NU SUNT BANI…. Subfinantarea sistemului sanitar îi aduce pe vasluieni la limita disperãrii. Pentru a beneficia de un set de analize medicale decontate de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate, acestia sunt nevoiti sã îsi facã programãri cu câteva luni bune înainte, deoarece laboratoarele de analize epuizeazã banii din primele zile ale lunii.
Cu plata la zi a asigurãrilor de sãnãtate, cu biletul de trimitere de la medic, vasluienii care vor analize gratuite cautã lunar laboratoarele a cãror fonduri nu s-au epuizat încã din primele zile, analizele medicale gratuite fiind efectuate dupã principiul “primul venit, primul servit”. Programarea la efectuarea analizelor medicale de laborator, acordate gratuit conform Contractului-cadru privind asistenta medicalã în sistemul asigurãrilor de sãnãtate, a devenit astfel o adevãratã aventurã pentru majoritatea pacientilor. Sumele pe care sistemul de asigurãri sociale le alocã pentru cei care au nevoie de analize de laborator, de radiografii, tomografii sau alte investigatii necesare atunci când medicilor de familie le este imposibil sã punã un diagnostic ori sã le evalueze starea de sãnãtate, nu sunt suficiente.
Bugetul alocat laboratoarelor de analizã, prea mic
Bugetul alocat pe anul 2012 judetului Vaslui pentru laboratoarele de analizã medicalã este de aproximativ 1,8 milioane lei, iar pentru analizele de imagisticã suma alocatã este de 451, 26 mii lei, un furnizor având în medie 12.000 de lei, sumele variind însã în functie de dotãrile laboratoarelor. În topul laboratoarelor cu cei mai multi bani decontati se regãsesc TeoClinik Vaslui care în luna septembrie a încasat de la CJAS 17.400 de lei, SC Dorimed SRL Bârlad cãreia i s-au alocat 16.991 de lei si Societatea Civilã Bârlad cãreia i s-a decontat suma de 16.174 lei. La polul opus sunt laboratoarele: Medical Company Negresti cu suma de 7.537 de lei, SC Biolog Test SRL Husi cu 8.627 de lei si Silvamed Vaslui cu 8.676 de lei. “În judet existã 13 laboratoare de analize gratuite, 4 fiind în Vaslui, 5 în Bârlad, douã în Husi si douã în Negresti si opt furnizori de imagisticã. Din suma totalã contractatã cu fiecare laborator de analize medicale si imagisticã medicalã, CAS Vaslui alocã lunar fonduri în limita cãrora laboratorul poate acorda servicii medicale asiguratilor. Nu am avut probleme deosebite pentru cã nu vorbim de analize vitale, fiecare laborator având liste de asteptare în baza cãrora se fac programãri, cele mai lungi fiind listele la RMN si CT.”, a declarat Mihaela Chitariu, director adjunct al CJAS Vaslui.
Programarea analizelor se face înaintea prescrierii acestora
Normele de aplicare a Contractului-cadru prevãd un anumit termen de valabilitate pentru biletele de trimitere la investigatii paraclinice – analize de laborator, ecografii, radiografii etc., termen care variazã în functie de boalã. Pentru diabet si afectiunile oncologice valabitatea biletului este de 90 de zile calendaristice de la emiterea lui. Cei care suferã de alte boli cronice pot utiliza biletul în intervalul de timp de 60 de zile. Pentru restul afectiunilor, termenul de valabilitate este de 30 de zile. Dar tot normele spun cã, dupã ce a primit biletul, pacientul este obligat sã se prezinte cu el la unul din laboratoare, în termen de 10 zile de la data prescrierii, pentru a nu-si pierde valabilitatea. Noua prevedere apare în Ordinul nr. 951 din 22 decembrie 2011 pentru modificarea Ordinului ministrului Sãnãtãtii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 868/542/2011 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice utilizat în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare al acestuia, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2012. Astfel, multi pacienti sunt obligati sã meargã initial la laborator pentru a-si face programare, medicul de familie urmând sã îi prescrie analizele gratuite cu maxim 10 zile înaintea datei la care a fost fãcutã programarea.