Drama unei mari întreprinderi din Vaslui
LOCURI DE MUNCÃ De o lunã si ceva, conducerea Confectii Vaslui cautã fortã de muncã pentru comenzile primite de la firme din Franta sau Italia, mari case de modã care au ales firma din Vaslui pentru a lansa modele extrem de cerute pe pietele europene. Însã, stupoare! Desi au dat anunturi peste tot, cum cã au nevoie de 150 de persoane pentru liniile de productie, sefii de la Confectii au realizat cã nimeni nu este interesat sã munceascã într-o fabricã atât de mare si de bine organizatã, cum este cea de la Vaslui. „Nu înteleg. Dacã iesi pe stradã si întrebi 30-40 de oameni îti vor spune cã au nevoie de locuri de muncã. Noi am primi si mâine 100 de persoane, dacã vin la fabricã, le si calificãm aici, însã nu sunt doritori sã munceascã”, spune managerul fabricii, Ciprian Jude. Este de neînteles situatia în care se aflã cea mai mare fabricã de confectii din oras, unitate care numãra cândva în jur de 3.000 de muncitori si care acum riscã sã piardã comenzi importante, întrucât nu are destule confectionere.
Sã astepti de o lunã de zile muncitori la liniile de productie si sã nu-ti vinã nimeni, este un lucru greu de înteles pentru conducerea Confectii SA. Asta, în conditiile în care se oferã un salariu de 844 de lei, bonuri de masã pentru toate zilele lucrãtoare din lunã, plus decontarea transportului pentru acele muncitoare care vin din localitãtile limitrofe Vasluiului. Vorbim de un oras în care rata somajului este printre cele mai ridicate din tarã, însã atunci când apar locuri de muncã în fabrici precum Confectii SA nu se înghesuie nimeni la angajare. „Am dat anunturi cã avem nevoie urgentã de 150 de confectionere. Peste tot am anuntat, însã abia dacã au venit douã-trei persoane în ultima lunã si au plecat si acelea, dupã ce au stat câteva zile în fabricã si au vãzut cã se munceste. Dacã ar veni astãzi sau mâine 100 de persoane care vor sã munceascã, le angajãm, dar vine cineva? Nu vine nimeni, vã spun eu”, este replica amarã a managerului de la Confectii SA, Ciprian Jude.
Unii vin la fabrica de confectii ca în pelerinaj
În ultima lunã, abia dacã au venit douã-trei persoane care au spus cã ar dori sã se angajeze aici. Managerul Jude spune cã au stat maxim douã zile, în care li s-a fãcut instructajul si, când sã li se facã formele de angajare, nu au mai venit la muncã. „Cei care vin aici spun cã e greu si nu pot sta. Dar, care muncã este usoarã? Poate cã sunt persoane care nu stiu meserie, însã nu este o problemã, le calificãm noi aici, însã nici asa nu vin. E pãcat cã nu avem destulã fortã de muncã, pentru cã avem comenzi foarte mari, însã nu le putem lua, pentru cã nu avem cu cine lucra”, mai spune managerul Jude. Acum, în fabrica de confectii a Vasluiului lucreazã în jur de 450 de muncitori. În vremurile bune, în 1990, aici lucrau 3.000 de persoane. Multe confectionere si-au pierdut locurile de muncã, în anii care au urmat. Unele au plecat spre alte firme care s-au deschis la Vaslui, dar si mai multe au plecat la muncã în strãinãtate. Marile disponibilizãri au fost în anii 2006 si 2007, dupã care situatia s-a stabilizat. Totusi, recunoaste conducerea fabricii Confectii SA, sunt foarte multe muncitoare din „garda veche”, care au rãmas la lucru si care constituie acum coloana vertebralã a întreprinderii. Acum, firma lucreazã pe lohn haine care se vând si cu 1.000 de euro în case de modã din Italia sau Franta, iar perioada verii este timpul în care se lucreazã pentru sezonul rece, cum se întâmplã în acest domeniu. Urmeazã lunile „moarte”, septembrie si octombrie, când se schimbã modelele si apar noile produse pentru vara anului viitor, timp în care multe muncitoare îsi iau concedii de odihnã. „Stiu cã este un domeniu greu, este destul de dificil sã stai la masina de cusut, dar toate meseriile sunt grele. Dar, atunci când vezi cã umpli rândul la somaj si vezi cã nu ai bani parcã ar fi mai bine sã muncesti într-un domeniu care poate sã-ti ofere satisfactii. Poate cã, în timp, vor întelege tot mai multi vasluieni acest lucru”, mai spune Ciprian Jude.