spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Consilierii din Tãcuta refuzã taxa “Buzatu”

- Advertisement -

VOT Pentru a treia oarã, consilierii locali au respins, în unanimitate, taxa de salubrizare pe care o solicita Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã Vaslui, organism în fruntea cãreia este chiar presedintele CJ, Dumitru Buzatu. “Dacã acceptãm ca cetãtenii sã plãteascã aceastã taxã de salubrizare, comuna va ajunge la faliment”, ori “Unde se pomeneste ca într-o comunitate sãracã ca Tãcuta taxa pe gunoi sã fie dublã fatã de impozitul pe locuintã?”, au fost reactiile consilierilor locali.

Odatã cu apropierea finalizãrii proiectului judetean de gestionare a deseurilor, implementat de ADIV, consiliile locale au fost somate de institutia condusã de Dumitru Buzatu sã adopte hotãrâri prin care se impune pretul unic/persoanã pentru colectarea deseurilor. Practic, indiferent de comunã sau oras, orice vasluian va trebui sã plãteascã lunar 2,56 lei taxã de salubritate, pret chiar mai mare decât cel practicat, la sfârsitul anului trecut, în municipii. Consilierii locali din Tãcuta nu au dorit sã adopte respectiva taxã, care, în opinia lor, va împovãra si mai mult bugetul comunei, respingând, pentru a treia oarã, proiectul de hotãrâre. De altfel, nici primarul Cãlin Costicã nu a insistat pe acest proiect, chiar dacã l-a pus în discutie, nici nu a mai citit expunerea de motive sau textul hotãrârii “Cunoasteti argumentele, vi s-au mai citit o datã, vã stiu pãrerea, dar odatã si odatã tot va trebui aprobatã aceastã taxã”, s-a exprimat primarul, parafrazându-l pe seful sãu de partid, Dumitru Buzatu, care, prezent la sedinta anterioarã, încercând sã-i convingã pe consilieri, a rostit aceleasi amenintãri.

Tãcutenii nu acceptã “taxa lui Buzatu”

Conform consilierilor locali, în comuna Tãcuta sunt 2700 de persoane care ar trebui sã plãteascã aceastã taxã de salubritate, în schimbul ridicãrii gunoiului, obligatoriu colectat selectiv, de douã ori pe sãptãmânã. “Taxa este prea mare si în mod sigur cetãtenii nu o vor plãti, pentru cã, sã fim seriosi, cât gunoi se face la tarã? În aceste conditii, Consiliul Local se va vedea obligat sã achite anual cãtre ADIV circa 80.000 lei din bugetul local, indiferent de încasãri. Si-asa bugetul este mic si plãtim taxe la diverse asociatii mai multi bani decât primim pentru drumuri sau infrastructurã. Mã întreb, cine este în spatele acestui ADIV si ce interes au sã impunã taxe asa mari”, se întreba consilierul Ionel Florin. “Consiliul judeten ne-a trimis containere si pubele spunând cã sunt gratuite, iar acum ne-a trimis nota de platã mai mult decât face. La tarã nu se va face nicicând selectarea gunoiului, asa cum ar vrea ei, cei de la ADIV, iar aceastã taxã de salubrizare este prea mare si pentru cei de la orase, d-apoi pentru o comunã sãracã cum este Tãcuta! Încã de la început, când s-a intrat în asociatia lui Buzatu, am spus cã promisiunile erau prea frumoase si acest lucru s-a adeverit”, a fost de pãrere si consilierul Vasile Ofileanu. Un alt consilier, Ion Beraru, a arãtat cã în comunele vecine din judetul Iasi, Scânteia si Grajduri, primãriile si-au fãcut propriile puncte de colectare a gunoiului si au încheiat contracte cu firme de salubritate, pretul pe cap de locuitor fiind mult mai mic decât taxa impusã de ADIV. Însã cel mai clar argument pentru respingerea acestei taxe l-a dat un alt consilier, Cornel Crâsmaru, care a arãtat cã, pe un an, o familie ar trebui sã plãteascã pentru transportul gunoiului circa 140 – 150 lei, practic dublul impozitului pe locuinte anual. “Sunt probleme si cu colectarea impozitului pe locuinte, vã dati seama cã oamenii nu vor fi de acord sã plãteascã aceastã taxã de salubrizare. Noi am fost alesi de locuitorii din Tãcuta sã le facem viata mai usoarã, nu sã le impunem dãri noi, de care sã profite cei de la judet”, si-a încheiat expunerea Crâsmaru. Într-un final, “taxa lui Buzatu”, asa cum se exprima unul dintre consilieri, nu a trecut, proiectul de hotãrâre fiind respins în unanimitate. Rãmâne totusi o întrebare: sunt si alte comune foarte sãrace si unde totusi aceste taxe mari au fost aprobate. Oare consilierii nu si-au dat seama ce voteazã sau puterea de convingere a sefului judetului a fost atât de mare?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.