spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

Contemporani cu Sfântul Moldovei, Cuviosul Pãrinte Iustin (FOTO – VIDEO)

- Advertisement -

RECUNOSTIINTÃ… Vasluienii care au trecut prin chilia pãrintelui Iustin Pârvu, de-a lungul timpului, au mers la mãnãstirea Petru Vodã sã-si ia rãmas bun.

UNIC … Zeci de mii de români l-au petrecut pe ultimul drum pe pãrintele Iustin Pârvu. Au venit atât din România cât si din strãinãtate, români stabiliti în Italia, Spania, Anglia, SUA etc. A fost un adevãrat pelerinaj, la care au participat si vasluieni, oameni cu credintã în Dumnezeu. Câteva sute de credinciosi din judet au fost prezenti la eveniment, însã oficialitãtile noastre, în frunte cu Preasfintitul Corneliu, au lipsit. Un sobor de 50 de preoti, condus de Înalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei, au tinut slujba de înmormântare. Pãrintele Iustin a fost îngropat în curtea mãnãstirii Petru Vodã, un lãcas de cult unic în tarã, pe care acesta l-a construit în memoria martirilor din închisorile comuniste.

De la Vaslui nu a participat nici o oficialitate, nici mãcar Preasfintitul Corneliu, Episcopul Husilor, care trebuia sã participe la slujba de înmormântare. Acesta a preferat sã tinã o sedintã administrativã si sã rezolve problema gardului Episcopiei, decât sã meargã la acest trist eveniment. Pãrintele Iustin a jucat un rol important în relansarea vietii monahale din judet. Dupã Revolutie, zeci de cãlugãri care si-au fãcut ucenicia alãturi de Pãrinte au venit în judet si au pus bazele unor mãnãstiri noi, cum este cea din dealul Dragomirestiului (manãstirea Nasterea Sf. Ioan Botezãtorul) sau au reaprins candela în cele pãrãsite (mãnãstirile de la Bujoreni si Al. Vlahutã). IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ioachim Bãcãoanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacãului, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, dar si sute de preoti, cãlugãri sau maici au tinut sã-l conducã pe ultimul drum pe Sfântul Pãrinte, ca semn al pretuirii care i-au purtat-o. Totusi, onoarea judetului a fost salvatã de sutele de vasluieni care au fost Petru Vodã si s-au închinat la sicriul Cuviosului Pãrinte. Toti cei care au venit au fost nevoiti sã meargã mai bine de 5 kilometri pe jos pânã la mãnãstire, deoarece acel drum a fost blocat pentru circulatia rutierã. “Am tinut sã venim astãzi aici, pentru cã pãrintele Iustin ne-a ajutat mult. De fiecare datã când veneam la mãnãstire, asteptam si câte 4-5 zile sã intrãm în chilia pãrintelui si de fiecare datã ieseam cu sufletul senin. Oricât de obosit si bãtrân era, avea întotdeauna o vorbã bunã, un sfat care ne ajuta în viatã”, a declarat unul din pelerini, venit din Vaslui.

ONOARE ...Pãrintele Iustin a fost condus de ultimul drum, de o mare de oameni, ca semn al pretuirii fatã de cel care a fost “Sfântul “din închisorile comuniste.

Mina Dobzeu de la Husi, despre Iustin Pârvu

Pãrintele Mina Dobzeu l-a cunoscut pe Iustin Pârvu, si el un supravietuitor al închisorilor comuniste. Si-ar fi dorit sã meargã la înmormântarea bunului sãu prieten, însã starea sa de sãnãtate nu i-a permis. L-am gãsit întins în pat cu ochii lipiti si asteptându-si moartea cu demnitate. Povara anilor de închisoare au lãsat semne pe trupul sãu, însã sufletul sãu a rãmas acelasi: pur si iubitor de Dumnezeu. Iatã ce ne-a povestit acesta despre Iustin Pârvu: “Eu l-am cunoscut pe pãrintele la Mãnãstirea Bistrita, mai demult, în anii din urmã. Si eram prieteni. Fãcuse si el închisoare, ca si mine, dar din motivul cã regimul spunea despre el cã ar fi fost legionar. Dar nu stiu eu sã spun sigur acum, dacã a fost sau nu legionar, dar stiu cã îl acuzau de acest lucru. Apoi, dupã un timp, la mãnãstire, la Bistrita a venit un alt staret, iar el a plecat de acolo. S-a dus la o mãnãstire unde era pãrintele Bãlan, iar de acolo s-a orientat singur sã îsi gãseascã o vatrã, unde sã facã o mãnãstire. S-a dus la Neamt, unde stiu cã era totul pe umerii lui. A fãcut el o mãnãstire acolo, în libertatea si în gândirea lui, de mare Duhovnic. Era cu inima la atîtia care am suferit prin închisori si a vrut pentru ei un loc de rugãciune, de mântuire. El – si trebuie sã spun – avea niste principii sociale hotãrâte, cam asemãnãtoare cu ale legionarilor, care, cred eu, au gresit doar când au pus mâna pe revolver, cãci pânã acolo, principiile lor nationale nu erau rele. Lui îi pãsa de viata socialã, tinea sã stie traiul oamenilor si viata lor, asa cum e, iar lumea de asta îl simtea foarte, foarte aproape”, spune pãrintele Dobzeu.

Cuvioase Părinte Justin, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi
și neamul românesc!


Sursa foto video: http://apologeticum.wordpress.com/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.