Multi bebelusi sint adusi la Spitalul „Sf. Maria”, apoi mamele dispar fara urma. In acest moment sint 12 copii de care parintii naturali nu s-au interesat niciodata. Directia pentru Protectia Copilului este intr-o situatie foarte dificila. „Centrul de Primire in Regim de Urgenta e plin. Trebuie sa gasim solutii acum repede. Pe cit posibil, incercam sa vorbim cu familiile. La noi nu mai sint locuri nicaieri”, declara Niculina Karacsony, director adjunct in cadrul Directiei. Pentru a primi un cod numeric personal, dosarul trebuie sa ajunga la instanta. „Poate dura luni intregi pentru ca la IML trebuie sa te duci cu dovada ca ai cautat parintii chiar si cu Politia si nu i-ai gasit”, arata Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvint al DGASPC.
Spitalul de Copii „Sf. Maria” se umple incet-incet de copii abandonati de parinti in spital. Multi dintre bebelusi nici nu apuca sa-i cunoasca pe cei care le-au dat viata pentru ca sint abandonati imediat dupa ce s-au nascut. In prezent sint internati in Sectia de Recuperare Pediatrica a Spitalului de Copii „Sf. Maria” 31 de copii cu virsta de pina la un an. Aproape jumatate dintre ei au ramas insa singuri pe lume. Conducerea sectiei a solicitat ajutorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi pentru a incerca gasirea unor familii pentru bebelusii abandonati. Cum legea nu permite institutionalizarea unor copii atit de mici in centre de plasament, conducerea DGASPC trebuie sa gaseasca asistenti maternali dispusi sa-i ia. Aici insa se inregistreaza un deficit major de personal. In acelasi timp, multi dintre copii nici nu au certificat de nastere, iar parintii sint de negasit.
„Acesti copii de fapt nu exista”, spune dr. Laura Florescu, sefa Sectiei de Recuperare Pediatrica. In fiecare luna se confrunta cu astfel de cazuri, copii care sint lasati de parinti in spital, parinti care apoi „uita” sa mai vina sa-i ia acasa. Copiii ajung astfel sa creasca fara nici un act de identitate, fara un nume si fara un cod numeric personal, parintii nefiind interesati sa le faca acestora certificate de nastere. Incepe apoi sa se desfasoare „circuitul” institutionalizarii unui copil ramas fara parinti.
Intr-o astfel de situatie se afla si un baietel care a facut abia trei luni de viata. La virsta lui, baietelul cintareste cit un nou-nascut. „Mama l-a nascut prematur si l-a lasat in maternitate. Copilul a ajuns la noi dupa ce a fost externat din sectia de neonatologie din maternitate pentru ca mai avea nevoie de recuperare medicala pentru a ajunge la o greutate normala. N-a mai venit insa nimeni sa-l ia acasa pina ieri (n.r. – miercuri)”, a spus dr. Florescu.
Dupa trei luni a aparut totusi tatal baietelului. Acesta le-a spus medicilor ca el credea ca bebelusul e mort, pentru ca asa i-ar fi spus concubina sa. Situatia lui familiala este de altfel destul de complicata, el avind copii cu doua femei, sotia mai are copii si din alta relatie, la fel ca si concubina. La insistentele medicilor, barbatul a promis totusi ca-i va face baietelului certificat de nastere. „Baietelul s-a nascut pe data de 28 aprilie, dar cum nu are certificat de nastere, el practic nu exista. Tatal ne-a dat asigurari ca va rezolva aceasta problema, insa nu va lua copilul acasa”, a adaugat dr. Florescu.
Astfel, baietelul a fost trecut pe lista celor 12 copii din sectie care vor intra in sistemul de protectie. Cazul nu este singular, medicii spunind ca astfel de bebelusi apar aproape zilnic. „Unele mame uita sa vina sa-si mai ia copiii din spital. Mai ajung la noi cu ei bolnavi si desi au voie sa fie internate cu ei in salon, refuza acest lucru. Sintem apoi nevoiti sa facem noi adrese peste adrese sa-i gasim si sa-i determinam sa-si ia copiii acasa. Multi spun ca nu au cu ce sa ii creasca”, a declarat dr. Valentin Munteanu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”.
„L-a lasat in spital si a fugit pe scari sa n-o opreasca nimeni sa i-l dea inapoi”
Un alt bebelus cu perspective slabe sa fie recunoscut de catre parinti este un baietel in virsta de sapte luni. Medicii au aflat ca mama acestuia sufera de o afectiune psihica si este internata intr-o institutie de profil, ea insasi neavind acte de identitate. De altfel, nici nu se stie cu cine a facut copilul care oricum nu are nici un act de identitate. Baietelul s-a nascut prematur, avind abia 2.300 de grame. „Noi l-am primit si l-am crescut. E si el in atentia DGASPC, insa la mama oricum nu poate merge pentru ca nu este responsabila. Pina in momentul de fata nu s-a interesat absolut nimeni de acest copil, iar el nu exista ca cetatean. Cel putin jumatate dintre copiii pe care ii avem aici au aceasta problema a actelor de identitate. Trebuie gasita o modalitate prin care parintii sa fie responsabilizati. Nu-i datoria medicului sa creasca copilul. Noi il facem sanatos, dar in momentul in care copilul ajunge la 3.000 de grame, el ar trebui luat acasa de catre parinti”, a mai spus dr. Florescu.
Un alt baietel in virsta de opt luni a fost lasat de mama sa in spital. Femeia mai are inca trei copii si toti au ajuns intr-un fel sau altul in sistemul de protectie. Pe ultimul l-a lasat in spital si a fugit pe scari sa n-o opreasca nimeni sa i-l dea inapoi.
In acelasi timp insa, exista si cazuri fericite in care parintii accepta cu greu ca bebelusii mai trebuie sa stea in spital pina reusesc sa mai ia in greutate. Mama unei fetite care la nastere a avut doar 1.600 de grame suna aproape zilnic sa intrebe daca bebelusul nu a mai crescut. „Intreaba mereu de copil. Acum a ajuns la 1.900 de grame si ea deja vrea sa-l ia acasa cind va avea 2.000 de grame. Astfel de cazuri sint rare din pacate”, spune medicul.
Peste 80 de copii au ajuns in sistemul de asistenta maternala in acest an
Copiii nimanui intra in atentia DGASPC. Asistentii sociali trebuie insa sa le gaseasca o familie, fie una care sa-i adopte, fie un asistent maternal dispus sa ingrijeasca bebelusul pina va fi suficient de mare sa poata intra intr-un centru de plasament. Conform legii, in centrele de plasament nu pot fi internati copii cu virste de pina la doi ani, decit in eventualitatea in care sint copii cu nevoi speciale. „Bebelusii sanatosi trebuie sa mearga intr-o masura de plasament de tip familial. De obicei, acesti copii provin din familii dezorganizate, deci sansele ca ei sa se intoarca in familia lor sint destul de mici. Incercam sa-i plasam la asistenti maternali, insa aici avem un deficit foarte mare de personal. Ne vin multi frati scosi din familie, cite trei-patru, si nu reusim sa-i tinem impreuna pentru ca nu avem unde. Pe cit posibil, incercam sa-i plasam la asistenti maternali din aceeasi comuna ca sa se vada cit mai des”, a declarat Niculina Karacsony, director adjunct in cadrul DGASPC.
„De la inceputul acestui an am inregistrat 83 de copii care au intrat in sistemul de asistenta maternala, 23 dintre acestia provenind tot de la asistenti maternali care fie si-au dat demisia, fie li s-a retras atestatul. Pentru alti 77 de copii s-au facut plasamente familiale, 102 au intrat in centrele de plasament si 36 in Centrul de Primire Minori in Regim de Urgenta. In momentul de fata avem 1.199 de copii impartiti la 818 asistenti maternali”, a precizat Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvint al DGASPC.
Directia pentru Protectia Copilului: „La noi nu mai sint locuri nicaieri”
De altfel, conducerea DGASPC spune ca, in ultima perioada, din ce in ce mai multi parinti aleg sa-si lase copiii in grija statului. „Centrul de Primire in Regim de Urgenta e plin, avem acolo 22 de copii, inca 15 au intrat in adapostul pe care l-am inaugurat la Pascani si 12 sint la Spitalul de Copii. Este vorba de 49 de copii pentru care trebuie sa gasim solutii acum repede. Pe cit posibil, incercam sa vorbim cu familiile, nu trebuie sa aiba lux acasa, dar copilul sa fie in siguranta si sa i se asigure nevoile de baza. La noi nu mai sint locuri nicaieri”, a adaugat Niculina Karacsony.
Cit priveste actele de identitate ale copiilor intrati in sistem, procedurile pot dura si luni intregi. „Asistentul social din spital sau cel din comuna trebuie sa faca o solicitare la Institutul de Medicina Legala pentru o evaluare medico-legala a copilului apoi primarul da o dispozitie de nume. Intreg dosarul trebuie sa ajunga la instanta unde judecatorul atribuie copilului un cod numeric personal. Poate dura luni intregi pentru ca la IML trebuie sa te duci cu dovada ca ai cautat parintii chiar si cu Politia si nu i-ai gasit”, a precizat Bantas.
Cele mai multe probleme se inregistreaza in cazul copiilor pentru care nu se rezolva problema familiei si a actelor timp de un an. „Noi nu avem voie sa-i tinem internati aici mai mult de 60 de zile, iar fara CNP nici nu putem sa-i inregistram in acte, manevrele medicale nefiind astfel decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Este nevoie de un circuit care sa functioneze in cazul acestor copii pentru a putea fi externati mai repede si pentru a ajunge intr-o familie care sa-i iubeasca si sa aiba grija de ei. Menirea noastra e sa-i facem sanatosi, mai departe e treaba altcuiva”, a mai spus dr. Florescu.