spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

Consiliul local – maşină de vot pentru primarul Nicolae

- Advertisement -

* Primăria şi Consiliul Local şi-au inversat rolurile: peste 97 la sută dintre hotărârile care ne-au marcat viitorul au fost gândite şi iniţiate de către primarul Dumitru Nicolae şi doar 2,8 la sută de consilieri * Una dintre cele mai controversate hotărâri, instituirea taxei de ecarisaj, a fost iniţiată de către Aurelian Constantin *

Dintre cele 2.395 de hotărâri votate de aleşii locali în acest mandat, nu mai puţin de 2.327 au fost iniţiate de primarul Dumitru Nicolae, iar restul, 68, de către consilieri. Aritmetic, peste 97 la sută dinte hotărâri au fost gândite de edilul urbei şi doar 2,8 la sută de consilieri. Potrivit legii, Consiliul este micul legislativ local, iar primarul are rolul executiv de a pune în aplicare ce hotărăsc aleşii. În Galaţi, situaţia este, însă, tocmai pe dos: Consiliul a funcţionat pe post de maşină de vot pentru hotărârile primarului Nicolae. Situaţia hotărârilor adoptate de aleşi ne-a fost pusă la dispoziţie, la solicitarea noastră, de către Primăria oraşului. Iată cine sunt aleşii iniţiatori de hotărâri şi care au fost cele mai importante proiecte aprobate.

Decizii de grup

Din cele 68 de hotărâri, 30 au fost iniţiate de către grupuri de aleşi, iar 28 au fost individuale. Printre cele mai importante proiecte votate a fost cel iniţiat de către Nicuşor Ciumacenco şi Comisia nr. 1 de Buget-Finanţe, prin care salariile directorilor societăţilor de interes locale şi ale şefilor din Primărie au fost plafonate sub indemnizaţia de viceprimar. Nu mai puţin importantă a fost hotărârea prin care s-a interzis comercializarea etnobotanicelor în Galaţi, iniţiată de Comisia Buget-Finanţe şi de consilierii PDL Gheorghe Radu şi Viorel Trif. Din Comisia de Buget-Finanţe fac parte: Aurelian Constantin (fost PSD), Marius Stan (PNL), Eugen Găvan (PC), Alin Mihai (PDL), Lucian Podlaţi (PSD), Teodor Gheorghe (PNL) şi Florin Gasparotti (PC). La hotărârea prin care şomerii au primit dreptul la un abonament pe jumătate gratuit la Transurb au pus umărul: Mihai Manoliu (PNL), Nicuşor Ciumacenco, Picu Roman (PC), Aurelian Constantin, Raul Mihailov (PNL), Daniel Apetrăchioaie (fost PSD), Mihail Bucatanschi (PNL), Stelian Lupu (fost PSD) şi Gheorghe Radu (PDL). Patru aleşi locali, Alin Mihai, Mircea Cristea (PNL), Eugen Găvan şi Aurelian Constantin au promovat o hotărâre privind implementarea unui sistem de management al transportului public în Galaţi. La implementarea unui sistem informatic teritorial la nivelul municipiului s-au gândit Mihai, Cristea, Găvan şi Apetrăchioaie. Dacă şase proiecte au fost de grup, restul de 24 de hotărâri au fost iniţiate de către Comisia nr. 4 pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, culte, cultură, tineret, asistenţă socială, sport şi agrement formată la ora actuală din Gheorghe Bugeag (PC), Zanfir Ilie (PSD), Petru Alexe (PDL), Stelian Lupu şi Victor Dobrea (PDL). Hotărârile iniţiate de comisia cea mai prolifică au vizat: cofinanţarea unor proiecte sociale, acordarea titlurilor de „Cetăţean de Onoare” şi a Premiilor municipiului Galaţi, dar şi finanţarea de la bugetul local a unor evenimente culturale, festivaluri, a cluburilor sportive şi a bisericilor.

De unii singuri

În topul iniţiatorilor de hotărâri, la egalitate, cu câte 13 proiecte sunt Eugen Găvan şi Mircea Cristea. Găvan şi-a legat numele de organizarea unui eveniment precum „Zilele teatrului studenţesc la Galaţi”, de finanţarea culturii scrise, a unor lucrări, reviste şi publicaţii, dar şi de acordarea “Premiului municipiului Galaţi” arhitectului Dan Ujeucă şi prof. univ. dr. ing. Mircea Modiga. Hotărârile lui Mircea Cristea au vizat finanţarea de la bugetul local a salariilor sportivilor şi antrenorilor (în 2011) de la cluburile susţinute de CL, asocierea dintre Municipiul Galaţi şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, în vederea realizării unei reţele de acces radio (WIFI) în zona portului Galaţi şi acordarea titlului de “Cetăţean de Onoare” prof. dr. Toader Buhăescu. Aurelian Constantin a iniţiat nu mai puţin de cinci hotărâri, dar cea mai importantă şi deopotrivă controversată fiind instituirea taxei speciale de ecarisaj. Cu câte două hotărâri iniţiate figurează, la egalitate: Zanfir Ilie, Tincuţa Tercu (PC). Primul a reuşit atribuirea denumirii “Paul Păltănea” unei artere de circulaţie şi acordarea “Premiul municipiului Galaţi” pentru Casa de Cultură a Sindicatelor. Tercu a fost iniţiatoarea documentelor prin care au primit “Premiul municipiului Galaţi” arhitectul Liliana Buhociu şi SC Luxten. La egalitate, cu câte un proiect, sunt trei aleşi locali: Petru Alexe – graţie căruia i s-a acordat titlul de “Cetăţean de Onoare” prof. dr. ing. Emil Constantin, Nicolae Rainea – prin care Zoltan David a devenit “Cetăţean de Onoare” şi Stelian Lupu, care a iniţiat proiectul „Tinerii şi şcoala spun NU drogurilor şi criminalităţii”.

Data viitoare vă vom spune ce şanse şi scop au avut amendamentele, intervenţiile şi propunerile făcute de aleşi în şedinţele de Consiliu Local.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.