ÎN ONLINE… De câțiva ani, Consiliul Județean Vaslui parcurge un amplu proces de digitalizare, pe bani mulți și în folosul oricui, mai puțin al cetățeanului de rând. Aproape anual se atrag fonduri, se cumpără programe, se derulează schimburi de experiență, se înlocuiesc calculatoare și se încasează sporuri pentru implementarea proiectelor, însă rezultatele întârzie să se vadă. Acum instituția condusă de Ciprian Trifan lucrează la un nou proiect care vizează ”Dezvoltarea unei platforme standardizate pentru interacțiunea digitală cu beneficiarii Consiliului Județean Vaslui”. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 303.500 lei, din care valoarea eligibilă este de 250.000 lei.
În luna iulie 2022, în calitate de beneficiar, Consiliul Județean Vaslui implementa proiectul ”Digitalizarea activității Consiliului Județean Vaslui – soluție pentru creșterea eficienței”, bugetul alocat fiind de 2.991.659,44 lei. Valoarea eligibilă a finanțării nerambursabile era în procent de 98%, respectiv în cuantum de 2.931.826,25 lei (2.542.910,52 lei din FSE și 388.915,73 lei din bugetul național). Cofinanțarea eligibilă a beneficiarului a fost fixată la procentul de 2% din valoarea totală și eligibilă a proiectului, respectiv în sumă de 59.833,19 lei. Cu acești bani, CJ Vaslui și-a optimizat procedurile administrative interne în raport cu beneficiarii serviciilor publice, cu scopul reducerii birocrației, prin implementarea unui ecosistem digital integrat și dezvoltarea abilităților personalului prin participarea la programe de instruire în vederea utilizării și administrării soluțiilor informatice implementate. Proiectul își propunea să implementeze la nivelul Consiliului Județean Vaslui un sistem informatic destinat standardizării modului de lucru, atât din perspectiva funcționarilor publici (activitățile de back-office), cât și din perspectiva accesului cetățenilor la serviciile publice furnizate de instituție (activitățile de front-office), deoarece ambele tipuri de activități erau considerate de către conducerea instituției “tributare modului tradițional și greoi de lucru pe hârtie”. La finalul implementării proiectului, Ciprian Trifan declara următoarele: “Este un prim pas și vor urma și alți pași, fiindcă la această oră folosim sistemul la un anumit procentaj. Încercăm să lucrăm cu tot ce ne oferă acest program și ușor-ușor să livrăm idei, pentru ca acest program să fie îmbunătățit și să devină o unitate de dialog și cu celelalte unități administrativ-teritoriale, unde noi avem rol de coordonare. Nu a fost simplu de implementat, dar spre asta tindem către digitalizare, pentru a avea dialog mai eficient cu cetățenii în slujba cărora suntem”.
HUB-ul digital care va susține dezvoltarea județului
Anul acesta, Consiliul Județean Vaslui urmează să implementeze un nou proiect care de această dată vizează ”Dezvoltarea unei platforme standardizate pentru interacțiunea digitală cu beneficiarii Consiliului Județean Vaslui”. Deși în urmă cu trei ani a implementat un proiect de digitalizare în valoare de aproape 30 de miliarde de lei vechi, instituția condusă de Ciprian Trifan recunoaște că în acest moment, cea mai mare parte a relaționării Consiliului Județean Vaslui cu cetățenii se realizează tot offline (prin registratura fizică) sau prin intermediul emailului. Valoarea totală a noului proiect se ridică la suma de “doar” 303.500 lei, din care valoarea eligibilă este de 250.000 lei, iar valoarea neeligibilă este de 53.500 lei. Prin acest nou proiect se urmărește dezvoltarea unui cadru sistemic de guvernanță a datelor pentru a aborda calitatea datelor și schimbul eficient al acestora, în cadrul autorităților executive la nivelul unităților administrativ-teritoriale, precum și integrarea, atât la nivel local, a proiectelor naționale de digitalizare. “Pe termen lung, platforma Consiliului Județean Vaslui realizată pentru interacțiunea digitală va reprezenta pilonul pentru dezvoltarea unui HUB digital județean destinat susținerii dezvoltării județului, în care să poată fi regăsite toate informațiile ce ar putea interesa cetățenii, mediul de afaceri, ONG-urile și alte UAT-uri, organizații de la nivel județean și național/internațional și altele interesate”, dă asigurări conducerea instituției.
Să se implementeze, primim, dar să se schimbe pe ici pe colo câte ceva!
DIGITALIZAREA PE HÂRTIE… Despre digitalizare și soluții inteligente care să simplifice interacțiunea dintre instituțiile statului și contribuabili se vorbește în România de foartă multă vreme, însă pașii concreți făcuți în această direcție abia dacă se pot vedea. O reformă a aparatului bugetar, care să simplifice procese precum plata taxelor și a impozitelor, obținerea unor documente doar dintr-un singur click sau rezolvarea unor situații concrete fără să pierzi o zi pe drumuri la ghișee, se face în ritm de melc. Ca-n orice altă țară dezvoltată, sistemul prin care cetățeanul interacționează cu serviciile publice trebuie să fie cât mai simplu, transparent și onest. La noi, însă, pare că reforma este făcută doar de dragul de a mai atrage niște fonduri și atât. Paradoxal, în timp ce instituțiile statului se laudă cu implementarea acestor proiecte de digitalizare, cetățenii de rând petrec aceleași ore bune din zi pe drumuri, pentru a obține anumite acte sau pentru a rezolva diverse lucruri care țin de serviciile publice. În județul Vaslui, 90% din primării nu au site-urile actualizate, mulți primari nu știu nici măcar să să deschidă un e-mail, însă peste tot se atrag proiecte de digitalizare fără niciun impact pozitiv asupra populației.