spot_img
spot_img
3 C
Vaslui
30-dec.-2024

CORUPT SĂ FII, NOROC SĂ AI: Decizie de ultimă oră a judecătorilor în dosarul lui Buzatu. După nouă luni de stat în cameră preliminară, procesul se reia de la zero la Curtea de Apel

- Advertisement -

JUSTIȚIE ORBĂ?… În câteva zile se împlinește un an de la flagrantul lui Buzatu și procesul pe fond încă nu a început, deși la sfârșitul anului 2023, procurorii DNA l-au trimis pe politician în judecată. Într-o țară cu o justiție normală, astăzi am fi avut verdictul și o posibilă condamnare, numai că la noi, de nouă luni, procesul stă blocat în camera preliminară. În acest ritm ne ducem, ușor, ușor, spre prescripția unor fapte din dosar. În acest context, Curtea de Apel, după trei luni de amânare a pronunțării, anunță că se reiau dezbaterile de la zero în apelul făcut de DNA la decizia uluitoare a unei judecătoare din Vaslui, care a decis anularea unor probe importante din dosar. Următorul termen a fost stabilit peste o săptămână, când atât Dumitru Buzatu, cât și expertul Radu Judele vor trebui să se prezinte în fața noului complet de judecată.

După aproape trei luni de așteptare, astăzi, la Curtea de Apel Iași ar fi trebuit să se pronunțe sentința în privința excepțiilor ridicate de Dumitru Buzatu în dosarul în care este acuzat că a primit o mită de 1,2 milioane de lei. Pentru că un judecător din complet s-a îmbolnăvit, și s-ar încălca procedura dacă un altul ar pronunța sentința în locul său, judecarea etapei de Cameră Preliminară – etapa contestației, va fi reluată. Timp prețios cîștigat de Dumitru Buzatu care obține o nesperată tergiversare a dosarului.  „Față de dispozițiile art. 121 alin.2 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, având în vedere faptul că unul dintre membrii completului de judecată se află în concediu medical pentru o perioadă lungă de timp, fiind imposibilă reunirea completului pentru deliberare, apreciind că se impune reluarea dezbaterilor pentru respectarea principiului continuității completului de judecată, în temeiul art. 395 alin. 1 din Codul de procedură penală, repune cauza pe rol”, se arată în soluția publicată pe portalul instanței. Acest lucru înseamnă că în completul de judecată va fi numit un alt judecător, iar dezbaterile privind excepțiile ridicate de inculpați vor fi reluate. Completul care a judecat inițial contestațiile formulate atât de DNA, cât și de Dumitru Buzatu și Radu Judele, amânase sentința în dosar încă din luna iunie.

La Vaslui, Buzatu a obținut o victorie: excluderea unor înregistrări din dosar

În primă instanță, judecătoarea Cornelia Vezeteu de la Tribunalul Vaslui a admis o parte dintre excepțiile invocate de Dumitru Buzatu și a decis excluderea unor probe din dosar. Este vorba de înregistrările efectuate Emil Savin în timpul întâlnirilor cu Buzatu. Judecătoarea Vezeteu a invocat o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, intrată în vigoare la zece luni după declanșarea anchetei împotriva lui Dumitru Buzatu. Hotărârea respectivă prevede că pe lângă mandatele de supraveghere clasice obținute de parchete de la instanțele de judecată, în cazul folosirii investigatorilor cu/fără identitate protejată este necesar un mandat special. Cum la data la care Dumitru Buzatu era anchetat de DNA nu era în vigoare respectiva hotărâre, procurorii au obținut doar mandatul obișnuit. DNA a contestat decizia Tribunalului Vaslui, arătând că nu se impunea excluderea înregistrărilor. “Actele procesuale referitoare la măsurile de supraveghere tehnică, precum și actele procedurale referitoare la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică au respectat dispozițiile legale în vigoare la data emiterii, astfel că nu poate fi pusă în discuție nulitatea actelor procesuale și procedurale și nici aplicabilitatea dispozițiilor art. 102 alin. 3 Cod procedură penală referitoare la sancțiunea excluderii unor probe, în ipoteza unei succesiuni de legi sau a unor succesiuni de interpretări operând principiul tempus regit actum”, a susținut procurorul DNA la Curtea de Apel Iași.

Vrea să scape de declarația de la flagrant

Dumitru Buzatu, la ieșirea din Penitenciarul Vaslui – 17 aprilie 2024

Deși a obținut excluderea unor probe importante din dosar, Dumitru Buzatu a contestat și el decizia judecătorului de cameră preliminară a Tribunalului Vaslui. El vrea să șteargă cu buretele ce a declarat în timpul flagrantului. Când a fost oprit de ofițerii anticorupție și a fost întrebat ce reprezintă banii din geanta găsită în portbagaj, Dumitru Buzatu a declarat că “sunt economiile mele”. Ulterior, la DNA avea să declare că de fapt banii erau primiți cu împrumut de la Emil Savin. Reclamând că i s-a încălcat dreptul la tăcere pentru că nu a fost avertizat că tot ce va spune va fi folosit împotriva sa, avocații cer excluderea probei de la dosar. În susținerea ideii că i s-a încălcat dreptul la tăcere, avocații s-au folosit de pregătirea academică a lui Buzatu. „Trebuia informat acuzatul că are aceste drepturi, acesta nu avea de unde să știe, a terminat Facultatea de Filozofie. Convenția Europeană și jurisprudența prevăd că se poate renunța voluntar la aceste garanții procesuale, dar pentru a putea renunța voluntar trebuie să fie informat asupra lor. Mai precizează că s-a profitat de elementul surpriză, de mișcarea în forță pentru că au fost oameni care au sărit din mașini cu arme, domnul Buzatu a fost pus cu fața spre mașină, fiind o persoană privată de libertate la acel moment”, a invocat avocatul lui Dumitru Buzatu în fața judecătorilor de la Iași. El a mai afirmat că procesul-verbal realizat după flagrant este „parțial nelegal” pentru că lui Dumitru Buzatu nu i s-ar fi respectat „garanțiile procesuale cu privire la aducerea la cunoștință a dreptului la tăcere, la neautoincriminare și, pe cale de consecință, trebuie să fie exclus din materialul probator în parte acest proces-verbal și referirile din rechizitoriu cu privire la acest aspect”.

Lui Buzatu, tergiversările îi pică mănușă, atât timp cât nu mai este în arest preventiv

Decizia Curții de Apel Iași de astăzi vine la aproape un an de la flagrantul care a făcut înconjurul țării. Imaginile cu Dumitru Buzatu cu mâinile întinse pe mașina polițiștilor sau cele cu teancurile de bani înșirate în portbagajul Dusterului Consiliului Județean au fost larg dezbătute în spațiu public. Buzatu a fost prins după ce Emil Savin a reclamat la DNA că de mai bine de doi ani Consiliul Județean Vaslui i-a blocat plățile pentru lucrările efectuate la un drum strategic Laza-Codăești. La DNA, Savin a susținut că pe plan local, în rândul constructorilor, era de notorietate că trebuie să-i ofere mită, celebra zeciuială, președintelui Consiliului Județean Vaslui. După flagrant, Buzatu a fost arestat, însă în aprilie anul acesta măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. Pe 20 iunie acesta scapă și de această restricție, în prezent, aflându-se sub control judiciar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Mi-e scarba de justitia romana..mi-e scarba de coruptia asta unde niste mizerii ca sobolanul asta de Buzatu sunt protejati !
    VAI DE TARA ASTA DUSA IN PRAPASTIE DE SISTEMUL MAFIOT !!!

  2. O singura fraza sa țineți minte: legile sunt făcute de hoți, pentru hoti! Atat timp cât vom vota cu fundul si nu capul….asa o sa se întâmple! Toti urla ca judecătorul este corupt! E corupt pe dracu: corupti sunt cei din gasca de mafioti de la Curtea Constituțională! Ăștia sunt capul șarpelui, o gasca de mafioti! Judecatorul a aplicat intradevar legea …acea excepție! Judecătorii si procurorii nu fac legi! Ei le aplica! În alt stat democratic, cu legi făcute de profesioniști, nu de toti ghertoii din parlament, Buzatu era închis în regim de urgență cu un verdict în primele termene de judecată! Dar asa ,trăim în România, tara tuturor posibilităților!

  3. O lăbăreală , lăsați omul liber, nu mai vă faceți că lucrați. O să aveți nopți nedormite, când o să băgați în pușcărie, babe care vând nuci și pătrunjel, justiție de tot rahatul. 20000 de euro pe lună, câștiga un justițiar😯 votați PSD PNL

  4. Asta se și așteaptă când se tergiversează procesul.
    Intr-o țară cu justiție reală, nu coruptă, nu mituită de politicieni, infractorul/banditul ăsta de care ne știe toată țara, era la inchisoare pentru minim 20 de ani și toată averea confiscată.
    Dar in România lui ”las” că merge și-așa” de unde dreptate? E un exemplu că poți fura 1 miliard și ești ….boier!

  5. Halal titlu la articol. Faceți bășcălie de tot vasluiul cu asemenea știre. Aici merge pe noroc?? Sau acuzatul cu cei care judecă sunt una și aceiași?? Sa va fie rușine atât celor din presa cât și celor care împart dreptatea în romania.si când spun de dreptate totul trebuie împărțit la această corupție .cel care a dat mită unde este? De unde a avut atâția bani? Nu cumva că făcea drumul azi și mâine se strica ?? Sunteți niște mârșavi .totul este o mocirla și nu vad a se alege o cărare.

  6. Ăia care dau cum se numesc? Nu tot corupți? Aici e cusut cu ață albă. Primește geanta și nici măcar nu se uită ce este în ea. Omul avea încredere deplină în așa zis prietenul lui. P.s să știți că eu desfac cadourile când ajung acasă:)))) Curios este când si-o pus ginerele prefect de ce nu a mers la DNA când a dat mită? Credeți că funcțiile astea se dau pe ochi frumoși? Ce a făcut buhaiul umflat , bețiv și drogat de merită funcțiile astea? Banii primează!!!!!! Buzatu, nu te lăsa .Dă-le să nu te uite . Roata este rotundă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.