spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Corogeanu, liber

- Advertisement -

Fostul staret de la Manastirea Tanacu va parasi Penitenciarul Vaslui

LIBERTATE Dupã ce a petrecut ultimii trei ani dupã gratii, Petru Daniel Corogeanu este un om liber. A avut un comportament exemplar pe toatã perioada detentiei, asa cã fostul preot urmeazã sã fie eliberat conditionat, în cursul acestei zile. Hotãrârea Judecãtoriei Vaslui mai poate fi atacatã încã astãzi, inclusiv, de cãtre procurorul de caz. E putin probabil însã sã se întâmple asta. Instanta de judecatã i-a gãsit vinovati pe fostul staret si pe cele patru mãicute de la Mãnãstirea Tanacu de moartea mãicutei Irina Cornici, în urma unui ritual de exorcizare, în luna iunie 2005.

Într-o zi de mare însemnãtate religioasã pentru credinciosi, de ziua Sfântului Andrei, Petru Daniel Corogeanu va pãrãsi Penitenciarul Vaslui. A ispãsit douã treimi din pedeapsa de sapte ani pe care a primit-o pentru uciderea mãicutei Cornici, iar Judecãtoria Vaslui a admis cererea fostului staret de la Mãnãstirea Tanacu de a fi eliberat conditionat. “Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate privind liberarea conditionatã constituitã la nivelul Penitenciarului Vaslui a analizat, propus si înaintat propunerea de liberare conditionatã cãtre Judecãtoria Vaslui pentru persoana privatã de libertate Daniel Petru Corogeanu. La calculul fractiei au fost luate în calcul si zilele considerate ca executate pe baza muncii prestate. El a avut pe parcursul executãrii pedepsei un comportament adecvat cerintelor mediului carceral. Nu fost niciodatã sanctionat disciplinar. A participat la activitãti educative, culturale, sportive si de voluntariat în urma cãrora a fost recompensat de mai multe ori cu suplimentarea drepturilor la pachet si vizitã. A relationat fãrã dificultãti atât cu celelalte persoane custodiate, cât si cu personalul unitãtii cu care a intrat în contact. Pe perioada detentiei a mentinut constant legãtura cu familia. Propunerea de liberare conditionatã formulatã de comisie privind aceastã persoanã privatã de libertate a fost aprobatã de Judecãtoria Vaslui”, a declarat Nicolae Toma, purtãtorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui. Mãicutele Adina Lucia Cepreaga, Simona Bîrdãnas si Elena Otel, condamnate la cinci ani închisoare pentru cã l-au ajutat pe Corogeanu în ritualul de exorcizare a mãicutei Irina Cornici au fost eliberate conditionat în urmã cu un an din Penitenciarul de Femei Târgsor, dupã ce si-au ispãsit trei sferturi din pedeapsã. Nicolaeta Arcãlianu, maica staretã de la mãnãstirea Tanacu, a fost si ea eliberatã conditionat la începutul lunii iulie a acestui an.

Irina era moartã la sosirea Ambulantei

În martie 2006, Institutul National de Medicinã Legalã “Mina Minovici” a dat publicitãtii un raport în care se aratã cã moartea mãicutei Irina Cornici, de la Mãnãstirea “Sfînta Treime” din Tanacu, a survenit ca urmare a deshidratãrii severe si nu din cauza incompetentei medicilor de la Ambulantã, care i-au acordat ajutor. Comisia Superioarã Medico-Legalã a stabilit, în urma necropsiei, a exhumãrii cadavrului si a analizei materialelor puse la dispozitie, cã mãicuta Irina a murit din cauza tratamentelor inumane la care a fost supusã. Legistii INML contrazic astfel afirmatiile unui expert independent, care a sustinut într-un raport cã moartea femeii a fost provocatã de o insuficientã cardiacã acutã survenitã “administrãrii contraindicate si incorecte ca mod si ca dozã mare de adrenalinã”. În raportul legistilor se precizeazã cã “nu existã nici un element obiectiv, nicio constatare medicalã sau medico-legalã care sã punã la îndoialã faptul cã Maricica Irina Cornici era decedatã în momentul în care a sosit salvarea”.

“Îl iert, dar sã îmi dea bani pentru dezgroparea fetei!”

Preotul Daniel Corogeanu si patru mãicute de la Mãnãstirea Tanacu au fost condamnati dupã moartea tinerei Irina Cornici, în vârstã de 23 de ani. Tragedia s-a întâmplat în iunie 2005. Irina Cornici a fost sechestratã într-o chilie, legatã cu lanturi si tinutã timp de trei zile, fãrã mâncare si apã. Ea suferea de schizofrenie si figura în evidenta medicilor specialisti de la Spitalul de Urgentã din Vaslui. Preotul si mãicutele au fost acuzati de omor deosebit de grav si lipsire de libertate. Cei cinci s-au apãrat spunând cã au încercat sã scoatã duhul rãu din trupul tinerei. Preotul Daniel Corogeanu a fost condamnat de instanta supremã la sapte ani de închisoare, maica staretã a primit sase ani de inchisoare, iar celelalte trei mãicute câte cinci ani fiecare. Pãrintii fetei ucise la Tanacu au considerat pedepsele prea mici. Dacã în septembrie 2005, mama Irinei cerea deshumarea cadavrului fiicei sale, la un an de la moartea ei, solicita în instantã despãgubiri de 1 miliard de lei si 100 milioane de lei, cheltuieli de înmormântare. A fost un proces rãsunãtor, iar la finalul acestuia, avocata acuzatiilor a obtinut pedepse mai putin aspre decât fuseserã stabilite initial pentru clientii sãi. La sase ani de la moartea fiicei sale, Elena Antohi declara pentru Vremea Nouã cã l-a iertat pe Daniel Corogeanu. „Din partea mea, sã scape din închisoare. Mie sã-mi dea banii fetei, cã eu nu mã duc prin sat, sã-mi dea lumea bani sã fac dezgroparea fetei. Eu i-am cerut banii, cei 4.000 de euro, am cerut si un miliard jumãtate de lei despãgubiri, dar mi-a dat doar 120 de milioane de lei! Sã vinã sã o dezgroape, tot asa cum a si înmormântat-o. Dacã scapã, sã scape din partea mea, nu am nimic nici cu mãicutele, nici cu el”, spunea Elena Antohi, care vrea sã se împace cu Daniel Corogeanu, pentru cã asa este bine de la Dumnezeu. „Cu mãicutele m-am împãcat, au fost aici, la mormânt, dupã ce au iesit din închisoare si si-au cerut iertare de la Irina. Si pe el îl iert, dar sã-mi dea banii”, a mai spus Elena Antohi.

Corogeanu, detinut model

A scris articole în revistele Penitenciarului Vaslui, a tinut lectii detinutilor si jucat fotbal

„În comparatie cu alti detinuti, Daniel Petru Corogeanu a avut si are un comportament exemplar. El contribuie la influentarea moralã pozitivã a celorlalti detinuti, prin implicarea în diverse activitãti cultural-educative si sportive. Participã la un program promovat de psihologul unitãtii, <<Cunoaste si ajutã!>>, un program psihoterapeutic de formare a educatorilor între egali. Este o consiliere nespecializatã, prin care acesti formatori intrã în contact cu semenii lor, le identificã nevoile si le oferã ajutor prin ascultare, întelegere si rezolvare de probleme. Ei oferã un prim sprijin, sprijin-suport, si apoi informeazã personalul de specialitate pentru a interveni prin consiliere si terapie specificã. De asemenea, participã si ajutã la programul de alfabetizare <<Alfaz>>, un program educational de alfabetizare care urmãreste însusirea scrierii si citirii corecte, la nivel elementar, de cãtre detinutii care nu stiu sã scrie si sã citeascã. Fostul preot este implicat si în programul <<Prietenii mei deosebiti – Plantele si Animalele>> – program de formare a deprinderilor pentru muncã si viatã”, a declarat Nicolae Toma, purtãtorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

Corogeanu face parte din colectivul redactional al revistelor lunare penitenciare „Gânduri si Sperante” si “Toti K 1”. În plus, este component al echipei de fotbal a persoanelor private de libertate.

Dincolo de implicãrile mentionate, el participã în permanentã la slujbele religioase oficiate în capela unitãtii fãrã a avea un program special.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

286 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.