Sintagma “traseism politic” este din ce în ce mai des folositã în mass-media si, dacã urmãrim activitatea unor politicieni vasluieni, putem trage usor concluzia cã aceastã expresie nu este strãinã de alesii nostri. Nivelul de trai scãzut din judet a fost cauzat si de cei care, preocupati de propriile interese, au renuntat la consecventã, înscriindu-si, pe rând, numele pe listele tuturor partidelor politice.
Multi oameni politici din judetul Vaslui au fost înzestrati probabil cu anumite calitãti, cunoscute sau mai putin cunoscute de cetãteni, însã una le lipseste cu desãvârsire si anume, consecventa. Cã este vorba de stânga sau de dreapta, nu conteazã. Naveta dintr-o parte într-alta este ceva firesc, acestia migrând de la un partid la altul, în functie de interesele proprii. Potrivit statisticilor, judetul Vaslui este unul dintre cele mai sãrace judete din România. Acest lucru ar trebui sã ridice semne de întrebare locuitorilor. Sunt cei pe care i-au votat responsabili? Sunt capabili sã lucreze în interesul alegãtorilor? Au ei puterea de a trece peste propriile interese?
Tinând cont de instabilitatea unor politicieni, care în ultimii 10 ani au schimbat partidele ca pe sosete, ne gândim automat la versurile scrise de Mihai Eminescu în urmã cu un secol jumãtate: “Dintr-acestia tara noastrã îti alege astãzi solii / Oameni vrednici ca sã sazã la zidirea sfintei Golii” (pentru cei care nu stiau, în secolul al XVI-lea, mãnãstirea Golia a functionat ca ospiciu pentru alienati, la acest lucru fãcând trimitere poetul). Scopul acestui articol nu este de a lovi sau jigni pe cineva anume, cu toate cã Nicolae Iorga nu se însela când spunea: “Adevãrul este ca apa rece care face rãu doar dintilor stricati”. Scopul articolului este de a atrage atentia celor care ne reprezintã. Ce principii si ce convingeri au oamenii care îsi trec numele pe rând pe listele tuturor partidelor politice? Dacã urmãrim activitatea unor alesi, de stânga, de dreapta, putem trage concluzia ca acestia au dat dovadã de arivism actionând samavolnic. Nu e de mirare cã din ce în ce mai multi oameni de rând “dau înapoi”, identificându-se cu versurile “Vai de el, român sãracul, înapoi tot dã ca racul.”