-o dea. Dacã vrei sã utilizezi spatiul virtual pentru a face rãutãti, pentru a exprima decãderea si partea urâtã a lumii, atunci internetul este rãu, nociv si mai bine nu ar exista! Dar dacã îl folosesti pentru a te informa despre viata din jur, despre pãmântul pe care trãim, despre sãnãtate, despre semeni, credintã, despre oamenii dragi, frati, surori, plecati poate la capãtul lumii, atunci internetul e un lucru miraculos. Dacã în Sfânta Bisericã se predicã despre iubire, viatã, bunãtate si jertfã, iar la slujbã nu au ajuns, din diferite motive, cei care au mare nevoie de aceste povete, necesare tãmãduirii sufletelor rãnite, ce ar fi rãu dacã ei ar gãsi aceste mesaje de sperantã pe internet si le-ar putea asculta?! Eu, ca teolog, cred cã dacã internetul este o cale de comunicare cu semenii, atunci aici trebuie sã fie si cuvântul lui Dumnezeu. Si nu e nimic gresit în asta”, a spus profesorul de religie, huseanul Cristian Vlad Harnagea.