RAPORT În raportul de activitate pentru anul 2011, întocmit de conducerea Centrului de Primire în Regim de Urgentã pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat Bârlad (CPRU-CANE) din cadrul DGASPC Vaslui, se mentioneazã cã, în decursul anului trecut, au fost înregistrate un numãr de 248 cazuri de abuz, neglijare, exploatare, dintre care 176 cazuri confirmate, 72 cazuri infirmate si 20 de cazuri de copii ai strãzii. Fatã de 2010, au crescut cazurile de neglijare ( de la 108 în 2010, la 125 în 2011).
Potrivit evaluãrii de specialitate s-a evidentiat cã, în anul 2011, la CPRU CANE Bârlad, 176 copiii au fost supusi diferitelor tipuri de maltratare din care abuz sexual – 16 copii, abuz fizic -19 copii, abuz psiho-emotional – 16, neglijare socio-familialã – 125 copii, tulburãri de conduitã socialã în contextul încãlcãrii drepturilor copilului – 25, inadaptare mediul foster – 6, trafic de persoane – 1. „În cadrul procedurilor de investigare si evaluare specificã situatiilor de maltratare, s-a evidentiat cã 17 copii aflati cu mãsurã de protectie specialã au fost supusi diferitelor forme de maltratare în asistentã maternalã si anume: un copil victima abuzului fizic, doi copii, victime ale abuzului psiho-emotional, un copil victima neglijãrii afectiv-emotionalã, sase copii au prezentat inadaptare în asistentã maternalã în familia lãrgitã – bunicii, un copil a fost victima abuzului fizic, 93 copii au beneficiat de servicii de recuperare si reabilitare din partea reprezentantilor autoritãtilor locale (primãrie, politie, dispensar, scoalã, bisericã). Rezultatele activitãtilor de evaluare au relevat urmãtoarele tipuri de cazuri: 58 copii au fost supusi neglijãrii; 16 copii au fost supusi abuzului psiho-emotional; 5 copii au fost supusi abuzului fizic; 14 copii au fost supusi abuzului sexual; 25 copii cu tulburãri de conduitã socialã în contextul încãlcãrii drepturilor copilului”, ne-a specificat Ionel Brãtianu, seful CPRU-CANE Bârlad.
„Copii pe stradã”, din ce în ce mai multi
Din raportul CPRU-CANE pe 2011 mai reiese si cã 20 de copii ai strãzii au beneficiat de servicii de asistentã psiho-socialã si educationalã în sistem rezidential. „Evaluarea psiho-socialã stradalã relevã cã, în municipiul Bârlad, sunt mai multe categorii de copii ai strãzii; dintre ei, zece „copii pe stradã”, care nu frecventeazã scoala si „apartin” încã familiilor din care provin. În general, toatã ziua îsi petrec în stradã, încercând sã cîstige banii prin diferite mijloace: cersit, mici furturi sau diferite munci ocazionale; seara se întorc în familie, pentru a dormi. O altã categorie sunt „copii ai strãzii”, (cinci depistati în 2011) cu vârsta cuprinsã între 14 ani -18 ani, acestia fiind abandonati de familie.
Zece pãrinti, decãzuti din drepturi
În cadrul investigatiilor de specialitate, s-au formulat plângeri penale împotriva unui numãr de zece pãrinti pentru acuzatia de rele tratamente aplicate minorului. 125 copii ( 49 fete si 76 bãieti) care au fost maltratati sub diferite forme de pãrinti, 35 copii din mediul urban si 90 copii din mediul rural, au fost admisi, protejati si gãzduiti prin oferirea de conditii de cazare, hranã, îngrijire, educatie, asistentã psiho-socialã în vederea realizãrii procesului de recuperare si reabilitare specificã copilului-victimã, evaluare psiho-socialã detaliatã. „Motivele care au condus la admiterea în Centrul de Primire în Regim de Urgentã pentru Copilul Abuzat, Neglijat Exploatat Bârlad, a celor 125 de copii au fost cã ei au suferit o formã gravã a neglijãrii socio-familiale, au fost supusi abuzului fizic, unul dintre ei fiind chiar supus abuzului psiho-emotional, opt copii au fost supusi abuzului sexual, 12 copii au avut tulburãri de adaptare socialã, iar 20 dintre ei fac parte din categoria de copii ai strãzii”, a mai precizat Ionel Brãtianu.