spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Consiliul Judeţean a început lucrările de refacere a DJ 205 D

- Advertisement -

Consiliul Judeţean Vrancea a demarat lucrările de refacere a sectorului din drumul judeţean 205 D, distrus de apele Zăbalei, în noaptea de Înviere. Încă de aseară, compania Vega Galaţi a trimis 2 excavatoare şi 2 buldozere care au început lucrările de deviere a cursului râului Zăbala. În urma intervenţiilor făcute de preşedintele Marian Oprişan, ministrul Mediului, Attila Korodi, va trimite doi specialişti care vor evalua situaţia de pe bazinul Zăbalei şi vor propune soluţii. Oprişan a spus că drumul va fi refăcut până la sfârşitul acestei săptămâni.

Consiliul Judeţean Vrancea a demarat lucrările de refacere a sectorului din drumul judeţean 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăceşti, distrus de apele Zăbalei, în noaptea de Înviere. Ieri, până la lăsarea serii, cele 2 excavatoare şi 2 buldozere ale societăţii Vega Galaţi reuşiseră să croiască un nou curs pe care apa să curgă. Urmează ca astăzi, după ce cursul apei va fi deviat, să fie blocată în totalitate zona pe unde a curs apa până în prezent, situaţie care a dus la distrugerea unei porţiuni din drumul judeţean 205D.

În cursul zilei de astăzi, compania Vega va mai aduce la Nereju şi doi cilindri compactori care vor fi folosiţi la refacerea stratului de balast. ,,Operaţiunea numărul unu pe care trebuie să o facem este să deviem cursul apei pentru că el a fost deja deviat de la cursul lui normal din cauza faptului că râul nu este regularizat şi calibrat. Cursul va fi deviat cu ajutorul utilajelor, după care vom umple gaura de 70 de metri, vom stabiliza balastul şi vom turna un strat de egalizare în aşa fel încât drumul să devină, din nou, practicabil. Utilajele sunt deja aici. Sunt utilaje profesio-nale ale companiei Vega 93, o companie serioasă cu care vom rezolva problema. Important este că cetăţenii celor două localităţi sunt în siguranţă şi nu au niciun fel de problemă, cu excepţia faptului că nu pot circula cu maşinile pe acest drum. Până la sfârşitul săptămânii această problemă va fi rezolvată, dar, din nefericire vorbim de o rezolvare temporară“, a afirmat Marian Oprişan.

Reprezentantul firmei de construcţii a afirmat că lucrările care vor fi executate sunt provizorii, pentru a asigura accesul pe drumul judeţean. Pentru a nu se mai produce asemenea evenimente, a explicat inginerul, trebuie executate lucrări de regularizare pentru albia râului şi la protecţia corpului drumului. „Vom face o umplutură în corpul amplasamentului fostului drum pentru a da provizoriu drumul la circulaţie. Ulterior trebuie făcute lucrări de consolidare, de apărare şi, în ultimă fază, să se facă şi asfaltul. Dar, pentru această zonă, între Spulber şi Nereju este absolut necesar să se facă lucrări de îndiguiri, lucrări de apărare de mal, deoarece Zăbala având regim torenţial, se va întâmpla în continuare acest fenomen. Trebuie lucrări de regularizare pentru albia râului şi lucrări la protecţia corpului drumului, adică gabioane, ziduri de sprijin“, a explicat inginerul de la Vega.

Oprişan a cerut o echipă de experţi şi fonduri de la Guvern

Şeful administraţiei judeţene a făcut apel către prim ministrul României şi ministrul Mediului pentru a trimite o echipă de experţi în Vrancea. „Fac un apel pe această cale şi îi rog pe prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu şi pe ministrul Mediului, Attila Korodi, să trimită o echipă de experţi la faţa locului şi să aloce fondurile necesare pentru regularizarea şi calibrarea albiei râului Zăbala. Dacă nu vor fi executate lucrările de regularizare a albiei râului Zăbala, investiţia pe care administraţia judeţeană o face pe drumul judeţean 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăceşti va însemna bani aruncaţi pe fereastră. Problema a apărut din cauză că în urma torenţilor care au rezultat din topirea zăpezilor şi a ploilor din ultimele trei zile, râul Zăbala şi-a schimbat cursul şi a lovit direct în drumul judeţean pe care l-a surpat pe o porţiune de 70 de metri“, a arătat Marian Oprişan.

Ruperea drumului judeţean putea fi evitată dacă autorităţile guvernamentale ar fi continuat proiectele demarate de PSD în 2009. Marian Oprişan a afirmat că, în anul 2009, când PSD a predat portofoliul Mediului către UDMR, a lăsat proiectul tehnic cu studiul de fezabilitate privind regularizarea şi calibrarea râului Zăbala. Nu au fost efectuate însă niciun fel de lucrări în anii următori. „Din nefericire nu numai pe acest drum sunt astfel de probleme. Situaţia este aceeaşi şi pe drumul naţional 2M, pe parcursul râului Milcov şi pe drumul naţional 2D pe parcursul râului Putna. Guvernul trebuie să înţeleagă foarte clar că aceste probleme nu mai pot fi amânate şi că degeaba vom investi bani în drumurile naţionale şi judeţene din munţii judeţului Vrancea, pentru că, fără aceste lucrări de regularizare a cursurilor râurilor, aruncăm banii pe fereastră“ a afirmat Marian Oprişan. După câteva ore, şeful administraţiei judeţene a fost sunat de ministrul Mediului şi Pădurilor, Attila Korodi, care i-a spus că astăzi va trimite doi experţi de la Compania Apele Române care vor evalua situaţia de pe bazinul Zăbalei şi vor propune soluţii.

,,Mincinoşii de la PDL“, daţi în judecată

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan a afirmat că îi va da în judecată pe ,,mincinoşii de la PDL“. „Îi vom da în judecată pe cei de la PDL care au susţinut şi susţin enormităţile pe care le-au spus pentru a manipula opinia publică şi pentru a acoperi Guvernul României şi Ministerul Mediului. Acest drum se află în plin proces de modernizare, lucrările sunt realizate doar în proporţie de 37,6%. Am dispus oprirea acestei investiţii, pe de o parte din lipsă de fonduri şi pe de altă parte din cauza problemelor pe care le avem cu albia râului Zăbala. Apele sunt în administrarea Statului Român şi a Guvernului României, a Ministerului Mediului care trebuie să regularizeze şi să calibreze albia acestui râu. Dacă si-tuaţia nu va fi remediată, aceste probleme vor fi întotdeauna, pentru că albia râului Zăbala nu este regularizată şi calibrată“, a afirmat Marian Oprişan.

Proiect abandonat de puterea pedelistă

Fostul şef al Apelor Române, ing. Vasile Pintile, doctor în inginerie civilă, verificator de proiecte, expert în construcţii hidrotehnice şi siguranţa barajelor, dar şi expert de mediu, spune că drumul DJ 205 D nu ar fi fost distrus în noaptea de Înviere dacă Apele Române ar fi finanţat proiectul de investiţii care viza regularizarea cursului râului Zăbala. „În 2009 am aprobat valoarea investiţiei pentru regularizarea malurilor râului Zăbala, în special a malului stâng, în aval de localitatea Nereju, pentru protejarea DJ 205, care se afla în curs de reabilitare. Practic investiţia urma să se deruleze pe tot tronsonul până la confluenţă cu râul Putna, în punctul Grumaz. Ulterior, finanţarea acestei investiţii a fost sistată. Acest proiect l-am introdus la finanţare în regim de urgenţă având în vedere tocmai categoria sectorului de curs de apă, dar şi pentru că, din 2005 şi până în prezent, cursul de apă a creat mari probleme“, a afirmat fostul director general al Apelor Române, dr. ing. Vasile Pintile. Acesta a precizat că Apele Române realizaseră o hartă cu punctele critice de pe acest curs de apă, iar lucrările ar fi trebuit să înceapă chiar din aceste puncte. „Trebuiau realizate lucrări de recalibrare a albiei, consolidare şi apărare de mal, lucrări de dirijare a cursului de apă cu Epiuri (pinteni-n.r.) . Dacă ar fi fost executate toate aceste lucrări, drumul nu ar mai fi fost distrus. Râul Zăbala este un curs de apă cu caracter torenţial la intensităţi mari ale ploilor, iar la această situaţie mai adăugăm şi tăierile masive de pădure care cresc vitezele de eroziune, ceea ce duce la creşterea vitezelor în cursul principal cu efecte distrugătoare semnificative“, a mai spus dr. ing. Vasile Pintilie.

www.monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.