VERIFICĂRI… Garda Națională de Mediu (GNM) va demara, începând cu 1 iunie, un amplu control la toate cele 3.100 de Unități Administrativ – Teritoriale (UAT), precum și la toate firmele de salubritate care intră în sistemele de management al deșeurilor, inclusiv la sortatori, tratatori și eliminatorii finali, a anunțat Marian David, director în cadrul Direcției Controlul Poluării în Garda Națională de Mediu.
Conform reprezentantului GNM, controalele vor viza toate UAT-urile din țară. „Rezultatele controalelor din 2020 care au dus la niște constatări defavorabile din punctul nostru de vedere au avut printre nenumăratele neconformități și următoarele: abandonările de deșeuri pe care toată lumea le cunoaște, precum lipsa contractelor de salubritate, lipsa asigurării colectării separate, lipsa cetățenilor de a încheia contracte de salubritate și, nu în ultimul rând, disfuncționalități privind predarea deșeurilor pentru tratare și transportul lor direct la eliminare prin depozitare. Sancțiunile au fost la nivelul de 6,5 milioane de lei și numai pentru primării și salubriști. În anul 2021 se va face un nou control, începând cu 1 iunie, la toate cele 3.100 de UAT-uri, la toți salubriștii care intră în aceste sisteme, inclusiv la sortatori, tratatori și eliminatorii finali. Tot anul acesta, Garda de Mediu și-a propus verificarea colectatorilor și tratatorilor pentru deșeurile din ambalaje, respectiv deșeurile din echipamente electrice și electronice. Această tematică o vom face împreună cu Ministerul Mediului și vom avea o consultare cu OIREP-iștii pentru ca să acoperim toate vulnerabilitățile”, a afirmat David. Acesta a adăugat că, la ora actuală, la nivel județean, sunt active numai 16 sisteme integrate de management al deșeurilor, în timp ce, anul trecut, existau județe care nu aveau aprobate planurile de gestionare a deșeurilor. „Deși au fost inițiate foarte multe sisteme integrate de management al deșeurilor la nivel județean, numai 16 sunt funcționale în momentul acesta. Celelalte sunt în diferite stadii. Există chiar șapte entități administrative care încă nu au identificat sursele de finanțare pentru a asigura sisteme integrate. Nu mai vorbesc că, până în anul 2020, existau județe care nu aveau aprobate planurile județene de gestionare a deșeurilor…”, a punctat reprezentantul GNM.
În județul Vaslui, diferențe mari între proiect și realitatea din teren
În județul Vaslui, proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor solide” a fost lansat în aprilie 2012. Prin implementarea acestui proiect, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, s-a urmărit implementarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor în județul Vaslui, care să îmbunătățească atât calitatea vieții cât și pe cea a mediului și să corespundă, din punct de vedere al protecției mediului, cu cerințele legislației naționale și europene. „Prin acest proiect se va realiza un centru de management integrat al deșeurilor, care include un depozit ecologic de deșeuri la Roșiești, o stație de sortare și o stație de tratare a levigatului. Urmează să fie construite și puse în funcțiune 4 stații de transfer la Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești, 3.089 de platforme de colectare a deșeurilor menajere și 1.056 de platforme de colectare a deșeurilor reciclabile. Se vor închide depozitele urbane neconforme existente din Huși, Negrești și Bârlad. De asemenea, vor fi achiziționate echipamente de colectare, constând în containere metalice și din plastic pentru colectarea deșeurilor menajere și reciclabile, precum și unități de compostare individuală”, declara, în urmă cu opt ani, managerul proiectului. Planurile prezentate la acea vreme de către cei care au implementat proiectul au fost contrazise de realitatea din teren, și la această oră județul Vaslui neavând un sistem de colectare a deșeurilor bine pus la punct. Anul trecut, un control al Curții de Conturi a județului Vaslui arăta că „pentru perioada 1 ianuarie 2016-30 aprilie 2019, activitatea de colectare a deșeurilor la nivelul comunelor din județul Vaslui nu a fost organizată corespunzător, doar 10 entități având contract cu operatori autorizați, în timp ce 71 de unități nu au furnizat informații despre această activitate”. „În perioada 1 ianuarie 2016 – 30 aprilie 2019, predarea deșeurilor colectate selectiv la nivelul unităților administrativ teritoriale comunale din județ nu a fost integrată într-un sistem unitar, regăsindu-se mai multe forme de organizare din cauza nefinalizării implementării proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” pentru toate cele cinci zone de gestionare a deșeurilor stabilite la nivelul județului Vaslui. Singurul operator delegat care a început activitatea este cel din zona I Negrești, care deservește un număr de 7 comune (operatorii delegați din celelalte zone aflându-se încă în faza de mobilizare), pentru celelalte 74 comune, în perioada amintită (până la finele lunii aprilie 2019, n.r.) menținându-se contractele de predare deșeuri colectate selectiv cu diverși operatori colectori”, se arată în controlul făcut, în 2019, de Curtea de Conturi Vaslui.
De ce..primăria Lipovăț..nu ia măsurile legale împotriva locuitorilor din satul Fundu Văii…care depozitează toate gunoaile pe terenul agricol ..la ieșirea din localitate spre Bogdana?
Dacă veniți la Garceni, poate verificați si deversarile de la bloc in pârâul din imediata apropiere.
Exploatarea dealului din zona CERAMICA e legala? Se poate vedea chiar si de pe GOOGLE MAPS.
La rasesti DRANCENI este dezastru pe canalul de la vama și prin sat,primaru fără gunoiul dintr-o parte în alta a satului că să își umple buzunarele,nul mai satură pe hoțul acesta.