DILEMÃ…Ceea ce a pãrut a fi o izbândã pentru consilierul USR de la Husi, Andrei Brînzã, si anume faptul cã a contestat practica de a se alege membrii diferitelor comisii cu mâna ridicatã la vedere si nu prin vot secret, în practicã s-a dovedit o treabã destul de încurcatã. La cea mai recentã sedintã a CL Husi, de pildã, s-a fãcut o mare tevaturã cu oprirea din loc în loc, pentru a alege câte o comisie. Tipãrirea buletinelor de vot, aducerea unei urne, trecerea pe rând, alfabetic, în strigãte ca la catalog, în biroul primarului de alãturi si, în final, numãrarea, întocmirea de proces verbal si citirea rezultalelor au fost o corvoadã pentru toti cei prezenti. Desi sedinta începuse de la ora 15,00, deja era 18,00 si încã se tot vota ceea ce ar fi putut fi votat într-un minut, cu mâna ridicatã. Dar regula e regulã si trebuie respectatã. Asa cã rãmâne de vãzut cum vor fi pe viitor lucrurile si dacã în CL Husi vor avea loc sedinte-maraton.
Alesii locali de la Husi au limpezit motivul pentru care niciodatã, cu exceptia alegerii viceprimarului de la început de mandat, nu s-au apucat sã voteze în secret, cu buletine tipãrite si urnã, la fiecare proiect unde era nevoie de constituirea vreunei comisii. Primarul Ioan Ciupilan a explicat cã a fost vorba doar de o practicã aprobatã chiar prin vot de toti consilierii, indiferent de partide, tocmai ca sã nu se ajungã la ore în sir, petrecute în primãrie, asa cum s-a întâmplat la cea mai recentã sedintã de Consiliu Local. Evident, consilierul Andrei Brînzã, aflat la primul mandat, nu avea de unde sã stie de conventia aceasta a membrilor CL Husi, mai vechi în functie, asa cã este meritul omului cã a observat o chestiune care i s-a pãrut cã nu respectã regula. Ideea este cã admiterea contestatiei sale cu privire la votul „la vedere” în favoarea votului „la secret” a dus la aceastã situatie, ce-i drept, destul de incomodã în practicã.
„Regulamentul de ordine interioarã este un act normativ al Consiliului Local, noi putem sã facem o adãugire la acel Regulament”
Consilierul Cãtãlin Tocu a venit cu o propunere. „Sã stiti cã ne vom bloca la un moment dat. Si stiti care este solutia? Textul de lege din Codul Administrativ vorbeste despre „cu exceptiile prevãzute de lege”. Regulamentul de ordine interioarã este un act normativ al Consiliului Local. Noi putem sã facem o adãugire la acel Regulament, în care sã mentionãm când anume si în ce situatie. Va trebui sã analizãm asa cum am promis cã vom analiza si alte Regulamente, sã vedem si lucrul acesta. Poate îl putem îndrepta. Sã nu ne bucurãm, nu este o victorie a unei persoane, a unui coleg. V-am mai spus si vã mãrturisesc cã am fãcut-o în mai multe rânduri, de fiecare datã demersul meu asemãnãtor a fost respins. Deci, nu existã o practicã unitarã”, a sustinut consilierul Tocu. Rãmâne de vãzut dacã se va ajunge la un consens, în asa fel încât votarea comisiilor din CL Husi sã nu mai necesite ore în sir de „foit” cu buletine de vot, cu urne, comisii de numãrare a voturilor etc. „Noi am votat pânã acum, de ani de zile, cu mâna sus, la vedere, si nu a fost nicio problemã. O sã vedem cum facem”, a spus primarul Ioan Ciupilan.