spot_img
spot_img
2.3 C
Vaslui
25-ian.-2025

Consilierii PNL și USR PLUS cer demisia directoarei muzeului județean, Dumitru Buzatu o apără: “mici deficiențe” (VIDEO)

- Advertisement -
DOUĂ TABERE… În timp ce consilierii județeni PNL si USR PLUS au cerut demisia directoarei Muzeului Județean Vaslui, Ramona Mocanu, Dumitru Buzatu i-a luat apărarea: “Eu vă rog să luați notă de partea favorabilă a acestui raport, care cred că este de 98%-99%, și micile deficiențe, care ni se pot imputa nouă sau instituțiilor subordonate să fie rezolvate pe calea aplicării măsurilor pe care le-a trasat Curtea de Conturi”.

REACȚII… Consilierii județeni PNL și USR PLUS au cerut demisia directoarei Muzeului “Ștefan cel Mare” Vaslui pentru “management defectuos pe linia asigurării integrității valorilor bănești”. Aceștia au solicitat, de asemenea, măsuri drastice și extinderea verificărilor la celalte instituții, pentru că “ceea ce s-a întâmplat la muzeu trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toți”. Nu de aceeași părere au fost și cei din conducerea CJ, care au încercat să minimalizeze gravitatea situației. În timp ce vicepreședintele Ciprian Trifan a evitat să vorbească despre vinovații <jafului>, președintele Dumitru Buzatu nu a văzut în problemele constatate de Curtea de Conturi decât niște “mici deficiențe”, care vor fi rezolvate. Acesta a încercat o mică diversiune, mutând sensul discuțiilor pe achizițiile făcute de Ministerul Sănătății, la începutul pandemiei. Liberalul Veziteu l-a readus la subiect, însă nu a scăpat netaxat de liderul PSD: “domnu’ Veziteu, am să vă scriu un eseu despre nesimțire pe care să îl citiți în timp ce vă gândiți să nu mă mai întrerupeți”. Prezentă la ședință, directoarea Ramona Mocanu s-a apărat, subliniind că nu are nicio legătură cu frauda comisă de cele două foste angajate și că “din punctul de vedere al managementului acestui eveniment, toate au fost făcute ca la carte”. Aceasta a mai precizat că în fiecare an a primit control de audit din partea Consiliului Județean, însă, culmea, nu s-au descoperit fraudele. Ceea ce a omis să spună, însă, a fost că, în urma controlului din 2020, s-au constatat 23 de neconformități și s-au trasat- 34 de recomandări care nu au fost implementate, printre care și “controlul inopinat al casieriei cel puțin o dată pe lună”, dar și “aprobarea de către directorul instituției a ordinelor de deplasare (deconturile) numai dacă sunt completate cu data întocmirii, durata, scopul deplasării, referatul de justificare și data depunerii decontului”. Raportul auditorilor din cadrul CJ Vaslui a fost înregistrat pe data de 8 august a anului trecut, asta înseamnă că, dacă se puneau în practică, în următoarele luni, recomandările acestora, nu se mai oferea timp – cinci luni de zile – celor două angajate să sustragă bani din Trezorerie. Nu este pentru prima dată când Curtea de Conturi constată abateri grave la instituțiile din subordinea Consiliului Județean Vaslui. În 2017, auditorii publici externi au constat că bugetul DGASPC a fost prejudiciat cu peste 2.500.000 lei. Imediat după publicarea raportului, directorul de atunci, Ionel Ștefănică Armeanu, a intrat în concendiu medical, iar după ce apele s-au mai liniștit, a revenit pe post de unde a ieșit, apoi, la pensie. Dumitru Buzatu a catalogat articolele referitoare la modul discreționar în care au fost tocate fondurile DGASPC drept “tembelisme de presă”. “Nu le băgați în seamă. Sunt scrise de niște tembeli”, le spunea consilierilor județeni Dumitru Buzatu în urmă cu patru ani.

Directoarea Muzeului Județean “Ștefan cel Mare” a fost chemată ieri, în ședința ordinară a Consiliului Județean, să explice neregulile constatate de Curtea de Conturi. Aceasta a făcut o serie de clarificări atât în ceea ce privește sustragerea frauduloasă a banilor din Trezorerie de către cele două foste angajate, cât și lipsa anumitor documente. “Mă simt obligată să dau aceste explicații, pentru că activitatea cea mai bună a muzeului județean este pusă în umbră de o astfel de acțiune neștiută, dar săvârșită de două persoane care au fost angajate ale instituției. Doamnele au plecat prin demisie, nu la pensie și nu în alt fel, pentru că urmau să fie eliberate din funcție datorită a ceea ce au făcut. Când am aflat că doamna fost contabil a dorit să plece de la muzeu, am verificat toată activitatea dumneaei, începând cu martie 2017 și până la 1 decembrie 2020. S-a format o echipă prin dispoziția nr. 19/2021, care a controlat toată activitatea acestor doamne – fosta contabil șef și fosta secretară cu atribuții de casier. În urma acestui control, a rezultat un raport în care s-a consemnat prejudiciul pe anul 2020. De ce am cerut recuperarea prejudiciului doar pe anul 2020 atunci când am făcut plângerea penală? Pentru că noi am avut dreptul să cerem doar extrasele de pe 2020, nefiind organe de control. Am informat conducerea Consiliului Județean Vaslui și am cerut să primim audit imediat și nu la momentul în care eram programați de obicei, pentru a verifica dacă, într-adevăr, ceea ce am constatat noi este corect. Prin auditul trimis de Consiliul Județean, a rezultat un raport în care s-a precizat că există suspiciune de fraudă și că suntem obligați să raportăm la Serviciul de Investigare a Fraudelor respectivul eveniment. A doua zi am făcut și plângerea penală, adică în luna aprilie, înainte de controlul Curții de Conturi. Între timp, a apărut și Controlul Curții de Conturi, care a luat la cunoștință de acțiunile noastre. Din punctul de vedere al managementului acestui eveniment, toate au fost făcute ca la carte, în sensul că am făcut plângere penală, așa cum a trebuit să facem. Avem două dosare depuse, unul cu nr. 441 și altul cu 421, depuse în completarea plângerii penale pe care am făcut-o la începutul lunii aprilie”, a explicat directoarea Ramona Mocanu.

Directoarea spune că se asigura controlul financiar preventiv, dar lipsesc documentele. Curtea de Conturi o contrazice

Aceasta le-a mai spus consilierilor că o parte din prejudiciu a fost recuperat, “cel de pe anul 2020, în valoare de 131.606,4 lei, plus accesorii de 6.754,36 lei. Au fost returnate în cont 85 de plăți neconforme, care au ajuns, evident, în conturile Consiliului Județean. Subliniez că noi am descoperit frauda și când spun noi, mă refer la echipa muzeului județean. A fost verificată de o echipă de audit (n.r. din cadrul Curții de Conturi) și a spus că am făcut cum a trebuit, a venit Curtea de Conturi și a spus că am avut dreptate. Deci, nu am fost descoperiți de către Curtea de Conturi în niciun caz. La venirea Curții de Conturi, aveam deja plângere penală depusă, deci nu curtea de Conturi a stabilit frauda. Curtea de Conturi doar a întregit suma”. Întrebată de ce nu s-a asigura controlul financiar preventiv, care ar fi putut preîntâmpina fraudele, aceasta ar răspuns: “vă garantez că a fost organizat acest serviciu, dar documentele au dispărut, așa cum au dispărut și altele”. Contrar celor declarate de directoare, auditorii Curții de Conturi au scris în raport că “toate operațiunile efectuate în perioada 2018-2020 (retrageri de numerar prin casieria entității, plăți efectuate prin bancă) s-au realizat fără exercitarea vizei de control financiar preventiv. De asemenea, pe documentele prezentate echipei de audit (ex. contracte și/sau comenzi pentru achizițiile de bunuri, achiziții, dispoziții de încasare etc.) nu a fost aplicată viza de control financiar preventiv”.

Ramona Mocanu: “vă spun cu toată responsabilitatea, nu am făcut cerere, nu am primit banii, în consecință nu mi se poate imputa mie așa ceva”

Directoarea muzeului a venit și cu clarificări referitoare la sporul pentru doctorat, salariile calculate greșit și banii despre care Curtea de Conturi spune că i-a încasat pe concediul din anul 2018: “Există o discuție legată de salarii. S-au recalculat la începutul anului 2018 și am avut asistență din partea șefului compartimentului Resurse Umane din cadrul Consiliului Județean. În ceea ce privește sporul pentru doctoratul meu și al colegilor din instituție, precizez că indemnizațiile au fost stabilite în baza dispozițiilor nr. 140/2019 și 145/2020, deci nu au fost luate nici ilegal, nici fugind după nu știu ce lucruri. Legat de banii de banii de concediu pe care i-aș fi încasat eu, vă spun cu toată responsabilitatea, nu am făcut cerere, nu am primit banii, în consecință nu mi se poate imputa mie așa ceva. Am dat banii (n.r. contravaloarea concendiului de odihnă pentru anul 2018) pentru că mă voi îndrepta împotriva acestei persone pentru recuperarea sumei și orice altă sumă care apare sub numele meu sau al colegilor noștri. Ne vom îndrepta împotriva persoanelor respective, pentru că au încasat bani din Trezorerie în numele nostru. Rugămintea mea este să nu aruncați anatema asupra întregii instituții pentru că nu ar fi corect și nici normal”, a spus directoarea muzeului județean, în încercarea de deviere a subiectului, căci nu modul în care e administrat patrimoniul cultural al instituției sau modul în care lucreză cu publicul a fost analizat, ci felul în care sunt gestionate fondurile publice.

Ramona Mocanu către consilierul Mitică Afteni (USR): “dvs. îmi spuneți mie, la acest moment, că eu am girat cumva vreo fraudă și n-am înțeles bine?”

Mitică Afteni

Consilierul USR PLUS i-a cerut socoteală directoarei, întrebând-o cum de nu a descoperit fraudele de-a lungul a trei ani. “În fiecare an am avut audit și nu s-a descoperit un astfel de eveniment (n.r. sustragerea de bani), noi am făcut această verificare pentru că am considerat că atunci când îți pleacă un om dintr-o instituție, trebuie să îi verifici toată activitatea pe care a avut-o de la momentul în care a intrat contabil șef până a plecat”, a spus Ramona Mocanu. Mitică Afteni i-a spus că e direct rsăpunzătoare de întreaga situația: “Raportul curții de Conturi spune că anul trecut s-a făcut un audit public intern din partea CJ Vaslui în care s-au descoperit 23 de neconformități și s-au format 34 de recomandări. La cauzele și împrejurările care au determinat producerea prejudiciului spune destul de clar: “managementul defectuos pe linia asigurării integrității valorilor bănești”. Managementul este asigurat de către dvs, bănuiec că aveți contract de mandat. Sunteți direct răspunzătoare de tot ceea ce se întâmplă cu angajații din instituție. Cum ați verificat activitatea acestor persoane și cum le-ați evaluat în fiecare an?”. “Prin sondaj și nu au calificat <foarte bine>“, a răspuns directoarea, care a mai adăugat: “domnule consilier, în cazul în care dvs. nu ați înțeles ceea ce am spus eu mai devreme, repet: niciunul dintre OP-urile spre firmele respective nu au trecut pe la noi. Uitați-vă, vă rog, să vedeți că s-au falsificat semnăturile. Uitați-vă, vă rog, să vedeți că sunt CEC-uri care nu au fost găsite în instituții. Uitați-vă să vedeți care sunt vinovații și nu aruncați asupra mea niște lucruri pe care nu le-am făcut”. “Doamna Mocanu, nu v-am acuzat pe dvs de fraudă, ci de faptul că dvs. ați manageriat această instituție, concluzia este clară: <management defectuos>“, i-a răspuns consilierul USR PLUS. “Dvs îmi spuneți mie, la acest moment, că eu am girat cumva vreo fraudă și n-am înțeles bine?”, l-a întrebat, revoltată, Ramona Mocanu. Atmosfera s-a detensionat după intervenția președintelui CJ care i-a îndemnat să discute calm. “Departe de mine ideea de a o acuza pe doamna Mocanu de vreo faptă. Activitatea de management a dumneaei este defectuoasă și grupul consilierilor USR PLUS solicită public demisia acestui manager din funcția pe care o ocupă”, a concluzionat consilierul Mitică Afteni.

Gheorghe Veziteu (PNL): “propun ca doamna director al muzeului să fie înlocuită cu domnul Mamalaucă, directorul muzeului de la Bârlad”

Gheorghe Veziteu

Consilierul Gheorghe Veziteu a povestit că a fost oprit pe stradă de vasluieni care i-au cerut să solicite lămuriri cu privire la neregulile constatate de Curtea de Conturi. De asemenea, acesta a propus înlocuirea directoarei Ramona Mocanu cu directorul muzeului din Bârlad, Mircea Mamalaucă. “Mi se pare că acest raport al Camerei de Conturi mai nefavorabil ca niciodată. Am văzut în Decizia nr. 12/25.06.2021 un număr de 17 capitole în care se precizează o mulțime de neajunsuri. S-a întâmplat să fiu oprit pe stadă și să mi se ceară ca în această ședință să solicit lămuriri despre ceea ce se întâmplă în aceste instituții. Punctul meu de vedere, strict personal, în calitate de consilier este că s-au produs abateri grave de la legislația în vigoare și că, dintre toate instituțiile subordonate Consiliului Județean, apar mai frecvent unele abateri la DGASPC, CESEI “Pufan”, CESEI “Polihroniade”, la SC LDP SA, la SJU mai puțin, și, în mod deosebit, la Muzeul Județean Vaslui. Am atras atenția în anii anteriori asupra unor nereguli și am solicitat îndreptarea lucrurilor. Am discutat și calificativul pe care l-a primit managerului muzeul și cu care nu am fost de acord. Eu consider că acești cetățeni care conduc insitutiile nu și-au făcut datoria într-o mai mare sau mai mic măsură. Este de datoria noastră, a Consiliului Județean, să constatăm că anumite lucruri nu merg, să recunoaștem acest lucru și să procedăm la îndreptare lor. Eu propun ca doamna director al muzeului să fie înlocuită, eventual, pe o perioadă scurtă, cu domnul Mamalaucă, directorul muzeului de la Bârlad. Ar putea fi detașat pentru a îndrepta lucrurile. De asemenea, trebuie avute în vedere și managementul defectuos la LDP și DGASPC, este relevant punctul de vedere al Camerei de Conturi. Dacă se poate, să luăm măsuri coercitive, să forțăm acești manageri să înlăture neapărat neajunsurile pentru că sunt probleme deosebit de grave”, a spus consilierul Gheorghe Veziteu.

Diversiune marca “Dumitru Buzatu”: “A gestionat ilegal aceste lucruri și ar merita să meargă acolo unde merg cei care comit ilegalități”

“DAR AI VOȘTRI?”… Dumitru Buzatu a încercat să o apere pe directoarea muzeului, încercând o diversiune. Acesta a mutat subiectul pe achizițiile făcute de Ministerul Sănătății la începutul pandemiei și pe care le consideră ca fiind ilegale. Nu l-a uitat nici pe directorul ziarului Vremea Nouă, pe care îl vede peste tot, inclusiv în discuțiile pe care și le imaginează că le au anumiți consilieri județeni. “Apreciez acest comentariu al domnului Veziteu, pentru că el, în substrat, spune adevărul. Domnia sa s-a întâlnit pe stradă cu un cetățean, care l-a întrebat ceva. Cetățeanul, după părerea mea, era Timofticiuc. Vreau să-i spun că și eu m-am întâlnit pe stradă cu o mulțime de cetățeni, care mi-au adus la cunoștință faptul că prea încet se desfășoară lucrurile în legătură cu sesizările Curții de Conturi privind ilegalitățile masive cuprinse în programul de achiziționare a măștilor, a izoletelor ultra scumpe și că cel care gestiona aceste chestiuni era chiar șeful domniei sale de partid. Și, mai mult decât atât, colegul domniei sale, domnul Arcăleanu, confirma că așa este. A gestionat ilegal aceste lucruri și ar merita să meargă acolo unde merg cei care comit ilegalități”, a spus Dumitru Buzatu. “Domnule președinte, vorbiți despre problemele județului. De ce parați?”, i-a atras atenția consilierul Gheorghe Veziteu.

Președintele CJ, către consilierul Veziteu: “nu știți, habar nu aveți și vreți să creați impresia că dvs. știți”

Dumitru Buzatu

NERVI… Enervat de faptul că nu e lăsat să-și termine tirada la adresa liberalilor, liderul PSD l-a taxat imediat: “Domnu’ Veziteu, am să vă scriu un eseu despre nesimțire pe care să îl citiți în timp ce vă gândiți să nu mă mai întrerupeți, pentru că eu nu v-am întrerupt. Vreți să vorbesc despre ce vă place dvs? Nu voi face lucrul acesta. Mai departe, acesta este raportul Curții de Conturi de anul acesta. Și eu vă asigur că județul Vaslui într-un mod progresiv a înlăturat toate deficiențele constatate în administrarea Consiliului Județean și a instituțiilor subordonate an de an. Sigur că nu suntem perfecți și mai apar altele (n.r. deficiențe). Dacă un angajat fură bani din bugetul unei insituții, nu avem de unde să știm până nu descoperim acest lucru și, evident, îl transmitem celor competenți să cerceteze acest lucru. Justiția se va pronunța, vom vedea ce ne va spune. Mai mult decât atât, nu există mandate nici în perioada mea, nici de dinainte mea cu trimitere în judecată a unui om. Asta înseamnă că noi am și recunoscut micile greșeli din administrarea instituțiilor noastre și nu că îl forțăm noi pe domn’ director că vrea domnul Veziteu, pur și simplu am pus în aplicare măsurile care au fost stabilite de Curtea de conturi, că aceasta este calea legală, domnule Veziteu, care nu știți, habar nu aveți și vreți să creați impresia că dvs. știți. Eu consider că spun adevărul. Nu este adevărat că instituția aceasta, Curtea de Conturi, are dreptul de control și trasează măsuri? Nu este adevărat că noi am respectat toate măsurile și le-am pus în aplicare? Poate cu excepția unora, pe care nu am putut să le punem în totalitate în practică și a fost nevoie de mai multe etape, dar tot le-am pus…”, a spus președintele CJ, care i-a îndemnat pe consilieri să vadă și ei partea partea favorabilă a raportului, așa cum o vede el: “Eu vă rog să luați notă de partea favorabilă a acestui raport, care cred că este de 98%-99%, și micile deficiențe, care ni se pot imputa nouă sau instituțiilor subordonate să fie rezolvate pe calea aplicării măsurilor pe care le-a trasat Curtea de Conturi. Asta este o înțelegere corectă. Dacă nu, mergem din nou la Curtea de Conturi, care a reclamat Ministerul Sănătății, propriul dvs șef de partid, colegul care a cam ciugulit pe acolo”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

  1. Voi, cei ce aruncați piatra, demonstrați voi mai întâi că sunteți oameni vrednici. Cine sunteți voi, să judecați și să vorbiți în astfel de termeni cu și despre o femeie?
    Nu sunteți judecători!
    Arătați-vă fața civilizată, arătați cine sunteți și ce merite aveți. Arătați ce ați făcut VOI pentru Muzeu. Arătați ce ați făcut pentru acest județ.

  2. Sa si dea demisia .. dar nu o invinuiti cu toate prostiile … ca a furat, ca aluat bani de doctoranta, ca a fost cu Buzatu siiii altele….. intimitatile nu se fac public,,, ce naiba .. se fac la vedere,,, doamne ,, despre ce vorbiti … cica fete tinere umbla cu batrini….. astia sint mai domoi, mai experimentati, mai intelegatori,,, si de asta ca doar nu le cumperi ca pe vaci din tirg,,
    Controlul trebuia sa puna propire ,,, clara,,, directorea/ institutia depunea contestatie , si asteapta .. rezultatul judecatorilor.. Cita mizerie!!!!!!!

  3. E absolut incredibil ce se petrece în județul asta! Se fură ca în codru, iar cei prinși cu mana-n sac nu doar ca nu-și dau demisia, dar mai au și tupeul să-i certe pe cei care cer sa se ia masuri. Iar toate astea se petrec sub nasul unor instituții de control, amorțite din cauza neputinței și neprofesionalismuluii. Pai domnule Trifan, dumnevoastră spuneți ca se vor lua masuri după finalizarea procesului, chiar dacă știți ca acest proces poate dura și 4-5 ani? Ce facem pana atunci, ținem în fruntea muzeului un manager care și-a dovedit incompetenta? Doamna manager Mocanu, dumneavoastră trebuie sa plecați din aceasta funcție de îndată pentru ca prin incompetenta, prin incapacitatea dvs în calitate de manager de a depista acest jaf, ați vulnerabilizat instituția pe care o conduceți! S-au furat bani din muzeu din 2018, adică timp de trei ani și probabil în continuare se mai furau dacă hotul nu își dădea demisia. Dumneavoastră ați fost incapabila se depistați aceste infracțiuni! Ce garanție avem noi ca viitoarele secretare și contabile nu vor proceda la fel? Domnilor consilieri și de la putere și din opoziție, inclusiv doamna Steimberg al cărui singur merit în cadrul ședințelor e ca fumează 2 pachete de țigări, NU MINIMALIZATI ILEGALITĂȚILE DIN INSTITUTIILE PE CARE LE AVEȚI ÎN SUBORDINE! NU VA BATEȚI JOC DE BANUL PUBLIC ȘI NU-I IERTAȚI PE CEI CARE SUNT PRINȘI FURÂND, SAU CARE, PRIN INCOMPETENTA LOR, GIREAZĂ ASTFEL DE FAPTE!

    • Chiar e normal ce se întâmpla.
      Doar dacă demisionând scapă de vreo pușcărie o sa fie pe acolo vreo demisie, pentru altceva niciodată n-o sa fie.
      Ca asa-i romanul traditional, din moși strămoși mare creștin cinstit.
      Pute de atâta cinste

  4. Înainte de Anuța, Ramona a fost amanta lui Buzatu, așa că a rămas în inima lui. Cine știe poate pe viitor mai poposește printr-un pat de la conacul bețivului de la Mărășeni, nu de alta dar Anuța e tânără și îi fug ochii după moșnegi cu funcții.

  5. Mult tupeu mai ai bai, Buzatule, dar iti va veni vreodata randul si nu te vom mai vedea ranjindu-ne si sfidanu-ne. Si tie, si impostoarei analfabete de la muzeu, si celor pricopsiti cu posturi caldute prin institutii. V-ati batut joc de judetul asta, ati cocotati toate nulitatile in posturi, mai mult sau mai putin importante, ati promovat pilele si nepotismul la cel mai inalt nivel. Nu doar tu/PSD-ul, insa la voi nivelul a fost mult, mult peste orice alt partid.
    Ne fug copiii mancand pamantul de langa noi, c-am ramas fara nicio perspectiva ca judet, iar tu ne vinzi verzi si uscate.
    Dar va veni o zi…

  6. Prin alte institutii, s-ar fi facut plangere penala, dar daca este implicata „protejata” dlui Buzatu…, merge si cu mici deficiente, pe care le „vor corecta”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.