spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

COVID 19 amânã plata ratelor pentru zeci de mii de vasluieni

- Advertisement -

PÃSUIRE… Ratele la credite vor putea fi amânate, printr-o simplã cerere, aproape sase luni. Anuntul a fost fãcut, marti seara, de ministrul Finantelor, Florin Cîtu. „Amânarea ratelor se va face pe o perioadã mai mare decât starea de urgentã, mai aproape de sase luni, iar toti clientii care solicitã acest lucru nu vor avea probleme birocratice”, a declarat Cîtu.

„Pregãtim o solutie pentru ratele românilor. Astãzi a venit decizia Asociatiei Europene a Bãncilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o solutie pentru tot sistemul bancar, pentru toti clientii si pe care o vom adopta joi (n.r. 26 martie 2020) în sedinta de Guvern, prin ordonantã de Guvern. Detaliile tehnice încã se discutã, dar o solutie este o amânare a ratelor pe o perioadã mai mare de starea de urgentã. Eu vã spun cã aici va fi implicat si statul si nu vom discrimina. Cei care vor cere, vor avea acces la aceastã facilitate. Care va fi durata de amânare si care vor fi conditiile, le vom pune în ordonanta de urgentã. Cei care au nevoie de pãsuire, nu au nevoie de vreun certificat sau de altceva. Vor putea sã apeleze la aceastã facilitate. Joi vom veni exact cu detaliile”, a afirmat Cîtu.

Ratele se vor amâna, nu se vor sterge!

Ministrul de resort a precizat cã decizia Guvernului se referã la o pãsuire, nu la o stergere a ratelor datorate bãncii. „Astãzi am avut discutii toatã ziua cu Banca Nationalã, seara am discutat si cu reprezentantii bãncilor si solutia este 90% fãcutã. Pãsuirea va fi mult mai mare, pentru cã ne gândim cã nu stim în primul rând cât va dura aceastã perioadã. Credem cã e nevoie de o perioadã dupã aceea pentru a reveni la normal si atunci trebuie sã se extindã perioada si dupã starea de urgentã. Va fi vorba despre luni, nu putem vorbi despre ani în acest moment. Mai aproape de sase luni, decât de trei luni… Este vorba despre o pãsuire, nu putem sã stergem ratele. Este o pãsuire care se va întinde si dupã perioada de stare de urgentã. Pentru persoane juridice, avem deja tot felul de instrumente si vor fi si pentru persoane fizice. Am mers pe o variantã prin care nu creãm alte probleme birocratice. Nu existã conditionalitãti (n.r. pentru amânarea ratelor). Decizia va fi valabilã din momentul în care va fi publicatã în Monitorul Oficial”, a subliniat Florin Cîtu. Marti seara, purtãtorul de cuvânt al Bãncii Nationale a României (BNR), Dan Suciu, a mentionat cã „în cazul unei rate neplãtite a unui credit cauzatã de situatia epidemiei de COVID-19, creditul respectiv nu va fi considerat neperformant”. „În consecintã, banca nu este obligatã sã constituie provizioane, sã-l declare un credit problemã, sã ia mãsuri împotriva celui care nu face aceastã platã sau sã vinã cu costuri suplimentare care se rãsfrâng asupra celui care nu plãteste. Noi am creat acest cadru în care decizia de platã pe care o poate lua fie banca, fie autoritatea statului, printr-o lege sau Ordonantã de Urgentã, poate sã nu ducã la costuri suplimentare si sã permitã creditului respectiv sã rãmânã un credit valid fãrã constrângerile pe care le-ar impune un credit în care ratele nu sunt plãtite”, a explicat Suciu.

BNR: Neplata ratelor nu va duce la reclasificarea creditului

Banca Nationalã a României a anuntat, marti, cã va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (institutii bancare si institutii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurãrii creditelor debitorilor si modalitatea de aplicare a reglementãrilor în vigoare. Astfel, conform reprezentantilor bãncii centrale, amânarea la platã (urmare a unei mãsuri generale sau prin negocieri directe cu clientii), determinatã de situatia actualã, nu trebuie asociatã unei notiuni de dificultate financiarã a debitorului. În consecintã, creditul nu trebuie reclasificat, iar institutia bancarã nu trebuie sã constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurãrii. „Astfel, desi definitia stãrii de nerambursare presupune orice operatiune de restructurare a unui credit si trebuie asociatã notiunii de dificultate financiarã, în situatia unui moratoriu (amânare de platã) privat sau public, o astfel de operatiune nu este apreciatã ca o mãsurã de restructurare, pentru cã nu a avut loc din cauza unei dificultãti financiare a debitorului. Reglementãrile actuale permit împrumutãtorilor (institutii bancare si nebancare) sã amâne la platã creditele oricãrei persoane fizice afectate de pandemia COVID-19, fãrã aplicarea conditiilor prevãzute de Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele conditii de creditare, cu modificãrile ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului functie de valoarea garantiei si durata maximã a creditului de consum’, se noteazã într-un comunicat al BNR.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.