spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
23-dec.-2024

Conflict major între episcop și doi primari din județ, care prefațează în Vaslui războiul banilor dintre biserică și sănătate

- Advertisement -

CONFLICT… Episcopul Hușilor a avut, zilele trecute, o reacție furibundă la adresa primarului comunei Boțești și a celorlalți edili din județ, despre care ierarhul spune că “își urmăresc propriile interese” și “nu le pasă de copiii și bătrânii care au nevoie de ajutor”. Preasfințitul Părinte le-a spus copiilor prezenți la evenimentul dedicat programului eparhial “Dar de Crăciun” că “domnul primar, împreună cu consilierii locali, au decis, din motive misterioase, total ascunse și nesincere, să închidă centrul de zi din comuna Botești”. “Copiii de la Botești, v-a plăcut la centrul nostru? Să știți că domnul primar, care a fost ales de mulți dintre dumneavoastră, nu-l interesează de dumneavoastră, de voi, copii. Nu-l interesează. Închide centrul pentru că, dintr-o dată, s-a trezit preocuparea pentru a face un dispensar. Putea găsi o altă soluție, putea identifica o altă variantă, dar nu l-a interesat, așa cum pe mulți dintre primarii noștri, și o spun cu maximă responsabilitate, nu-i interesează de sărmani, nici de săraci și nici de bătrâni, doar interese personale, așa cum e cazul primarului de la Boțești”, le-a spus Episcopul Ignatie tuturor celor prezenți joi seara în curtea Episcopiei Hușilor. Contactat telefonic, primarul comunei Boțești a spus că a fost nevoit să ia această decizie. “Trebuia să mutăm dispensarul și nu avem o altă clădire care să îndeplinească condițiile impuse de lege. Medicul de familie a făcut o adresă către noi că dacă nu-i asigurăm spațiul necesar, va pleca de la 1 ianuarie”, a explicat primarul comunei Boțești. Ierarhul Hușilor nu l-a uitat nici pe primarul comunei Fălciu, care, de asemenea, a decis închiderea centrului gestionat de Asociația Filantropia Ortodoxă Huși pentru că, spune episcopul, “nu i-a ieșit lui o afacere de familie, pe care nu i-am putut-o legitima noi, Episcopia”. “Nici vorbă de așa ceva”, a reacționat primarul comunei Fălciu. Acesta a spus că decizia închiderii centrului a venit ca urmare a costurilor foarte mari pe care trebuia să le suporte Primăria și Consiliul Local. “Nu am putut să susținem financiar centrul și de aceea am hotărât să îl închidem. Noi plăteam în jur la 3 miliarde și ceva pe an, plus că asigurăm energia electrică, apa, canalizare, lemne de foc”, a spus primarul comunei Fălciu.

Așezământul social „Sfântul Stelian” din Boțești a fost inaugurat în luna noiembrie 2018, ca parte integrantă a Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”. Acesta a fost gândit să funcționeze în parteneriat cu Consiliul Local Boțești și Consiliul Județean Vaslui prin DGASPC Vaslui. După șase ani de funcționare, Primăria și Consiliul Local Boțești au decis să închidă centrul pentru a face din clădire un dispensar. Anunțul public a fost făcut de Episcopul Hușilor într-un moment total nepotrivit: când copiii își așteptau cadourile din programul “Dar de Crăciun”.

Episcopul Hușilor: “Din pricina unui primar care nu se gândește la voi, centrul de zi de la Boțești va fi închis”

Ierarhul Hușilor a dat vina pentru închiderea centrului de la Boțești pe primarul Adrian Pantea și consilierii locali: “La centrul de zi de la Boțești sunt 30 de copii, aproape 100 de bătrâni, plus alți oameni care sunt hrăniți prin programul „Masa pe roți”. Dragi copii, nu vreau să vă supăr. Din pricina unui primar care nu se gândește la voi, centrul de zi de la Boțești va fi închis, pentru că noi nu mai avem clădirea în care să ne desfășurăm activitatea. Domnul primar, împreună cu consilierii locali, au decis, din motive misterioase, total ascunse și nesincere, să închidă centrul, când noi aveam o contribuție de 85% pentru cheltuielile pentru copii și bătrâni, iar primăria venea cu 15%. Dintr-odată, s-a considerat că nu mai este nevoie de acel centru. Închidem acel centru din pricina domnului primar, pe care nu-l interesează soarta copiilor și a bătrânilor care au nevoie de un ajutor concret din partea noastră, a Episcopiei Hușilor. De aceea, noi ne gândim foarte bine, când mai deschidem centre în Episcopia Hușilor, dacă să facem sau nu parteneriate cu unii primari, pe care vedem că nu îi interesează comunitatea, nu-i interesează nici de săraci, nici de bătrâni, ci numai de problemele personale. Și domnul primar de la Fălciu a închis centrul din localitatea Fălciu, pentru că nu i-a ieșit lui o afacere de familie, pe care nu i-am putut-o legitima noi, Episcopia. Nu l-a interesat, încât noi am fost nevoiți să închidem centrul, iar cei care au nevoie de un ajutor concret – copii, bătrâni și familii nevoiașe – nu mai beneficiază de ajutorul nostru”, le-a spus Preasfințitul Părinte Ignatie tuturor celor prezenți în curtea Episcopiei Hușilor.

Întrebări pentru Episcopia Hușilor

Reacția ierarhului este surprinzătoare. De obicei, Episcopul Hușilor își alege foarte bine cuvintele și momentele în care face publice anumite informații, cu siguranță intenția sa a fost de a atrage atenția asupra unui fapt îngrijorător: tendința autorităților de a închide centrele de zi. Însă nu putem să nu îl întrebăm pe Presfințitul Părinte: Cât de potrivit a fost discursul cu privire la cele două centre, ținut în fața a sute de copii, care veniseră la Huși să se bucure de magia sărbătorilor de iarnă? De ce Episcopia Hușilor nu a luat atitudine publică înainte ca cele două centre să fie închise? Ce instituții ale statului au fost sesizate cu privire la situația centrului de la Fălciu? Vorbiți, totuși, de o “afacere de familie”, adică de o infracțiune – conflict de interese. Mai sunt și alte centre pe cale să se închidă (n.r. despre care Episcopia Hușilor are cunoștință)?

Primarul comunei Boțești: “Preasfințitul Părinte a greșit. Proporția este inversă. Noi puneam 80%, iar ei 20%”

EXPLICAȚIE… Contactat telefonic, primarul comunei Boțești a explicat de ce a fost închis centrul: “Am fost nevoiți să luăm această decizie. Trebuia să mutăm dispensarul și nu avem o altă clădire care să îndeplinească condițiile impuse de lege. Medicul de familie a făcut o adresă către noi că dacă nu-i asigurăm spațiul necesar, va pleca de la 1 ianuarie. Are pacienți și în Solești și voia să plece acolo, că doamna primar rezolvase cu spațiul. Eu nu vreau să dau vina pe Preasfințitul Părinte pentru ceea ce a zis, probabil nici nu știe foarte bine situația. Dar eu sunt un om deschis, putea să mă sune și să stăm de vorbă, nu am nimic de ascuns. Eu am vorbit despre situația aceasta cu părintele Dragoș și părintele Vladimir. Părintele Dragoș a fost în ședința de Consiliu Local, unde s-a luat această decizie, a ascultat discuțiile, nu a fost nimic pe ascuns. Am explicat că am depus proiect pentru dispensar la Compania Națională de Investiții din 2019 și nici acum nu a fost aprobat. Dar am stabilit un lucru: dacă primim în 2025 finanțare și avem norocul să găsim un constructor bun, atunci într-un an jumătate e gata dispensarul. Și dăm spațiul înapoi. Dar acum nu avem altă soluție decât să mutăm dispensarul în clădirea aceea, pentru că suntem în situația de a rămâne fără medic. Dacă rămânem fără medic, nu mai găsim altul. Sunt comune care se chinuie de ani de zile să găsească și nu reușesc. Plus că în acel spațiu insalubru avem și cabinet stomatologic, și farmacia. Mutăm totul acolo”, a spus primarul Adrian Pantea. Întrebat care era proporția contribuției autorității locale la cheltuielile ce țin de centru, acesta a spus: “Nu vreau să spun nimic despre Preasfințitul Părinte, dar situația e invers de cum a prezentat-o. Cred că a greșit când a spus că Asociația Filantropia Ortodoxă Huși contribuie cu 80% la cheltuielile ce țineau de centru, iar noi cu restul. Proporția este inversă. Noi puneam 80%, iar ei 20%. Nu avem nimic cu ei, ne dorim în continuare colaboare, doar că acum nu avem încotro, ne pleacă medicul și am fost constrânși să luăm această decizie. Dar asta este, lumea e obișnuită să arate cu degetul către primar, că nu a făcut…”, a spus primarul Pantea.

Primarul comunei Fălciu: “Nu e adevărat. Că Preasfinția Sa a dat o altă interpretare, este problema dumnealui” 

Neculai Moraru

REACȚIE… Reporterii Vremea Nouă l-au contactat și pe primarul comunei Fălciu pentru a explica motivele care au dus la închiderea centrului din localitate. “Nu a fost vorba de nicio afacere de familie”, a spus acesta. “Nu am putut să susținem financiar și de aceea am hotărât să îl închidem. Anul trecut am terminat centrul de bătrâni și corpul nou de la liceu. A fost nevoie de o groază de bani. Lucrurile nu au decurs așa cum am gândit proiectul la început, am avut un aport de 3%, dar pentru că au crescut prețurile, a crescut și contribuția noastră. Că Preasfinția Sa a dat o altă interpretare, este problema dumnealui. Nu vreau să spun cum au lăsat centrul. Dacă vă duc să vedeți after school-ul în ce stare l-au lăsat… Dar nu vreau să intru într-un conflict cu Preasfințitul Părinte, nu este elegant”, a spus primarul Neculai Moraru. De asemenea, acesta a comentat informația potrivit căreia Episcopia Hușilor contribuia cu 80-85% la cheltuielile centrului: “Nu este adevărat. Haideți să vă spun: noi plăteam în jur la 3 miliarde și ceva pe an, plus că asiguram energia electrică, apa, canalizarea, lemne de foc. Același lucru se întâmplă și la Boțești. Primarul de acolo are un buget de 1,2 milioane lei, din care vreo 400 de mii îl costa centrul. Enorm! Nu poți să susții așa ceva. Vor mai fi și alte primării care vor închide centrele, pentru că anul 2025 va fi un an greu. Noi avem un centru de bătrâni, iar acum, în 2025, trebuie să-i dăm drumul să meargă. Trebuie să-l ținem minimum cinci ani, conform contractului pe care l-am făcut cu ADR Nord Est. Nu va fi ușor, dar vom depune toate eforturile”, a declarat primarul comunei Fălciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Felicitari primarilor. Ce, a ramas rachetul ala de beregoi cu dintii aia rinjiti in soare sau ce?? Toate filantropiile sa se inchida chiar nu numai alea 2 . Pochii sa isi vada de dumnezeu sa nu mai jefuiasca la liturghii citit de 40 de zile pomeni etc .. bravo primarilor

  2. Avem nevoie de medici și de centre medicale, nu de biserici și nici de pomeni din bani publici. Bravo primarilor care vor să ne ajute în schimbare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.