Politicienii se ceartã, cetãtenii plãtesc!
GRAV În urma unor controale ale Curtii de Conturi Vaslui la Primãria orasului Murgeni s-au gãsit nu mai putin de 197 de nereguli, privind aplicarea legii în actele Primãriei. Controlul Curtii de Conturi se pare cã a fost solicitat de actualul primar Ioan Buta, care poartã un rãzboi inexplicabil cu fostul primar Jenicã Panica, în detrimentul cetãtenilor, pentru cã acum oamenii au de plãtit sume imense pentru impozitele pe terenuri, pentru chirii, deoarece din cele controlate au reiesit multe neaplicãri ale legii, iar oamenii trebuie sã achite retroactiv pe cinci ani, plus penalitãti, sume exorbitante. Ieri în cadrul unei Adunãri Populare care a avut loc la Casa de Culturã din Murgeni, oamenii au fost informati de situatie iar cei peste 200 de murgesteni prezenti au cerut sã fie trecut orasul înapoi la vechea formã administrativã, adicã sã redevinã comunã, lucru de care primarul Buta nici nu vrea sã audã. Controlul Curtii de Conturi va continua si la alte capitole ale bugetului local din Murgeni, rãzboiul dintre primari ducând practic în faliment populatia orasului. Victimele acestui rãzboi dus de Ioan Buta sunt practic cei care l-au votat.
Murgeni este categoric un oras blestemat! Din anul 2003 de când mai marii PSD au decis (electoral evident) sã ridice comuna Murgeni la rang de oras, populatia din zonã a avut numai de suferit. Impozitele pe terenuri si clãdiri au fost evident mãrite, orice proiect accesat a fost pentru categoria oras si nu pentru cea ruralã, desi Murgenii nu s-au dezvoltat absolut deloc din 2004 pânã acum. Aratã exact ca o comunã, asa cum a fost înainte. De la venirea primarului Ioan Buta (PP-DD) din 2012 la frâiele Primãriei Murgeni însã lucrurile au luat-o razna complet. Fostul primar Jenicã Panica (PNL) din perioada 2004-2012 este tinta rãzbunãrii actualului primar, care nu are niciun scrupul în a-i plãti acestuia anumite polite numai de el stiute. Asa se face cã, în urma unui control al Curtii de Conturi Vaslui (control solicitat de Ioan Buta se pare), s-au gãsit o serie de abateri cu privire la aplicarea corectiei la impozitele pe terenuri si clãdiri, corectii care ar fi trebuit sã fie aplicate conform legii, încã din 2004, de când Murgeni a devenit oras. Fostul primar, Jenicã Panica, cunoscând situatia materialã precarã a cetãtenilor orasului a gãsit o solutie, pentru ca oamenii sã nu plãteascã aceste corectii, care practic dubleazã impozitul pe terenul intravilan si extravilan. Cum Ioan Buta vrea rãzbunare, el n-a cãutat solutii în favoarea oamenilor ci a chemat Curtea de Conturi pentru a „executa” pe fostul primar.
Justificãri de primar
„Coeficientul de corectie se aplicã dupã rangul localitãtii – Murgeni este de rang III si astfel acesta este 1,9-2,2 si satele componente ale orasului de rang V, coeficientul în cazul lor fiind 0,95 – 1,05. Aceastã bazã de impozitare trebuia aplicatã de la 1 ianuarie 2004, de când am devenit oras si nu s-a aplicat. În urma controlului, Curtea de Conturi ne obligã sã impunem la platã acest coeficient de corectie retroactiv pe cinci ani si cu penalitãtile aferente. Controlul a fost efectuat pe perioada 2008-10012, când era primar Jenicã Panica (PNL). Acum am încercat sã le explic oamenilor cã eu nu am nicio vinã, vinovat este fostul primar si i-am sfãtuit pe oameni sã dea Primãria în judecatã, pentru cã ei nu au fost înstiintati cã sunt datori la impozite ci erau cu plata la zi, asa apar în acte. Iar noi vom da la rândul nostru în judecatã pe cei gãsiti vinovati de neaplicarea coeficientului de corectie si vom cere recuperarea pagubei, de ce sã plãteascã oamenii?”, a spus Ioan Buta, primarul Murgeniului. Lucrurile nu stau deloc în regulã la Primãria Murgeni, având în vedere cã inclusiv contabila sefã a institutiei a plecat de acolo, neputând sã lucreze în stresul creat de actualul primar, care în loc sã facã mai usor traiul oamenilor din localitate îi împovãreazã acum cu datorii extrem de mari cãtre bugetul local. Nu ar fi primul caz al plecãrii celor de sub „comanda” lui Buta, prima victimã fiind fostul director al Spitalului orãsenesc Murgeni, medicul Lilica Otel, care nu a vrut sã mai lucreze cu primarul Buta si a demisonat, plecând definitiv din localitate.
Oamenii vor ca Murgeni sã fie iarãsi comunã!
Deoarece în sedinta Consiliului Local de vineri, 28 februarie de la Murgeni, mai multi cetãteni au venit si au cerut explicatii privind dublarea impozitelor pe terenuri si clãdiri, primarul Ioan Buta a convocat ieri dimineatã, la Casa de Culturã din Murgeni, o adunare generalã unde au fost peste 200 de locuitori ai orasului Murgeni. Prezent a fost si fostul primar, Jenicã Panica. Adunarea a avut ca principalã temã dezbaterea cu privire la modul de impozitare si evident cã s-a lãsat cu scandal, oamenii neîntelegând mai nimic decât cã ei acum nu mai plãtesc 32 lei/ha impozit, ci 90 de lei/ha! Aruncarea pisicii de la un primar la altul i-a lãsat indiferenti. „Noi nu întelegem de ce nu faci dumneata, domnule primar, ceva sã nu fim atât de împovãrati! Pe fostul primar l-am sanctionat, n-am mai votat cu el, dar dumneata? Ce faci pentru noi? În dorinta de a-l înfunda pe el ne bagi pe noi în niste cheltuieli atât de mari? Cum el a gãsit o portitã sã nu aplice acel indice de corectie, tu de ce nu gãsesti? Si ca sã te rãzbuni pe el ne gãseste Curtea de Conturi pe noi buni de platã? Ce-ai fãcut pentru oras în cei doi ani de când te-am ales? Noi vrem sã redevenim comunã, pentru cã asta si suntem. Nu am evoluat cu nimic de când suntem oras. Mai mult, suntem blestemati!”, a spus unul dintre oamenii prezenti la adunarea popularã de ieri de la Murgeni. Scandalul a fost imens: fostul primar Jenica Panica a încercat sã explice cum au stat lucrurile, n-a fost lãsat, a fost huiduit, actualul primar Ioan Buta s-a enervat, a tipat la oameni, a plecat, a revenit … a fost un vacarm si concluzia trasã de oameni a fost cã vor ca orasul sã devinã înapoi comunã! Lucru de care primarul Buta nu vrea sã audã, deoarece i-ar scãdea drastic salariul, de la 4000 de lei, la numai 17 00 de lei cât are un primar al unei comune. „Nu e vorba despre scãderea salariului, ci despre faptul cã avem demarate o sumedenie de proiecte pe care le-am accesat cã sunt oras, cele comunale sunt pe rural. Nu avem cum sã dãm înapoi acum, trebuie sã mergem înainte”, a spus Ioan Buta.
Întrebãri, întrebãri…
În mod firesc se nasc o sumedenie de întrebãri în urma a ceea ce se întâmplã la Murgeni. Cum de Curtea de Conturi Vaslui nu a sesizat cã din 2004 nu s-au aplicat acei coeficienti de corectie la impozitele pe terenuri? Oare n-a mai avut loc niciun control pânã acum? Sã nu fi gãsit Curtea de Conturi drumul spre Murgeni opt ani? Sau o fi vorba poate despre o „întelegere” stabilitã cu fostul primar, încãlcatã acum de actualul primar? De ce primarul Buta nu gãseste solutii pentru cetãtenii orasului, ci numai împotriva lor? De ce pleacã oamenii din Primãrie si din subordinea domnului primar Buta?