spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Consilierii “comisari”, în control la societățile din subordinea CL. Mandatați să afle dacă banii sunt cheltuiți în interesul cetățenilor

- Advertisement -
MANDATAȚI SĂ AFLE ADEVĂRUL… Ei sunt consilierii “comisari”, care vor analiza activitatea din ultimii patru ani a tuturor societăților din subordinea Consiliului Local

CONTROALE… O comisie specială, formată din consilieri locali, va analiza activitatea din ultimii patru ani a tuturor societăților din subordinea Consiliului Local. Decizia a fost luată ieri, 28 ianuarie, în cadrul unei ședințe de CL cu scântei în care consilierii au trecut de la ceartă la glume și apoi iar la ceartă. Societățile a căror activitate va fi verificată sunt Goscom, Aquavas, Transurb și Poliția Locală, iar consilierii “comisari” – Valentin Dragomir, Mitică Jora, Alexandru Barbu, Leonard Negruți și Dragoș Chirica. Ce anume vor analiza? Nu dacă aerul din birouri e bun sau nu, cum a spus în spirit de glumă consilierul Negruți, ci dacă banii au fost cheltuiți în interesul cetățenilor. “Este primul meu mandat de consilier local, nu am cunoștință de ceea ce se întâmplă în aceste societăți. Urmează să le aprobăm bugetele, iar noi trebuie să știm cu exactitatea în ce situație se află”, a explicat viceprimarul suspendat Lucian Braniște.

Ideea creării unei comisii care să analizeze activitatea societăților din subordinea Consiliului Local a apărut în ședința trecută, când consilierii au avut de votat dacă acceptă sau nu rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli prin care, se urmărea, de fapt, mărirea salariilor angajaților societății cu un procent de 11%. Consilierii PNL și USR PLUS s-au abținut de la vot, astfel că rectificarea nu a fost aprobată. Viceprimarul suspendat Cătălin Mîndru a explicat astfel decizia grupului: “este de bun augur să vedem dacă aceste creșteri salariale se justifică, dacă această societate care este înființată pentru a satisface obligațiile de transport public s-a achitat de ceea ce avea de făcut. Ce se vede din exterior la această societate: foarte multe amenzi primite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, organigramă încărcată pe anumite departamente, abonamente și legitimații false, eliberate cu aceeași serie, hărțuire din partea conducerii și discriminarea angajaților, inclusiv hărțuirea prin mesaje pe whatsapp, decizii și acțiuni care au pus în pericol viața cetățenilor, șoferi care au condus fără a avea atestat profesional, starea tehnică a unităților de transport necorespunzătoare”. Primarul Vasile Pavăl a venit, apoi, cu ideea înființării unei comisii: “Vă rog să constituiți o comisie care să constate dacă acolo sunt nereguli”.

Ce vor face concret membrii comisiei?

Astfel, ieri, consilierii liberali au venit cu un proiect de hotărâre privind înființarea unei comisii speciale de consilieri care să analizeze, în termen de 30 zile, activitatea din ultimii patru ani a societăților din subordinea Consiliului Local. “Membrii comisiei vor culege date cu privire la activitatea instituțiilor, ultimele controale, ultimele rapoarte. Vedem ce măsuri au fost propuse, dacă au fost implementate sau câte au fost implementate, apoi venim în fața Consiliului Local cu niște repere. Este primul meu mandat de consilier local, nu am cunoștință de ceea ce se întâmplă în aceste societăți. Urmează să le aprobăm bugetele, iar noi trebuie să știm cu exactitatea în ce situație se află”, a spus viceprimarul suspendat Lucian Braniște. “Fiind societăți în subordinea CL, pentru care UAT-ul generează niște bugete, se cheltuie niște bani, iar consilierii USR PLUS sunt de acord cu înființarea acestei comisii pentru a vedea în ce măsură banii aceștia sunt cheltuiți în interesul cetățenilor. Nu suntem de specialitate, dar putem face o evaluare în echipă a acestor societăți”, a adăugat viceprimarul suspendat Cătălin Mîndru. Aceștia și-au întărit opiniile precizând că au cerut mai multe documente despre activitatea societăților în cauză, însă au întârziat să apară. Consilierul Valentin Dragomir a precizat că abia azi dimineață a primit o parte dintre ele, iar directorul economic al primăriei, Eugen Boț, le-a cerut înțelegere consilierilor pentru că astfel de documente nu pot fi furnizate de pe o zi pe alta.

Propunerea consilierului Sorin Radu: “să prevedem niște bani în bugetul local pentru auditori independenți”

Consilierul ALDE Sorin Radu a avut un punct de vedere separat, propunându-le colegilor să apeleze la auditori independenți: “O comisie cu membri aleși în funcție de algoritmul politic de la ultimele alegeri face ca automat și comisia să fie politică. O comisie politică nu va fi niciodată obiectivă. Sau, hai să nu spunem <niciodată>, dar va fi cu greu obiectivă. Dacă vrem să cunoaștem adevărul financiar, contabil, managerial, cel mai potrivit ar fi să prevedem niște bani în bugetul local pentru auditori independenți, un audit foarte clar al tuturor societăților comerciale din subordinea Consiliului Local. Pentru că mi-e greu să cred că o comisie poate să le analizeze pe toate într-o perioadă de 30 zile și să scoată la iveală tot ce trebuie să cunoaștem. Mai mult de atât, acum o lună de zile, în Comisia Învățământ am făcut o propunere. Am zis atunci că ar trebui să facem o comisie a CL, care să medieze conflictul de muncă de la Transurb, care nici acum nu e rezolvat. Toată lumea a spus atunci <iar facem comisii?>. Acum facem comisie. Nu sunt împotriva comisiei, să fim foarte bine înțeleși. Nu sunt împotriva aflării adevărului. Am fost un critic al managementului de la Transurb de-a lungul celor două mandate și niciodată nu am avut accesul la care ar fi trebuit să avem ca și consilieri locali. Vă rog, faceți comisia, dar nu o transformați într-una politică cu adevărat. Faceți o comisie obiectivă, care să poată aduce Consiliului Local informații relevante despre activitatea societăților la care suntem acționari”.

Consilierul Mancaș: “Să-și dea demisia doamna director de la Transurb. Vă garantez că aceasta va fi prima decizie luată de această comisie”

Ideea înființării unei astfel de comisii nu a fost deloc agreată de consilierii PSD, care au spus că nu înțeleg rolul acesteia, cu atât mai mult cu cât societățile în cauză sunt controlate în fiecare an de instituțiile statului. “Mă uit la dvs. și sincer eu nu am înțeles nimic. Facem o comisie care să comisarizeze, dar de fapt nu face nimic. Facem niște comisari care se prezintă: “Sunt comisaru’ Moldovan, am venit să vă investighez, să mă uit dacă aerul din birou e bun… Nimeni nu v-a oprit și nu vă oprește să aveți acces la datele din societățile din dubordinea CL. În plus, la final de an se prezintă o informare, au fost auditate de atâtea ori, își prezintă bugetele în fața CL. Eu consider că această comisie este inutilă”, a spus consilierul Leonard Negruți. Colegul său, Ioan Mancaș, a explicat, de asemenea, că nu vede necesitatea acestei comisii: “înființați o comisie, eu știu de acum care vor fi concluziile: una dintre ele, să-și dea demisia doamna director de la Transurb. Vă garantez că aceasta va fi prima decizie luată de această comisie, mai ales că ați avea majoritate. Apoi, înseamnă că neglijați rolul auditului făcut de primărie și, mai mult, că neglijați și duceți în derizoriu activitatea Curții de Conturi, care verifică anual toată activitatea primăriei și a serviciilor descentralizate”.

“Dacă tot merg la societăți, ar trebui să fie dotați cu ceva… Un echipament…”

Pe principiul <ne certăm, dar nu plecăm certați acasă>, discuțiile pe seama proiectului privind înființarea unei comisii speciale s-au încheiat cu aprobarea acestuia, dar și cu câteva glume:

Lucian Braniște: “În cât timp poate fi contestat acest proiect, ca să știm și noi?” (n.r. aluzie la o eventuală replică pe care ar putea să o aibă social-democrații, aceștia fiind cei ce au contestat alegerea viceprimarilor).

Leonard Negruți: În ce format trebuie să fie legitimația de comisar?

Cătălin Mîndru (președinte de ședință): Vă rog frumos, nu mai insistați în aceste aluzii!

Cezar Bahrim: Totuși, dacă tot merg la societăți, ar trebui să fie dotați cu ceva… Un echipament…

Lucian Braniște: Suntem la punctul Diverse (n.r. următorul punct de pe ordinea de zi)? Sau tot… <episodul 2 stand up comedy>? Văd că ați devenit toți dintr-o dată vocali…

Cătălin Mîndru: Ne-am eliberat, probabil, de anumite energii…

Ioan Mancaș: De asta îi spune “diverse”, domnule Braniște, vine de la <divertisment>.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.