spot_img
12.2 C
Vaslui
13-oct.-2024
spot_img

Copiii invizibili de la Coroiesti

- Advertisement -

SEMNAL DE ALARMÃ „Se spune cã dacã esti sãnãtos ai o multime de vise. Dar dacã esti bolnav, ai unul singur: acela de a fi sãnãtos. Pentru copii care provin din familii sãrace, acest vis devine de neatins”, spune Gabriela Lungu, asistent social si angajat al UNICEF România, la Primãria Coroiesti. UNICEF a demarat o campanie, intitulatã „Atinge o stea”, în cadrul unui proiect care se deruleazã în comuna Coroiesti, intitulat „Salvati copiii invizibili”. „Proiectul se deruleazã pânã pe 31 decembrie anul acesta si eu, ca angajat al UNICEF, am sarcina sã merg din casã în casã si sã identific problemele cu care se confruntã fiecare familie din comuna noastrã. Am identificat pânã acum trei cazuri grave, iar din 15 iunie am activat si Consiliul Consultativ al comunei, din care fac parte preotii din satele noastre, cadrele medicale, politistul, primarul, cadrele didactice, consilierii etc. Trebuie sã facem o campanie de sprijinire a acestor suflete micute, nevinovate, care strigã dupã ajutor”, a spus Gabriela Lungu.

Primul caz: un tatã betiv si doi copii nevinovati aflati în suferintã

În familia Melutãi Huzum, scandalurile si bãtãile sunt la ordinea zilei. Sotul ei nu lucreazã nicãieri, munceste cu ziua, stau într-o cocioabã fãrã luminã si fãrã apã, având doi bãieti: Alexandru, de 10 ani si Liviu de cinci ani. Alexandru fuge de acasã pentru cã nu mai suportã comportamentul tatãlui, care o bate pe mama sa, îl bate si pe el si mai ales nu mai suportã suferinta fratelui sãu, Liviu, care are un grad mare de handicap. Fuge prin vecini, doarme pe unde apucã, prin poduri, prin pãdure, este pus de „adultii” satului sã fure de la unul sau altul, asa cã acum comportamentul sãu a atras atentia celor de la Protectia Copilului. Cel mai probabil va ajunge sã fie institutionalizat la CPRU-CANE, singura sansã de a putea fi salvat din familia unde efectiv nu are loc nici mãcar în pat, toti patru trebuind sã locuiascã în singura camerã a casei. Liviu Siscã, are la cinci ani un grad mare de handicap, fiind diagnosticat cu „paralizie cerebralã spasticã, paraparezã spasticã, deficientã mentalã usoarã, strabism convergent si microcefalee secundarã”. Copilul nu se poate misca, doar se târâie, are nevoie de ajutor, de un cãrut pentru invalizi, dar cel mai mult are nevoie de ajutor pentru hranã. Mama sa, Meluta, este angajatã ca însotitor al persoanei cu handicap sever, dar de o lunã de zile nu a ami fost plãtitã, pentru cã la bugetul local nu sunt bani. Cel mai grav est e cã niciunul dintre copii familiei Huzum (tatãl nici nu vrea sã-si recunoascã copilul cel mic, care are un handicap grav) nu au certificate de nastere!! Deci, copii invizibili!

Ionel trebuie operat de urgentã!

Ionel Tamas Dãnut, de numai cinci luni, are nevoie urgentã de ajutor financiar, deoarece suferã din nastere de o formã de hidrocefalitã (trifomo cefalee), o boalã care face ca bãietelul sã sufere cumplit. Capul sãu este foarte mare si se acumuleazã lichid rahidian care împiedicã creierul sã functioneze normal. Trebuie operat de urgentã, fiind deja trimis la un spital de specialitate din Bucuresti. Dar… pãrintii sunt sãraci, nu au mijloace financiare absolut de loc, nu au ajutor social, abia îsi duc traiul si zilele în satul poate cel mai îndepãrtat de adevãrata civilizatie: Hreasca. Ionel ester al patrulea copil al familiei Tamas, care sperã ca cineva, poate comunitatea, asa cum îsi doreste Gabriela Lungu, angatul UNICEF, sã constientizeze cã trebuie sã-i ajutãm pe acesti mici oameni, nevinovati, sã trãiascã si sã fie sãnãtosi. Le trebui bani doar pentru a ajunge la spital si pentru nevoile copilului si mamei, cât timp vor fi internati iar operatia, mentionãm, este foarte urgentã, altfel Ionel riscã sã moarã. Deja respirã greu si are spasme. Cine poate sã-i ajute, face o faptã extraordinarã pentru un înger cãzut fãrã aripi printre oameni.

Iulia, fata fãrã sira spinãrii

Tot în satul Hreasca, trãieste si Iulia Scânteie, o fetitã de 11 ani, care provine dintr-o familie numeroasã, cu sapte copii. Iulia s-a nãscut cu o formã gravã de scoliozã lombarã dextroconcavã. Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale, ce poate apãrea în zona cervicalã, toracicã sau lombarã, provocând deformãri ale toracelui, abdomenului sau zonelor din apropierea vertebrelor. Boala poate fi structuralã, când coloana este curbatã si rotitã (cazul Iuliei – n.r.) si nestructuralã, când coloana este numai curbatã. Gravitatea scoliozei este determinatã de mãrimea curburii si de unghiul de rotatie al trunchiului. „Adesea, scolioza are o cauzã geneticã si apare, de cele mai multe ori, la fete. Poate fi determinatã si de o imperfectiune vertebralã sau de paralizia muscularã, în caz de poliomielitã, infirmitate motorie cerebralã, sau de distrofie muscularã (cazul Iuliei – n.r.). Scolioza se poate declansa chiar de la nastere, iar riscul agravãrii bolii se mãreste cu cât acestea sunt mai precoce”, ne-a spus dr. Dorin Bejan, medic reumatolog. Iulia trebuie sã meargã pânã la finele anului la operatie, la Bucuresti. Medicii pediatri si reumatologi bârlãdeni i-au recomandat cu tãrie sã meargã al singurul medic specialist din România, în tratatea acestei grave deformatii ale coloanei, care opereazã numai cu programãri, într-un spital bucurestean. Pãrintii fetei, care au încã sase copii, sunt disperati. Nu au cu ce sã-i ofere fetitei o sansã realã pentru vindecare.

Doneazã si tu!

Poate cã, împreunã cu cei de la UNICEF, vom gãsi o solutie ca sã ajutãm acesti copii, sã viseze la sãnãtatea lor, iar visul sã nu mai fie nerealizabil. Toti cei care doresc sã fie alãturi de copii bolnavi din comuna Coroiesti, pot sã o facã donând un mic ajutor financiar. Pentru cei care vor sã o facã, puteti solicita relatii la Primãria comunei Coroiesti, asistent social Gabriela Lungu, angajatul UNICEF România. Împreunã putem reusi sã-i salvãm!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.