BANI În bugetul local al anului 2012, Consiliul Judetean a cuprins cheltuieli de investitii pentru echipamente medicale de peste 5 milioane si jumãtate de lei. Fãrã doar si poate, achizitia tuturor acestor echipamente reprezintã o necesitate si pentru cã spitalul si vasluienii au mare nevoie de ele, aprobarea lor se face fãrã nicio discutie chiar dacã Consiliul Judetean acuzã continuu insuficienta fondurilor. Poti spune cã ori conducerea judetului e mânã largã când vine vorba de capitolul sãnãtate, ori cã e o afacere curatã sã cumperi un scaun ORL cu 20.465 lei, când el costă în realitate între 2400 si 4000 de lei, sau când pentru un adiometru esti dispus sã plãtesti de trei ori mai mult, de la 5000 de lei, la peste 15.000 lei.
Modernizarea Spitalului Judetean, proiect finantat de Uniunea Europeanã prin Programul Operational Regional 2007-2012 cu 57 de milioane de lei, nu presupune numai consolidarea si reabilitarea termicã a clãdirii spitalului, ci si dotarea cu mobilier, echipamente si aparaturã medicalã care sã creascã calitatea serviciilor medicale. Dupã ultima sedintã a Consiliului Judetean, se pare cã anul acesta, pentru Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, investitia în aparaturã medicalã se va ridica la 5.659.841 lei, iar cea în mobilier se va ridica la peste 1 milion de lei. Fãrã doar si poate, achizitia tuturor acestor echipamente reprezintã o necesitate si pentru cã spitalul si vasluienii au mare nevoie de ele, aprobarea lor se face fãrã nicio discutie chiar dacã Consiliul Judetean acuzã continuu insuficienta fondurilor. Poti spune cã ori conducerea judetului e mânã largã când vine vorba de capitolul sãnãtate, ori cã e o afacere curatã sã cumperi un scaun ORL cu 20.465 lei, când el costă în realitate între 2400 si 4000 de lei, sau când pentru un adiometru esti dispus sã plãtesti de trei ori mai mult, de la 5000 de lei, la peste 15.000 lei. Astfel de exemple pot continua, în oferta unui magazin de tehnică si aparaturã medicalã, un electrocardiograf cu 12 canale costã aproximativ 22.000 lei.Ei bine, pretul prezentat Consiliului Judetean mai are adãugat un ciubuc de 3000 de lei.
„Valori mult mai mari”
” Valorile prezentate în lista Consiliului judetean sunt mult mai mari decât cele practicate de firmele care comercializeazã aparaturã si echipamente medicale, unde sunt de douã trei ori mai mici; un scaun ORL asa cum trebuie nu costã mai mult de 4000 de lei, iar ei îl achizitioneazã cu o valoare de cinci ori mai mare? Un electrocauter costã în medie între 2500-3500 de lei, cel mult 4000 de lei, nicidecum peste 15.000 de ron”, ne-a declarat sub protectia anonimatului un medic specialist. Conform listei de investitii, cele mai importante investitii în aparaturã medicalã care se vor face pentru Spitalul Judetean sunt o trusă de chirurgie laparoscopicã, una de chirurgie artroscopicã, un analizator automat de biochimie, fiecare costând peste 330.000 lei. La capitolul mobilier, de peste 1 milion de lei, CJ-ul va dota spitalul cu 147 de paturi cu noptiere pentru adulti, 37 pentru copii si 24 de paturi pentru sectia de Terapie intensivã, din care 9, speciale pentru copii.
Votate anul acesta, materializate la anu’
De la Consiliul Judetean nu am primit nicio informatie, nici cum, nici când se vor face aceste achizitii, nicio lãmurire despre preturi, despre valori, nimic, doar cifrele din lista „Alte cheltuieli de investitii”. Pentru cã nu ni s-a explicat de la Consiliul Judetean când vor beneficia pacientii spitalului de noile echipamente, am cerut lãmuriri conducerii spitalului. Managerul institutiei spune cã lista nu va fi achizitionatã integral anul acesta.” Spitalul nu va primi toate aceste echipamente anul acesta, achizitiile se fac pe mãsura spatiului de care va dispune spitalul, pe mãsurã ce se vor da în folosintã spatiile dupã reabilitare, acestea vor fi utilate, echipate, mobilate. De achizitii, efectiv se ocupã Consiliul Judetean. Înainte de stabilirea listei de investitii în echipamente medicale pentru Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui au fost fãcute niste consultãri cu medicii din spital, acestia au propus niste echipamente performante de care acestia au nevoie si pe care sunt specializati sã le foloseascã. Noi nu am fãcut altceva decât sã recomandãm anumite echipamente, cu acele caracteristici de care noi avem nevoie pentru a asigura buna activitate a spitalului. Medicii care activeazã la ora aceasta în spital au pregãtirea necesarã pentru a utiliza tot echipamentul care figureazã în lista de investitii si vã asigurãm cã astfel achizitiile nu vor fi fãcute doar de dragul de a le face. La acest moment, echipamentele cu care va fi dotat Spitalul Judetean de Urgentã satisfac necesarul spitalului. Despre achizitii nu pot sã vã spun mai mult, noi suntem doar beneficiarii, Consiliul Judetean se ocupã de achizitii, ei vor organiza licitatii, stiu doar cã înaintea de organizarea licitatiei, înaintea alcãtuirii caietului de sarcini, medicii vor mai fi consultati, noi doar facem recomandãri în ceea ce priveste standardele, performantele pe care trebuie sã le atingã echipamentele”, ne-a declarat Gheorghe Dascãlu, managerul spitalului.