spot_img
spot_img
0.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

COPII SALVAŢI DIN PROPRIILE FAMILII

- Advertisement -

Zeci de minori botoşăneni ajung să fie salvaţi din propriile familii, unde sunt terorizaţi şi abuzaţi de părinţi care au probleme cu alcoolul. Consumul de alcool şi violenţa domestică au atins cote alarmante în judeţul Botoşani. Dimensiunea fenomenului este regăsită şi în statisticile poliţiei, care anual înregistrează sute de reclamaţii de la victimele agresiunilor. De cele mai multe ori ţintă a violenţelor fizice şi verbale ajung să fie copiii, aceştia suportând ani la rând comportamentul inuman al celor care le-au dat viaţă, fiindu-le mult prea frică pentru a cere ajutor.

Principalele cauze în astfel de situaţii sunt consumul de alcool, lipsa de educaţie, dar şi sărăcia, cei mari încercând să îşi verse năduful pentru propriile frustrări asupra copiilor. În astfel de situaţii, cei mici rămân marcaţi de cele trăite în anii copilăriei, iar unii dintre ei ajung la maturitate să adopte acelaşi comportament precum al celor care i-au abuzat, crezând că aşa este normal.

În unele situaţii, micuţii ajung să fie salvaţi doar cu bunăvoinţa celor din jur, care anunţă autorităţile pentru a lua măsuri sau atunci când abuzurile iau o turnură tragică.

„La nivelul lunii septembrie am avut aproximativ 20 de copii intraţi în sistemul de protecţie, cu vârste de la câteva luni până la 16 ani, care la ora actuală sunt integraţi în familia asistentului maternal, sau au ajuns într-o casă de tip familial. În general, aceste cazuri se înmulţesc toamna, odată cu apariţia vinului, plus a răcirii vremii. Copiii nu mai pot fi ţinuţi într-o casă care nu are încălzire, utilităţi. Vorbim de familii sărace şi dezorganizate. Majoritatea cazurilor se referă efectiv la copii neglijaţi”, a declarat Alexandru Colbu, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

„Sunt dependenţi de alocaţia minorilor”

Atunci când este vorba despre copii neglijaţi sau abuzaţi în propriile familii, toate cazurile sunt grave şi impun intervenţia de urgenţă a reprezentanţilor DGASPC. Situaţiile se complică şi mai mult atunci  când părinţii nu vor să-şi lase copiii în grija statului, deşi poliţia, autoritatea locală, sau reprezentanţii DGASPC le atrag atenţia că micuţii nu sunt în siguranţă. „Atunci apelăm la judecător, să facem o ordonanţă preşedinţială, mergem la executor, care cere sprijinul jandarmilor. Timpul trece şi acei copii rămân în acel mediu şi acest lucru constituie un pericol pentru ei. Unii părinţi nu conştientizează de multe ori că îşi pun în pericol proprii copii. Ei sunt dependenţi de alocaţia minorilor şi atunci se opun pentru că sunt conştienţi că le pleacă o sursă de bani pentru băutură şi ţigări”, a explicat Alexandru Colbu.

Consiliere oferită copiilor instituţionalizaţi

Activitatea de integrare a copiilor în sistemul de protecţie presupune inclusiv consilierea acestora.  De aceeaşi măsură pot beneficia chiar şi părinţii, dacă îşi doresc acest lucru. Dincolo de consiliere, aceste familii sunt integrate într-un program de sprijin material, derulat de DGASPC şi Fundaţia HHC Baia Mare. Ajutorul diferă de la familie la familie, în funcţie de problemele cu care se confruntă, dar înseamnă lucrări de reparaţii la case, cumpărat aparate electrocasnice, alimente, haine, rechizite etc. …https://www.monitorulbt.ro/local/2019/10/11/copii-salvati-din-propriile-familii/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.