spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

Crăciun…de criză

- Advertisement -

Vrâncenii au dat iama în pieţe şi magazine pentru a se aproviziona pentru sărbătoarea Crăciunului şi a Anului Nou. Deşi îmbulzeala este mare, comercianţii se plâng că vânzările nu merg bine şi că nici pe departe afacerile nu mai sunt înfloritoare ca în anii trecuţi. Mulţi dintre cumpărători se întorc acasă atât cu portofelele cât şi cu sacoşele goale.

Într-un an în care mulţi şi-au pierdut locurile de muncă, taxele s-au majorat, iar preţurile au luat-o razna, vrâncenii caută prin pieţe produsele cele mai ieftine. De cele mai multe ori, constată cu durere că tot ceea ce însemna hrană de bază pentru familie, este mai scumpă decât îşi pot permite. Şi dacă la o haină nouă poţi renunţa, iar de un lucru nou pentru casă te poţi lipsi, cum poţi să te lipseşti de hrana cea de toate zilele!?
Măsurile de austeritate luate de guvernanţi, i-au adus pe mulţi la sapă de lemn. Dacă cei cu o stare materială bună colindă supermarketurile pentru cumpărăturile de sărbători, pensionarii îşi iau sacoşa la  subraţ şi îşi plimbă ochii pe la vi-trinele magazinelor de lângă pieţe, căutând preţul cel mai mic. Unii caută şi un mic cadou pentru nepoţei, bineînţeles la un preţ convenabil.
Începând de la cartofi şi până la carne, toate preţurile au suferit mo-dificări. Nu numai pensionarii se plâng de viaţa grea pe care o duc, ci şi familiile care au copii. În aceste zile, cumpărăturile nu se fac în prezenţa micuţilor, pentru că mulţi dintre ei riscă să se întoarcă acasă cu lacrimi pe obraji, părinţii neputându-le oferi jucăria pe care o văd pe raft sau hăinuţa preferată. „Pentru salariile pe care le avem, preţurile sunt foarte mari. Încercăm să luăm câte puţin din fiecare, pentru a avea un meniu diversificat. Sigur că de multe ori nu ne mai uităm la calitate. Nici cantitatea nu mai e aceeaşi cu a anilor din urmă. Încercăm să trecem peste aceste sărbători fără prea mult belşug pe masă, gândindu-ne că trebuie să oprim şi un ban în buzunar pentru anul viitor. Sigur că pe lângă masa de Crăciun şi cadouri, care anul acesta nu vor fi decât pentru copii, trebuie să ne mai rămână bani şi pentru întreţinere şi pentru medicamente, dar şi pentru şcoală. Dintre alimentele la care anul acesta a crescut preţul în mod semnificativ, este cartoful, alimentul de bază al săracului. Aproape s-a dublat. Dacă la începutul anului găseam cu 80 de bani kilogramul, acum cu mai puţin de un leu jumătate nu-l mai iei“, ne-a spus Simona D., de 32 de ani, din Focşani, care ieşise la cumpărături în Piaţa Moldovei. Femeia a dus acasă totuşi, câteva kilograme de carne de porc, o plasă cu portocale şi câteva ornamente de brad. Pentru toate acestea, a scos din buzunar aproape 200 de lei.
O altă gospodină spune că de două zile tot urmăreşte piaţa, pentru a găsi un preţ mai bun. „Mă tot uit peste tot, poate găsesc un preţ mai bun la carne. Aş vrea să fac nişte sărmăluţe şi o răcitură pentru Cră-ciunul acesta. La cozonac am renunţat. Poate de Paşte, că acum nu ne mai permitem. Mai bine îmi rămâne un ban să dau la nepoţi pentru colind. Pentru pensiile şi salariile pe care le avem noi, ar trebui să nu mai mâncăm nimic, numai să plătim facturile. Noroc cu unul dintre băieţi, care e plecat în străinătate. Ne mai trimite el de acolo câte un pachet şi uneori şi bani. Acolo, dacă eşti serios şi munceşti, iei şi bani buni, aici poţi să fii cât de bun şi harnic, că răsplată nu ai. Ne-au luat ăştia de la putere până şi speranţa! Ne gândim cu frică la ziua de mâine. Salariile au scăzut şi nu mai reuşim să ţinem piept scumpirilor. Am rămas cu uitatul…“, spune, cu regret,       Gheorghiţa Tătaru, pensionară din Focşani.

Cumpărături puţine…

Aglomeraţia din magazinele din împrejurimile Pieţei Moldovei vine în contrast cu declaraţiile comercianţilor în privinţa vânzărilor slabe. „E o plimbare continuă. Vin, se uită şi pleacă, speră că or să găsească mai ieftin. Orăşenii ăştia habar nu au că nici aşa nu este plătit tot chi-nul nostru de peste an“, spune, cu amar, un vânzător.
Printre persoanele pentru care acest Crăciun înseamnă restricţii, economii şi sărăcie se numără şi pensionarii. Mulţi dintre ei sunt lipsiţi de sprijin, singuri, luptându-se cu bătrâneţea şi cu nevoile cu care i-au împovărat guvernanţii. Mulţi dintre ei nu se mai feresc să le spună pe nume celor pe care îi consideră vinovaţi pentru sărăcia în care se chinuie. „Din sărăcia pe care mi-au dat-o Băsescu şi cu Boc, am luat şi eu ce am găsit mai ieftin. Am tăiat mult din produsele pe care le aveam pe listă anul trecut, pentru că aceşti domni numai taie, dar nu dau. Anul acesta am luat două kilograme de carne mai înainte, că sunt sigur că se scumpeşte, aşa că am vrut să o prind mai ieftină. Asta pentru Crăciun, că pentru Anul Nou… ce am mai putut găsi. Am o pensie de 800 de lei. Am lucrat ca şofer, dar cu banii pe care îi luam de la Ceauşescu am crescut şi ţinut la şcoală doi copii, care au ajuns profesori şi o fată am ingineră. La plata întreţinerii mă ajută băieţii“, s-a destăinuit Ion Mereuţă, de 84 de ani, ieşit la cumpărături.

… haine vechi

Sărbătorile de iarnă înseamnă şi o haină nouă. În timp ce unii renunţă la acest obicei, considerându-l deocheat pentru aceste vremuri, alţii se înnoiesc cu haine… la mâna a doua. În perioada aceasta magazinele second-hand sunt pline de clienţi, de fapt ca în ultimii doi ani, de când traversăm criza. Sunt însă clienţi care se feresc să recunoască faptul că sărăcia îi obligă să cumpere astfel de chilipiruri. Mulţi dintre ei, oameni gospodari, spun că au venit să cumpere pentru bătrânii lor, pentru rudele de la ţară, chiar dacă duc spre casele de marcat lucruri tinereşti, care nu s-ar potrivi cu ţinuta unui pensionar. „Am luat haine bunicilor, care sunt la ţară. Multe dintre acestea le poartă la lucru, prin curte. Dacă am avea posibilitatea, le-am cumpăra ceva nou, dar astea sunt condiţiile. Acum am pus în sacoşă două pulovere şi o cămaşă pentru tataia“, a declarat un client al unui magazin second hand din zona pieţei, care de jenă a preferat să nu-şi spună numele.
Copiii rămân însă, răsfăţaţii acestei perioade de criză. Pentru luna decembrie, fiecare părinte a încercat să pună deoparte ceva bănuţi, pentru ca ai lor copii să găsească în dimineaţa zilei de Crăciun, un cadou sub brad. Dacă pentru bunici se poate cumpăra o cămaşă purtată şi aruncată de semenii din Uniunea Europeană, pentru micuţi familiile fac toate eforturile numai să nu simtă criza şi nici măsurile proaste ale guvernanţilor. Nu de puţine ori însă, părinţii nu-i mai pot proteja de greutăţile vieţii şi le refuză micile plăceri, lăsându-le pe toate în seama lui Moş Crăciun, care uneori uită să mai vină…

Anul scumpirilor

Vitrinele sunt pline de bunătăţi, piaţa duhneşte de miros de carne de porc şi alte bunătăţi, în timp ce mulţi se înfruptă din ele numai cu privirea. O alimentaţie sănătoasă ar fi una variată, bazată pe legume şi fructe, dar care sunt foarte scumpe pentru buzunarele golite de plata facturilor de iarnă. Toate alimentele s-au scumpit anul acesta. Potrivit statisticilor, cartofii, care reprezintă hrana de bază pentru pensionari, au înregistrat creşteri numai în ultima lună, de aproape 10%, în timp ce ouăle s-au scumpit cu 8 procente. Creşteri importante au înregistrat şi preţurile la făină, cu 3,5%, mălai, cu 1,9%, zahăr, cu 2,2 %. Nici preţul la uleiul alimentar nu a scăpat neatins. Dacă la începutul anului încă se mai plătea 5 lei pe litrul de ulei, astăzi preţul acestuia depăşeşte 6 lei. Numai în ultima lună, preţul uleiului a crescut cu 2,4 %. Fructele proaspete s-au scumpit de la începutul lui noiembrie cu 4,32%.
Fiecare îşi rânduieşte cumpărăturile şi renunţă la cele pe care nu le consideră importante, pentru a nu intra cu datorii sau cu buzunarele goale în anul ce urmează. Nu de alta, dar se zice că aduce ghinion…

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.