spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Crãciunul miroase a portocalã… de hipermarket!

- Advertisement -

Ce mai cumpãrã vasluianul de sãrbãtori

AGITATIE… Au rãmas mai putin de douã sãptãmâni pânã la Crãciun si vasluienii nu se dezic de obiceiul specific românilor de a cumpãra, cât se poate de mult, pentru a putea simti de-a binelea o zi de Sãrbãtoare. În limita posibilitãtilor, si la Vaslui se cumpãrã de toate, uneori ai senzatia cã abia în agitatia si decorul de hipermarket unii îsi dau seama cã se apropie Crãciunul, pentru cã o tendintă stranie de a umple cosul în goana mare îi mânã grabnic prin galantare.

Astfel, pe de o parte, vasluienii câstigã pentru bunul lor plac, înspre simtirea lor de bine, iar supermarket-urile îsi rotunjesc cifra de vânzãri, si iatã cã în cea mai mare mãsurã vorbim de un joc echitabil, nimeni nu are nimic de pierdut, totusi este cineva nemultumit. Perdantii sunt micii comercianti de fructe si legume din piete, ei sunt lãsati fãrã clienti de hipermaketuri, si asta se simte pe tot parcursul anului, dar mai ales acum în pragul Crãciunului. Nici micile magazine de cartier nu o duc mai bine, nici ele nu au nicio sansã în fata strategiilor de marketing puse la punct de lanturile mari de magazine. Nu de mult au făcut si vasluienii cunostintã, gratie celui mai vizitat hipermarket din oraș, cu gãleata, nouã unitatea de mãsurã cu care se cumpãrã în România portocalele. Fascinati de super-oferte, putini au fost cei care s-au putut abtine sã nu îndese într-o găleatã cât de multe portocale a fost cu putintã si, indiferent cã în gãleatã vasluianul a pus cinci sau sapte kilograme, la casã, tot 16 lei a plãtit, iar gãleata a fost gratis. Dupã asemenea ispravã, cum sã-i meargã afacerea celui cu portocalele din piatã? Aici, un kilogram de portocale costã în medie 3,5 lei, mandarinele si clementinele au cam acelasi pret, în supermarket aceleasi fructe, 2.79 sau ceva mai mult. Dar oricum nu depãsesc pragul de 3 lei. Gratie anilor ’80, în rândul produselor traditionale de Crãciun pentru români au intrat si fructele exotice. Poate de atunci cei mai multi dintre noi aseamãnã mirosul cojii de portocalã cu cel specific Crãciunului. Vremurile s-au schimbat, portocale „cresc” acum si la noi pe toate gardurile, dar traditia s-a pãstrat, cel putin concluzia asta o tragi când comerciantii din piatã povestesc despre luna decembrie ca cea mai bunã pentru vânzarea portocalelor, madarinelor si a celorlalte surate ale lor. Asta a fost pânã la aparitia supermarket-ului.

O masã de Crãciun decentã costã în jur de 300 de lei

În piatã, în supermarket-uri, peste tot galantarele sunt pline cu de toate, preturile sunt derutante, numeric, diferentele nu sunt prea mari, dar întotdeauna se simt în buzunare. Dupã ce se orienteazã dupã ce-i mai ieftin, vasluienii vor constata cã o masã decentã de Crãciun costã în jur de 300 de lei. Cu acesti bani o familie de patru persoane poate cumpãra 6/7 kg de pulpã de porc (13 lei/kg), 2-3 kg de cârnati proaspeti( 12lei/kg), 2 sticle de vin(10lei/sticla), o sticlã de suc, 1 cozonac(7 lei/buc) , 2/3 kg de portocale(3,5 lei/kg), pot face o oalã cu sarmale si un platou de salatã de beof, o pifitie Pentru o masã de patru personae, un platou cu aperitive de sezon ajunge în medie cam 20 lei, 4-500 g tobã, 3-400g lebãr, 3-400g caltabos.

Cel mai prost le merge afacerea comerciantilor de fructe exotice

„Mai prost ca anul acesta nu ne-a mers niciodatã de ani de zile, fac comert cu fructe, oamenii nu mai au bani si ne mai intoxicã si marile magazine, merge prost tuturor, nu numai mie sau vecinei. Nu mai facem vânzãri ca în alti ani, cel putin noiembrie si decembrie, au fost groaznice, abia dacã reusim sã ne plãtim datoriile. Toatã lumea merge si cumpãrã de la Kaufland, desi preturile nu sunt chiar asa de diferite, încercãm sã ne adaptãm, căutam marfã cât mai ieftinã, sã fie si bunã, dar degeaba oamenii nu mai au bani, iar cei care au, merg în magazinele mari, nici cei de dincolo, de la carne, nu se omoarã cu vânzãrile, abia vine câte unul sã ia câte un kil, douã de carne”, ne explicã revoltatã una din comerciantele de portocale dulci de Grecia din piata Traian; în jurul ei toate colegile de la tarabele alãturate scapã câte un „kaufland” printre buze.

Nici micile magazine de cartier nu mai viseazã de mult la vânzãri record de sãrbãtori

Toatã lumea s-a obisnuit, în astfel de magazine preturile sunt mai mari decât cele practicate în marile magazine, lucru normal dacã luãm în calcul rulajul unui volum extrem de mare de marfã în oricare hipermarket, rulaj care îi permite acestuia sã mentinã la majoritatea produselor pretul mult mai mic decât cel practicat în comertul traditional. Vasluienii simt asta, drept pentru care singurele motive care îi mai fac sã intre în alimentarele si magazinele mixte de la coltul blocului sunt faptul cã si-au dat seama seara târziu cã nu au seminte pentru meci, sau li s-a ars un bec în baie. O altã gurã de oxigen de care se bucurã magazinul de cartier este caietul. Caietul este îndeosebi prietenul pensionarilor care coboarã la scarã si, chiar dacã mai sunt douã sãptãmâni pânã la pensie îsi permit gratie lui sã-si cumpere toate cele necesare. „Asa, ca la final de an, pot sã spun cã ne-a mers prost, cât despre luna decembrie nici nu mai zic, fatã de anul trecut vânzãrile mi-au scãzut la jumãtate. Ca tot comerciantul, m-am aprovizionat mai mult de sãrbãtori, dar cu sigurantã am gresit, o pâine, o apã mineralã, o cafea, cam atât, lumea nici nu are timp sã vadã cã bananele la mine în magazin îs doar 3 lei kg”, a declarat proprietarul unui magazin mixt.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.