SEMNAL DE ALARMÃ…Pentru anul 2016, primãriile vasluiene ar urma sã primeascã, prin defalcãrile stabilite în sarcina Consiliului Judetean, doar putin peste 23 milioane lei, o sumã foarte micã în raport cu ce s-a dat anul acesta. O primã explicatie datã de conducerea CJ Vaslui doreste sã-i linisteascã pe primari, si anume cã proiectul de buget aprobat deja de consilierii judeteni nu este bugetul final pe anul viitor, ci este doar, asa, un fel de joacã de-a bugetul, cã, de fapt, Ministerul de Finante ar dori sã vadã care sunt cifrele repartizate pe primãrii, pentru a-si face un fel de proiectie bugetarã. Nu a fost usor pentru Buzatu sã se joace de-a bugetul. Explicatii peste explicatii, menite sã-i calmeze pe primarii PSD din judetul Vaslui, adicã 90% din totalul primãriilor!, cei care vor vedea cum de la un buget de 1,5 milioane lei vor trece la un buget de 300.000 de lei, asta în cazurile bune, plus banii care vor veni de la Finante.
Anul viitor, primãriile din judetul Vaslui s-ar putea trezi într-un blocaj total, dupã ce, în 2015, majoritatea unitãtilor administrativ-teritoriale, în special cele din mediul rural, au dus-o bine cu alocãrile bugetare. Pentru acest an, Guvernul a decis ca fiecare primãrie sã aibã un buget de 1,5 milioane lei, asa cã a contribuit cu sume frumoase la primãriile care abia strângeau 60-70% din taxele si impozitele locale. Viata de huzur a primarilor cu 1.500-2.000 de locuitori, care au avut la dispozitie bugete uriase anul acesta s-ar putea schimba din 2016, când s-ar putea reveni la bugetele de râsu-plânsu’ din anii precedenti. De exemplu, la capitolul „echilibrarea bugetelor locale”, primãriile din judetul Vaslui primeau în urmã cu câtiva ani în jur de 56 milioane lei, sume socotite foarte mici de cãtre primari. S-au prezentat, cu doi ani în urmã, si o serie de cifre interesante, si anume cã primãriile vasluiene ar avea nevoie, pentru plata arieratelor, functionare si cofinantare la proiectele europene de o sumã care depãseste 860 milioane lei, în jur de 200 de milioane de euro. Ori, sumele de repartizat erau la nivelul de 2,48% fatã de ceea ce solicitã unitãtile administrativ-teritoriale. Cam asa se va întâmpla si anul viitor, dacã proiectul de buget aprobat de consilierii judeteni nu va suferi modificãri, în sensul cã nu se va trezi ministrul de Finante sã anunte cã se vor da iar sume imense la administratia publicã localã, în special cea din mediul rural, cum s-a întâmplat anul acesta. Din sumele defalcate din TVA, judetul Vaslui ar urma sã primeascã, pentru echilibrarea bugetelor locale în jur de 51,2 milioane lei, cu 18 milioane mai putin fatã de anul 2014, de exemplu, când suma ajungea la 69 milioane lei!. Din aceastã sumã, CJ Vaslui va împãrti, din cotele defalcate din TVA si cota de 18,5% din impozitul venit, în jur de 23 milioane lei, în conditiile în care primãriile au prezentat o situatie a nevoilor, numai salarii si utilitãti, de peste 150 milioane lei!
Cine primeste cei mai multi bani de la Consiliul Judetean, anul viitor
Comunele Stefan cel Mare, Voinesti si Zorleni primesc, anul viitor, conform structurii de buget discutate si aprobate în Consiliul Judetean, cei mai multi bani de la judet. Stefan cel Mare, cu cele mai multe proiecte europene, ar urma sã primeascã 639.000 lei, o sumã total insuficientã la nevoile acestei comunitãti cu multe proiecte în derulare, Voinesti, o comunã cu multe probleme sociale – 542.000 lei, iar cea mai mare comunã, Zorleni, ar urma sã primeascã 554.000 lei. Comunele Lipovãt, Gârceni, Fruntiseni si Cretesti, ar urma sã aibã la dispozitie, pentru echilibrarea bugetelor locale, câte 433.000 lei, în timp ce Perieni ar avea de primit 405.000 lei. Fãlciul, a doua comunã ca populatie, ar urma sã aibã un buget, prin alocare de la CJ Vaslui, de 378.000 lei, iar restul comunelor alocãri de maxim 200.000 lei. La polul opus, cele mai mici sume se vor duce la comunele „traditionale” în tãierile de bugete: Drânceni, Muntenii de Sus si Poienesti, câte 54.000 lei, Bãcani, Pogana sau Osesti – câte 109.000 lei. „Nu sunt sumele finale pe care le vor primi primãriile vasluiene, anul viitor, este doar un proiect de buget, pe care ni l-a cerut Administratia Judeteanã a Finantelor Publice si Ministerul de Finante, în vederea întocmirii bugetului pe anul 2015. Este un proiect de proiect de buget”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui.
În acest an, Buzatu nu a putut împãrti niciun leu, pentru cã banii au venit direct de la Guvern?
Se va reveni din 2016 la vechea metodã de împãrtire a banilor, prin mila Consiliului Judetean? Se pare cã da, câtã vreme Guvernul a cerut Consiliilor judetene sã anunte sumele pe care le vor repartiza cãtre primãrii. O atitudine total opusã fatã de ce s-a întâmplat la începutul acestui an, când Guvernul a anuntat cã nicio comunã din judet, cât de micã si de necãjitã, nu va avea buget mai mic de 1,5 milioane lei pentru anul 2015, sume mai mari ca niciodatã. În plus, Consiliul Judetean nu a mai avut de împãrtit niciun leu, pentru cã banii au venit de la Ministerul de Finante, direct în conturile primãriilor. „Ingerinta politicã a fost redusã la maxim, în sensul în care atât consiliile judetene, cât si celelalte autoritãti publice locale vor primi direct de la Finante aceste sume. Nu vor mai fi consilieri judeteni si consiliile judetene care vor stabili sumele pentru fiecare localitate în parte. Practic, peste 2.000 de localitãti din aceastã tarã vor avea o crestere majorã a bugetelor, în special ne referim la comunitãtile sãrace si foarte sãrace. Existã chiar si cresteri de 900% a bugetului unor astfel de localitãti”, spunea fostul ministru de Finante, Darius Vâlcov, înainte de a fi arestat de DNA. Metoda, bunã pentru primãriile care nu s-au zbãtut sã încaseze impozite si taxe si nici nu au luptat pentru proiecte cu finantare europeanã, pare sã fi fost doar un fel de experiment în administratia localã, pentru cã de anul viitor revin alocãrile bugetare pe principii de partid. În total, primãriile au primit, direct de la Bucuresti, 144 milioane lei, cea mai mare sumã alocatã vreodatã judetului Vaslui.
Vasluiul si Bârladul – zero lei de la Guvern, la începutul lui 2015. De anul viitor, primesc câte 804.000 lei
La începutul acestui an, pe baza repartizãrilor directe de la Guvern, municipiile Vaslui si Bârlad nu au primit niciun leu, în timp ce Murgeniul a avut un buget de 4,7 milioane lei, cel mai mare din istoria localitãtii. Sume de 4,2 milioane, respectiv 3,2 milioane lei au primit municipiul Husi si orasul Negresti. De anul viitor, însã, lucrurile se schimbã si bugetele revin în „normal”. Asta, pentru cã, pe baza proiectului de buget de la CJ Vaslui, Vasluiul, Bârladul, Husiul si Negrestiul primesc câte 804.000 lei, iar orasul Murgeni 803.000 lei.