spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Copiii “stranierilor” se întorc în scolile vasluiene

- Advertisement -

STRANIERI În anul scolar 2010 – 2011 au pãrãsit sistemul de învãtãmânt scolar circa 400 de elevi care au cerut transferul la scoli din alte tãri, pãrintii fiind acolo la muncã de ani buni. În aceasi timp, alte zeci de elevi revin dupã ani de scoalã în strãinãtate pentru a absolvi liceele vasluiene, anul trecut 96 dintre ei preferând scoala si examenele românesti. În acest an scolar, nu mai putin de 97 de elevi provenind din Republica Moldova s-au înscris la licee din Vaslui si Bârlad, beneficiind si de burse din partea statului român.

Drept consecintã a migratiei masive de fortã de muncã româneascã spre locuri de muncã mai bine plãtite din strãinãtate, din ce în ce mai multi elevi ai scolilor vasluiene se transferã acolo unde lucreazã pãrintii lor. În general este vorba de elevi din ciclul gimnazial, dar au fost si cazuri, destul de numeroase, de cereri ale unor pãrinti care voiau sã-si aducã copii de scoalã primarã aproape de ei. Procedura pentru transferul la o institutie de învãtãmânt din strãinãtate, la scoli din tãri din Uniunea Europeanã, dar nu numai, este destul de simplã. Este nevoie doar de o simplã cerere adresatã Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, si de foaia matricolã a elevului, eliberatã de unitatea de învãtãmânt la care a fost înscris elevul respectiv, foaie matricolã care trebuie autentificatã tot la ISJ. Mai urmeazã doar înscrierea la o scoalã din tara n, pentru care se solicitã transferul, iar elevul va trebui sã învete limba de predare a tãrii respective, fiind nevoit sã facã un an pregãtitor suplimentar, sau chiar mai putin, în functie de abilitãtile lingvistice ale copilului. Culmea cã, desi învãtãmântul românesc a trecut prin nenumãrate schimbãri în ultimii ani, nivelul de pregãtire al elevilor, comparabil cu cei de aceeasi vârstã din alte tãri, cum ar fi Italia, Spania, sau chiar Germania sau Franta, este mai ridicat ! Astfel, de cele mai multe ori, supusi la testãri pentru verificarea nivelului de pregãtire, având în vedere cunostiintele dobândite în scolile vasluiene, elevi de clasa a cincea ajung sã fie înscrisi în clase superioare, respectiv clasa a sasea sau chiar a saptea. În anul scolar 2010 – 2011, peste 400 de elevi vasluieni si-au urmat pãrintii în strãinãtate, cerând acceptul ISJ în vederea transferãrii la o altã unitate de învãtãmânt din afara tãrii.

În schimb, o bunã parte dintre cei plecati se reîntorc în tarã pentru a face liceul, anul trecut nu mai putin de 96 de elevi revenind pentru a se înscrie în clasa a noua. În general, acesti elevi au probleme atât de acomodare, cât si de recuperare a materiei, de multe ori cunostinte care în alte tãri se dobândesc în liceu, în România figureazã în programa scolarã a clasei o opta. Conform conventiilor încheiate la nivel international, orice absolvent român de liceu cu diplomã de bacalaureat se poate înscrie la orice facultate din strãinãtate, fiind valabilã si reciproca, respectiv orice student strãin care corespunde ca si cunostinte, se poate înscrie si absolvi o facultate româneascã, în general diplomele eliberate de marea parte a institutiilor de învãtãmânt superior, în special cele de stat, fiind recunoscute în multe alte tãri.

87 moldoveni vor învãta în licee vasluiene

O situatie specialã o reprezintã bursele si facilitãtile acordate de statul român pentru elevii care provin din Republica Moldova. În acest an, la liceele vasluiene s-au înscris deja 87 de elevi moldoveni, toti bursieri, cei mai multi dintre ei orientându-se cãtre licee care le pot asigura si spatii de cazare. Astfel, la Grupul Scolar Industrial “Ioan Mincu” din Vaslui s-au înscris pentru anul scolar 2011 – 2012 cei mai multi dintre moldoveni, respectiv 34, la Grupul Scolar Industrial “Nicolae Iorga” Negresti 20, alti 19 preferând unul dintre cele mai mari licee din tarã, Grupul Scolar Industrial “Stefan Procopiu” din Vaslui. 14 elevi din Republica Moldova au preferat Bârladul, respectiv sase la Grupul Scolar Industrial “Al. I. Cuza”, trei la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”, si cinci la Liceul “Mihai Eminescu”. Pentru cei care, în anul de învãtãmânt 2011-2012, vor primi bursã, statul român asigurã finantarea taxelor de scolarizare, acordarea unei burse lunare, echivalentul în lei al sumei de 65 de euro/lunã si cazare în internatele scolare asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei. De asemenea, plata taxelor de scolarizare si asigurarea cazãrii în cãmin revin statului român si în cazul celor care nu vor beneficia de bursã. Pentru urmãtorul an scolar, elevii moldoveni au la dispozitie un numãr total de 900 de burse si alte 300 de locuri în liceele românesti fãrã burse, înscrierile fiind fãcute la consulatele României din Cahul, Bãlti si Chisinãu, la începutul lunii august.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.