DECIZII Politistul de frontierã din cadrul SPF Husi, Valentin Badiu, cel care le dãdea mesaje de avertisment contrabandistilor de tigãri din Republica Moldova, a scãpat de gratii! Badiu, împreunã cu moldoveanul Braga Gheorghe, au fost cei doi norocosi din dosar, pe care instanta Curtii de Apel Iasi i-a pus în libertate. Rãmân însã în arest preventiv cei doi ofiteri din cadrul SPF Leova, dar si alti trei concetãteni, complici. Dosarul acesta de contrabandã este unul dintre cele mai interesante, întrucât indivizii implicati în trecerea tigãrilor au avut tupeul sã punã la cale un plan de rãzbunare fatã de seful SPF Berezeni, Ionel Lascu, pe care nu au reusit sã-l cumpere nici cu mii de euro, promisi drept mitã.
Doi din cei sapte indivizi, între care se afla însusi seful Politiei de Frontierã Leova, Musteatã Ivan, care, în luna mai a acestui an, erau arestati pe baza probelor strânse de anchetatorii DNA, într-un sinuos dosar de contrabandã cu tigãri, au fost eliberati sub control judiciar. Este vorba despre politistul din cadrul SPF Husi, Valentin Badiu, dar si moldoveanul Braga Gheorghe, pe care instanta Curtii de Apel Iasi, i-a eliberat, sub control judiciar. Desi cu totii au contestat mãsura de mentinere a lor în arest, doar cei doi au fost norocosi. Interesant este cã, dacã în cazul lui Braga Gheorghe, probele prezentate în rechizitoriu aratã cã acesta doar a încercat o singurã datã sã treacã peste Prut o încãrcãturã cu marfã de contrabandã, politistul nostru, Badiu, s-a dovedit foarte silitor în a-i informa pe contrabandistii moldoveni de tot ce se petrecea pe malul românesc al Prutului. Ba le-a raportat moldovenilor cã îl bãnuieste pe seful sãu, Ionel Lascu, de faptul cã ar coopera cu anchetatorii. Cu toate acestea, instanta l-a scãpat de gratii pe Valentin Badiu, dar i-a impus controlul judiciar. În dosar, instanta Tribunalului Vaslui a fixat urmãtorul termen pe 5 noiembrie, iar martorii importanti din dosar, care au nevoie de protectie, dat fiind faptul cã moldovenii si-au dat pe fatã intentiile rãzbunãtoare, vor fi audiati cu usile închise.
Contrabandã si amenintãri cu moartea!
Trebuie reamintit faptul cã Ivan Musteatã, coordonator al grupului, era însusi seful Sectorului de Frontierã de la Leova, iar Volceanov era, de asemenea, ofiter tocmai în structurile de combatere a infractiunilor de la frontierã cu România. Acestia au vrut sã îl coopteze în grupul lor si pe Ionel Lascu, seful Sectorului Berezeni, al Politiei de Frontierã, ademenindu-l cu mii de euro, mitã. Lascu, în schimb, s-a dovedit a fi un politist corect, care nu doar cã nu a intrat în jocul lor, dar a anuntat imediat DNA-ul, contribuind la prinderea rãufãcãtorilor. Nu acelasi lucru l-a fãcut politistul Badiu care si-a dat silinta sã îi ajute pe contrabandisti. Le trimitea mesaje pe telefon, spun anchetatorii, cu indicatii privind oportunitatea actiunilor de contrabandã. Grav este faptul cã seful de la Berezeni a fost amenintat de contrabandisti cu moartea, dupã ce acestia ar fi bãnuit cã Lascu coopereazã cu anchetatorii. Acest lucru i-a fãcut pe anchetatori sã îi punã casa lui Lascu sub supraveghere. “Prin rezolutia din data de 02.12.2013, s-a dispus începerea urmãririi penale întrucât din datele si informatiile existente la momentul respectiv, rezultã faptul cã functionari ai Sectorului Politiei de Frontierã Leova (Republica Moldova) au contactat reprezentanti ai Sectorului Politiei de Frontierã Berezeni (România), în vederea creãrii unei brese în dispozitivul de supraveghere a frontierei de stat, cu scopul de a introduce în România (fraudulos) cantitãti de tigãri, în schimbul serviciilor oferind sume de bani cuprinse între 10.000-15.000 euro. Inculpatii Iordachi Vasile, Volceanov Iurie si Musteatã Ivan (ofiteri în cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Leova – Republica Moldova) au initiat/constituit un grup infractional organizat, specializat în derularea de operatiuni de contrabandã, concretizate în introducerea frauduloasã pe teritoriul României, peste frontiera verde, în perioada decembrie 2013 – mai 2014, a unor diverse cantitãti de tigãri, fãrã ca acestea sã fie supuse regimului fiscal din România”, au arãtat anchetatorii.