spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
28-ian.-2025

Controversele legate de concursul pentru directorii scolari continuã

- Advertisement -

Concursul pentru ocuparea functiilor vacante de director/director adjunct în unitãtile/institutiile de învãtãmânt preuniversitar stârneste controverse în continuare. În judetul Vaslui, ca în toatã tara, pãrerile sunt împãrtite. Dacã multi dintre actualii manageri s-au declarat nemultumiti de timpul foarte scurt dintre momentul publicãrii metodologiei si momentul sustinerii probelor de examen, de faptul cã unele conditii de participare sunt aberante si nu au legãturã cu actul managerial dintr-o scoalã, dar si de bibliografie, care este mult prea “stufoasã”, alti profesori sunt de pãrere cã este mai mult decât oportunã organizarea acestui concurs dupã aproape opt ani de numiri politice. Dupã ce unele partide politice si-au arãtat, de asemenea, dezacordul, iar Ecaterina Andronescu, presedinta Comisiei de învãtãmânt a Senatului, a depus un amendament care prevede amânarea concursului pânã în vara lui 2017, Consiliul National al Elevilor si ministrul Educatiei au reactionat. Acestia sustin cã toate contestatiile sunt, de fapt, “încercarile anumitor politicieni de a pãstra înregimentarea politicã a scolilor, bazatã nu pe competente, ci doar pe interese politice”. O altã problemã a fost ridicatã de grupul PNL din Senat, care amenintã cã va depune plângere penalã privind falsificarea semnãturii senatorului Dumitru Oprea, care declarã cã nu a semnat raportul privind initiativa PSD.

Potrivit presei centrale, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat cã dacã amendamentul va fi adoptat în Camera Superioarã a Parlamentului înainte de data de 12 octombrie, atunci procedura de organizare a concursului pentru directorii de scoli va fi opritã. “Vreau sã respect legea, pentru cã aceste concursuri trebuie organizate potrivit legii, iar din 2008 si pânã acum sunt cel putin douã cicluri în care nu s-a aplicat legea desi, declarativ, toti actorii principali din politicã, din Ministerul Educatiei, au spus cã trebuie sã avem concursuri”, a spus ministrul Educatiei. Acesta a sustinut cã metodologia de organizare a concursului nu dã voie la aranjamente politice, dar dacã se vor organiza în vara anului 2017, asa cum prevede amendamentul în discutie, ar putea exista riscul sã nu fie “foarte corecte sau transparente”. O altã problemã a fost ridicatã de grupul PNL din Senat, care amenintã cã va depune plângere penalã privind falsificarea semnãturii senatorului Dumitru Oprea, care declarã cã nu a semnat raportul privind initiativa PSD.

Elevii sustin concursul

Elevii acuzã partidele politice cã sunt pãrtase la stagnarea sistemului de învãtãmânt românesc: “La opt ani de la ultimul concurs, directorii scolilor din România vor fi alesi pe criterii obiective, dupã ce îsi dovedesc aptitudinile manageriale, concurs organizat conform Metodologiei elaborate de un grup de lucru din care au fãcut parte si reprezentantii elevilor care a fost aprobatã de ministrul educatiei. Generatiile din ultimii ani au avut parte de directori numiti politic în baza unei ironice <detasãri în interesul învãtãmântului>… Nu existã argumente temeinice pentru amânarea concursurilor, având în vedere cã era imperios sã se organizeze cu mult timp în urmã si cã aptitudinile testate tin în mare mãsurã de capacitãtile manageriale dobândite în timp. Concomitent, trebuie avut în vedere faptul cã ipoteza imposibilitãtii pregãtirii pentru examen a directorilor actuali ar demonstra, implicit, cã acestia nu au asimilat cunostinte pe care trebuie sã le aplice din functia pe care o detin în prezent, si deci inerent ar trebui schimbati din functie…”, au transmis asociatiile elevilor conform presei nationale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.