Caz revoltãtor la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui
STRIGÃTOR LA CER…E greu de imaginat ce se poate întâmpla, uneori, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Un copil de doar doi ani, internat luni dimineatã cu dureri groaznice de cap, durere de burtã si vãrsãturi, nu a primit tratamentul corespunzãtor din partea medicului ORL-ist de gardã, pe motiv cã simptomele pe care le avea nu erau de sectia respectivã. A stat internat doar câteva ore, perioadã în care i s-au fãcut o serie de analize sumare. A fost externat în aceeasi zi. În noaptea de marti spre miercuri durerile de cap ale micutului s-au acutizat atât de tare încât nu a mai putut sã doarmã. Miercuri, mama copilului s-a adresat unui cabinet privat din oras, iar verdictul dat de medicul de acolo a socat-o: deficientã de auz si bucãti de carne vie în urechea dreaptã. „Medicul ORL-ist din spital era supãrat cã l-am deranjat si foarte putin i-a pãsat de starea de sãnãtate a copilului meu. Nu se poate asa ceva. Dacã nu le mai place ceea ce fac, sã lase locul la altii”, ne-a spus Roxana Matei, mama copilului.
Clipe de cosmar trãite de o tânãrã mãmicã din Vaslui, luni dimineatã, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Ajunsã cu cel mic la Triaj, la Pediatrie, Roxana Matei a fost trimisã de la un medic la altul, mai ceva ca în filmul lui Cristi Puiu. Copilul avea dureri foarte mari de cap, probleme la burticã si vomita. Dacã la Triaj, comportamentul cadrelor medicale a fost ireprosabil, pe sectia ORL, situatia a fost cu totul alta, dupã cum ne povesteste chiar mama copilului. „Luni dimineatã copilul meu a vomitat, a fãcut diaree. Mi-am sunat medicul de familie care mi-a zis cã nu are ce sã-i facã si sã merg cu el la Urgente, la spital. Nu stiu cum se numeste doamna doctor care a fost jos, la Pediatrie, dar a fost foarte amabilã. I-am spus ce simptome are copilul, cã a fãcut diaree si cã a vomat. L-a consultat si i s-a pãrut foarte suspicios faptul cã avea nasul înfundat si cã-l durea capul. Ne-a fãcut o trimitere sus, la ORL. La ORL era de gardã doamna doctor Emilia Bãrbieru. La consultatie era foarte nervoasã, era indispusã. L-a consultat putin, s-a uitat în gurita lui, la nas. În momentul când a vrut sã se uite si în urechi, copilul meu a avut o tresãrire, îl durea partea dreaptã a capului. Atunci doamna doctor Bãrbieru m-a întrebat cu ce probleme am venit la spital. I-am zis cã bãietelul are diaree vomitã si îl doare capul . Apoi a început sã se rãsteascã la mine: <<Si atunci la ce ai venit la mine? Ce treabã are diareea cu ORL-ul?>> M-a trimis din nou jos, la Urgente, unde copilului meu i s-a fãcut o perfuzie, analize. Jos, în Triaj, comportamentul cadrelor medicale a fost ireprosabil. Am primit rezultatele analizelor dupã care i-au fãcut externarea. Asta a fost luni searã. Marti, dupã ce m-am întors de la serviciu, soacra mea mi-a zis cã pe copil îl dor urechile foarte tare. Toatã noaptea de marti spre miercuri copilul meu nu a putut sã doarmã din cauza durerilor. Bãtea din picioare si plângea într-una. Îmi arãta cã îl doare foarte tare în urechea dreaptã”, ne-a declarat Roxana Matei, mama bãietelului.
Copilul avea carne vie în urechea dreaptã si deficiente de auz
Nemultumitã de modul cum a fost tratatã în spital, familia copilului a decis sã se adreseze unui cabinet medical particular din oras. „Miercuri dimineatã, soacra mea s-a dus cu bãietelul la consultatie la un cabinet privat din oras. De acolo am aflat cã bãietelul meu avea carne vine în urechi si deficientã de auz. Medicul pediatru de jos, de la Triaj, m-a îndrumat bine, spre ORL, însã acolo am întâlnit-o pe doamna Bãrbieru, care nici nu s-a obosit sã-l consulte în urechi. Nu e posibil sã te duci cu copilul bolnav în spital si sã pleci cu el acasã la fel de bolnav. Am fost nevoitã sã plãtesc consultatia la un cabinet privat pentru a afla ce are bãietelul meu, însã nu asta e problema. Problema e cã sunt foarte multe cazuri asemãnãtoare cu al meu. Pui noaptea capul pe pernã, iar dimineata te trezesti fãrã auz din cauza unui doctor care refuzã sã-si facã meseria. Mã voi adresa conducerii spitalului cu o plângere împotriva acestei doamne doctor Bãrbieru. Avem medici profesionisti care ne pleacã în strãinãtate pentru cã nu au loc de acesti medici fãrã chef de muncã. Dacã nu mai poate sau dacã nu mai vrea, sã lase pe altii”, ne-a mai spus mama copilului.
„N-am avut instrumente cu care sã-i scot ceara din urechi”
Contactatã telefonic, doamna doctor Emilia Bãrbieru si-a amintit cu greu de cazul bãietelului de 2 ani. Medicul a pãrut mai degrabã deranjat de diagnosticul dat de cabinetul privat decât de situatia prin care a trecut mama si copilul. „Sunt foarte mari exagerãri din partea cabinetului privat. Nu spui asa ceva unui om. Dacã ar fi avut ceva, la experienta mea, as fi vãzut. Doar dacã vorbim de niste veziculi. În literatura de specialitate nu existã termenul de bucãti de carne vie. Îmi aduc aminte de caz. În cursul amiezii de luni am vãzut copilul. La urechea stângã nu avea nimic, la urechea dreaptã avea un pic de cearã, dar n-am putut sã o aspir pentru cã nu mai erau instrumente la ora aia. Era normal ca având diaree si dureri de burtã sã-l trimit la Pediatrie. Asa spune protocolul”, ne-a declarat dr. Emilia Bãrbieru. Asadar, la Spitalul Judetean Vaslui, cei care se adreseazã sectiei ORL trebuie sã o facã într-un anumit interval orar, atunci când e deschis la instrumentele de aspirat ceara din urechi. Altfel, riscati sã plecati acasã asa cum ati venit.