spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cornel Mihalache a fãcut-o de “oaie”

- Advertisement -

Un “zootehnist” împarte cum vrea banii în sãnãtatea vasluianã

EROARE Presedintele Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui, Corneliu Mihalache a fãcut o gafã de proportii, pe final de an, lãsând sute de bolnavi cu probleme neurologice fãrã niciun ajutor. Suma de 2,5 miliarde lei vechi, primitã ca rectificare la finele lunii noiembrie, a fost repartizatã în întregime cãtre laboratoarele de analize medicale, în timp ce furnizorii de servicii imagistice au fost uitati complet, neprimind niciun leu. Sute de pacienti care umplu listele de asteptare pentru investigatii la computer-tomograf (CT), ecograf sau RMN, vor trebui sã mai astepte pânã la anul viitor pentru aceste examinãri. Medicii specialisti care au cerut astfel de investigatii si au trimis pacientii la clinicile private pentru a face gratuit aceste examinãri spun cã e o gresealã cã toti banii se duc la laboratoare si se lasã acest sector total descoperit.

Incompetenta conducerii Casei Judetene de Sãnãtate devine tot mai evidentã, cu consecinte grave asupra stãrii de sãnãtate a mii de bolnavi. Desi a primit 2,5 miliarde lei vechi pentru a acoperi necesarul de servicii medicale pe luna decembrie, CJAS Vaslui, la ordinul presedintelui Corneliu Mihalache, a repartizat banii doar cãtre laboratoarele de analize medicale, în timp ce furnizorii de servicii de imagisticã au fost lãsati fãrã niciun ban. Acest lucru s-a stabilit în sedinta de consiliu de administratie, dupã ce Casa Nationalã de Sãnãtate a operat o rectificare de buget. O actiune cu consecinte grave asupra stãrii de sãnãtate a populatiei, în conditiile în care clinicile în care se fac ecografii, investigatii CT sau RMN sunt asaltate de bolnavi. La Teoclinik Vaslui, de exemplu, vinerea trecutã, pacientii care au venit la examene cu computer tomograf sau RMN au fost informati cã nu mai pot fi programati în februarie si abia în martie vor intra la investigatii. Cifrele puse la dispozitie de conducerea Teoclinik spun totul: numai în decembrie sunt programati 91 de pacienti la computer tomograf si 97 la RMN, în timp ce fondurile primite de la CJAS pe acest tip de servicii medicale sunt aproape nule. În ianuarie si februarie, alti 3-400 de vasluieni, cu diferite afectiuni neurologice, sunt programati sã intre la tomograf sau RMN si situatia devine tot mai grea. Cine poartã rãspunderea în cazul în care vreunul dintre cei programati la investigatii CT sau RMN moare cât stã pe lista de asteptare? Serviciile de imagisticã nu prezintã interes pentru capii sãnãtãtii vasluiene? Întrebãri la care încã asteptãm rãspuns.

La Iasi, conducerea CJAS a alocat 20% din fonduri cãtre imagisticã

Dacã la Vaslui, situatia este absurdã (nici nu e de mirare, câtã vreme în fruntea institutiei este un inginer zootehnist), în alte judete se poate vorbi de o stare de normalitate, chiar dacã si acolo e crizã. La Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Iasi, la finele lunii noiembrie s-au primit cinci miliarde lei vechi, o sumã destul de micã fatã de nevoile acestui judet cu 823.000 de locuitori. Conducerea CJAS a analizat ce trebuie fãcut pentru a împãrti cât mai bine banii primiti si a decis: 20% din fonduri au fost destinati furnizorilor de servicii de imagisticã, în jur de un miliard de lei vechi. “Banii au venit pe file de buget, nu puteam da toatã suma numai la laboratoare, atât timp cât cei de la Casa Nationalã ne-au avertizat sã acoperim toate serviciile medicale”, a explicat presedintele CJAS, doctorul Iulian Serban. La Neamt, dar si în alte judete din Moldova situatia se repetã: furnizorii de servicii de imagisticã au primit fonduri, care sã acopere o parte din cheltuieli si pentru a elimina listele de asteptare. Devine cât se poate de clar, în aceastã situatie, cã sefii de la CJAS Vaslui nu sunt interesati de soarta celor care îsi asteaptã rândul la tomograf sau RMN, desi aceste investigatii ar putea veni mult prea târziu pentru unii dintre cei trecuti pe aceste liste de asteptare.

“Ar fi trebuit ca o treime din fonduri sã ajungã pe imagisticã”

Medicul specialist în pneumoftioziologie, Rodica Robu, spune cã mãcar o treime din bani trebuiau sã ajungã la cei care stau pe listele de asteptare la CT, ecograf sau RMN: “Probabil, cei de la CJAS n-au înteles cum trebuiau împãrtiti banii. Ar fi trebuit ca o treime din fonduri sã ajungã pe imagisticã, pentru cã sunt servicii foarte importante, la fel de importante ca si analizele medicale, probabil, la Casã nu sunt oameni care înteleg lucrurile asa cum ar trebui sã fie. Este gresit faptul cã toti banii s-au dat numai pe analize, trebuiau si la imagisticã alocate fonduri”. Pe cealaltã parte dr. Lelia Croitoru, neurolog, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgentã, spune cã listele de asteptare nu o intereseazã prea mult, câtã vreme cei de pe liste s-au oferit voluntari pentru aceste investigatii! Lelia Croitoru spune cã “dacã ar fi fost vorba de servicii de analize medicale ale Spitalului Judetean pentru care primeam sume si servicii de imagisticã pentru care nu primeam niciun leu, mã puteam exprima, asa nu pot sã spun nimic”. “Aceste liste de asteptare nu ne afecteazã, acestia sunt banii si au fost împãrtiti cum s-a crezut mai bine. Foarte multi pacienti solicitã din proprie initiativã sã facã investigatii la tomograf sau RMN. Cei care sunt urgente, vã asigur, beneficiazã de ambulantã si li se fac investigatiile la urgentã. Restul sunt pe liste de asteptare, pentru cã au solicitat din proprie initiativã acele investigatii. Nu stiu de ce s-au dat toti banii la laboratoarele de analize, probabil au luat în calcul adresabilitatea acestor laboratoare în raport cu serviciile de imagisticã, nu stiu”, spune dr. Croitoru. Este un punct de vedere cel putin curios. Cum adicã, cei care merg la CT sau RMN o fac pentru cã sunt curiosi cum stau cu “materia cenusie” sau se duc pentru cã acuzã diverse boli neurologice? “Care nu mai rezistã, devin urgente. Când devine urgentã, iese de pe lista de asteptare”, explicã directorul medical al Spitalului.

“Nu se poate, s-a luat o decizie gresitã”

“Nu mi se pare normal cum se gândeste la CJAS Vaslui. Probabil, au zis sã împartã banii într-o singurã directie si în cealaltã parte sã astepte pânã ce persoanele de pe listele de acolo vor deveni urgente. Nu pot sã înteleg altfel. Oamenii primesc trimiteri la imagisticã, stiind cã acolo vor fi trecuti pe liste de asteptare, ceea ce nu este tocmai normal. Oamenii ar trebui informati despre ceea ce vor pãti, inclusiv cã riscã sã stea luni de zile pe listele de asteptare. Cred cã cei de la CJAS nu au gândit cum trebuie împãrtirea banilor, dar au zis sã nu-i împartã în toate directiile, dacã tot sunt asa de putini” – dr. Rodica Robu, Spitalul Judetean de Urgentã

De ce la Iasi se poate si la Vaslui nu?

Corneliu Mihalache, presedintele-director general al CJAS Vaslui, are mari probleme cu transparenta sumelor pe care le primeste de la buget si le alocã furnizorilor de servicii medicale din judet. Dacã în judetele vecine, cum este cazul la CJAS Iasi sau CJAS Neamt, sumele primite de fiecare furnizor sunt trecute detaliat pe site-urile institutiilor respective, inclusiv cheltuielile fãcute de furnizorul respectiv pe zile, la Vaslui se practicã un joc “de-a v-ati ascunselea” cu bani publici, în detrimentul bolnavilor. Se ajunge în situatii în care anumite laboratoare sau clinici încheie contracte pe ascuns, pentru cã Mihalache and comp. preferã sã jongleze cu fonduri ascunse, cu care îsi fac micile afaceri. De când a venit în functie, Corneliu Mihalache a încurajat modul netransparent de informare a pacientilor, sumele primite de furnizori devenind secret de serviciu.

Uite cum a împãrtit Mihalache banii publici!

În graba de a scãpa cât mai repede de banii veniti prin rectificare, Corneliu Mihalache a burdusit laboratoarele de analize cu fonduri, desi ar fi putut sã dea o parte din bani si pentru sutele de pacienti trecuti pe listele de asteptare la imagisticã. De exemplu, laboratorul Katimed, care a avut în acest an o medie a sumelor decontate de 100 milioane lei vechi a primit de la Casa de Sãnãtate o sumã aproape dublã în noiembrie, adicã 191 milioane. La fel, laboratorul Clinical Test Bârlad, care a primit 85-100 de milioane lei vechi, în ultimele trei luni, a fost “blagoslovit” cu 207 milioane lei. A dorit Mihalache sã scape de fondurile primite de la CNAS cu orice pret? Asa se pare. (Daniel Tãnãsuc)

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

25 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.