spot_img
spot_img
8.1 C
Vaslui
27-ian.-2025

Constantin Scripat, portavocea afaceristilor cercetati de procurorii DNA

- Advertisement -

– prefectul Constantin Scripat a devenit trimbita oamenilor de afaceri cercetati de procurorii DNA – recent, prefectul a venit in Consiliul Local Bacau sa intermedieze o donatie de teren, halda de fosfogips, pentru cunoscutul om de afaceri Ioan Niculae – acesta este acum cercetat de DNA pentru complicitate la fals in inscrisuri, sub semnatura privata u in dosar mai este cercetat si liderul PSD Bacau, deputatul Viorel Hrebenciuc – cazul lui Niculae nu este singular deoarece prefectul Scripat a sarit de-a lungul vremii si in ajutorul lui Dumitru Sechelariu, si el alt cercetat de DNA

Prefectul judetului, Constatin Scripat, a devenit portavocea oamenilor de afaceri aflati sub lupa procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Cel mai recent caz este cel petrecut la sfirsitul anului trecut, cind prefectul s-a apucat sa faca lobby pentru celebrul om de afaceri Ioan Niculae, patronul societatii Amurco. Atunci, neinvitat de nimeni, prefectul Scripat a venit in sedinta Consiliului Local Bacau sa solicite intermedierea unei donatii. Mai precis, Scripat le-a cerut consilierilor locali bacauani, pe 20 decembrie sa aprobe in urmatoarea sedinta preluarea suprafetei de 62.186 mp, teren situat in Bacau, str. Chimiei nr.1, pe care se afla halda de fosfogips de pe platforma “Sofert”.

Agent imobiliar pentru Ioan Niculae

Prefectul a sustinut in acea sedinta ca a vorbit cu cei de la Amurco si ca spusele lui sint insotite de documente. Astfel, prefectul s-a transformat in agent imobiliar pentru Ioan Niculae, patronul societatii bacauane. Controversatul om de afaceri este cercetat de procurorii DNA. In sarcina lui s-a retinut infractiunea de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata. El este cercetat impreuna cu alte trei persoane.

In rechizitoriu intocmit de procurori se arata ca “in cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obtine, cu încalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi în campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfirsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD.

Potrivit întelegerii infractionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate în realizarea de sondaje de opinie publica. În acest fel, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politice.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul cistigarii alegerilor de catre candidatul partidului mentionat, sa fie desemnate persoane care sa îi sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA).

Pe parcursul cercetarilor s-a stabilit ca, din cei 1.000.000 euro, s-a platit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlata de Ioan Niculae – Interagro si Insomar SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu încalcarea dispozitiilor legale”. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecatoria Sector 1 Bucuresti.

Hrebenciuc cercetat si el in dosarul lui Niculae

In dosarul instrumentat de procurorii DNA in care este cercetat afaceristul Ioan Niculae apare si numele deputatului Viorel Hrebenciuc, liderul PSD Bacau, alaturi de alt pesedist cu afaceri, Robert Negoita. Cei doi sint si ei cercetati de procurori pentru spalare de bani, folosire de influenta si fals in inscrisuri. Intreg dosarul se invirte asupra modului in care a fost organizata campania electorala la prezidentialele din 2009, a lui Mircea Geoana.

Scripat, portavocea lui Sechelariu

Gestul de acum a lui Constantin Scripat nu este de altfel singular. In oras este stiuta prietenia dintre acesta si fostul primar Dumitru Sechelariu, si el cercetat de DNA. De altfel, Scripat i-a fost subaltern fostului edil pe cind acesta era primar, iar actualul prefect angajat la piete.

De cind a ajuns reprezentantul Guvernului in teritoriu, Constantin Scripat s-a bucurat de o atentie deosebita la trustul de presa patronat de Sechelariu, fiind unul dintre invitatii cu caracter permanent. Pentru a nu fi mai prejos, Scripat l-a sustinut si el pe fostul edil in diversele cauze ale acestuia, cum ar fi problemele de la Transport Public, terenului fostei baze de transport sau concesionarii spatiilor de la Piata Centrala.

Dumitru Sechelariu a fost la rindul lui cercetat de procurorii DNA. In 2010, fostul edil a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pentru “cumparare de influenta”. Conform rechizitoriului, Dumitru Sechelariu ar fi incercat printr-un director de la Transport Public, Iuliean Sutu sa cumpere influenta unor judecatori, intr-un proces a carui miza era fosta baza de transport public. Sechelariu i-ar fi dat lui Sutu 77.400 de lei. Cazul este in continuare pe rolul instantelor. Acesta nu este insa primul episod al fostului primar cu DNA. El a mai fost cercetat dupa ce a plecat de la Primaria Bacau pentru schimburile de terenuri din oras realizate pe timpul mandatelor lui.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.