spot_img
spot_img
-3.3 C
Vaslui
14-ian.-2025

Conferintã la Negresti despre Sfintii închisorilor: din temnite spre sinaxare

- Advertisement -

INVITATIE… Casa de Culturã din Negresti va gãzdui în aceastã searã, de la ora 18:00, o conferintã pe tema “Din temnite spre sinaxare”, eveniment care se va bucura de prezenta PS Ignatie, Episcopul Husilor, Arhimandritului Hariton Negrea, staretul Mãnãstirii Petru Vodã, pãrintelui Amfilohie Brânzã de la mãnãstirea Diaconesti, precum si a maicii starete Justina Bujor, de la Mãnãstirea Paltin-Petru Vodã. Vor mai lua cuvântul Zoe Rãdulescu, fiica lui Gogu Puiu, liderul rezistentei armate anticomuniste din Dobrogea, dar si teologul Danion Vasile.

Sintagma “sfintii închisorilor” îi vizeazã pe unii dintre fiii si fiicele Bisericii Ortodoxe Române care au murit pentru credintã în gulagul concentrationar românesc, instaurat de cãtre dictatura comunismului ateu, dupã modelul “împrumutat” de la sovietici. Imediat dupã preluarea puterii, Partidul Comunist, condus de Gheorghiu-Dej si de Ana Pauker, a dezlãntuit în anul 1948 un val urias de arestãri. Statisticile aratã cã în anul 1950, în lagãrele de muncã silnicã din România, erau în jur de 80.000 de detinuti, dintre acestia 40.000 numai la Canalul Dunãre-Marea Neagrã. În acea perioadã toatã elita tãrii era în puscãriile comuniste. Potrivit datelor oficiale, peste 2 milioane de români au cunoscut, de-a lungul perioadei comuniste, regimul concentrationar din închisori si lagãre, iar Biserica nu a trecut neobservatã. Comunistii erau hotãrâti sã extermine orice religie, urmând ca apoi sã-si impunã propria bisericã, una a materialismului stiintific si dialectic, care avea propriile zile de sãrbãtoare, proprii ei “sfinti” ilegalisti, proprii predicatori ai dogmelor ateismului stiintific, apt sã formeze omul nou.

Au dãrâmat clãdiri, dar au construit punti sufletesti

Astfel, în rândul condamnatilor si a elementelor indezirabile au fost inclusi mii de preoti si cãlugãri, oameni cu o fortã spiritualã extraordinarã. Pe lângã capacitatea de a îndura cu seninãtate torturi si suferinte de neimaginat, acestia au reusit sã aducã mângâiere si celorlalti detinuti. Priviti ca adevãrati martiri crestini, acesti oameni au fost numiti “Sfintii închisorilor”. Pãrintele Sofian Boghiu, Pãrintele Adrian Fãgeteanu, Pãrintele Gheorghe Calciu, Pãrintele Iscu Gherasim, Pãrintele Daniil de la Rarãu, Pãrintele Arsenie Papacioc, Pãrintele Iustin Pârvu, Pãrintele Ilie Lãcãtusu, Pãrintele Iov Volãnescu, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Nicoleta Nicolescu, Elisabeta Rizea, Radu Gyr sunt doar câteva dintre exemplele de credintã si demnitate din puscãriile comuniste.

Memoria Sfintilor închisorilor, cinstitã azi la Negresti

Memoria tuturor celor care au fost candele aprinse în întunericul închisorilor comuniste va fi cinstitã azi, în cadrul unei conferinte organizatã de Asociatia Culturalã Pro Basarabia sI Bucovina, filiala Negresti. Evenimentul care va avea loc la Casa de Culturã din Negresti, cu începere de la ora 18:00, îi va strânge sub acelasi acoperis pe PS Ignatie, Episcopul Husilor, pe Arhimandritul Hariton Negrea, staretul Mãnãstirii Petru Vodã, pãrintele Amfilohie Brânzã de la mãnãstirea Diaconesti, precum si pe maica staretã Justina Bujor, de la Mãnãstirea Paltin-Petru Vodã. În cadrul conferintei vor mai lua cuvântul Zoe Rãdulescu, fiica lui Gogu Puiu, liderul rezistentei armate anticomuniste din Dobrogea, dar si teologul Danion Vasile. Intrarea la conferintã este liberã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.