spot_img
14.4 C
Vaslui
19-sept.-2024
spot_img

Conducerea SGA Vaslui se ia la trântă cu unii primari din județ: “Că fac lucrări fără avize, asta nu spun”

- Advertisement -

SUPĂRĂRI… Reacțiile unor primari, după inundațiile din ultimele zile, nu prea au fost pe placul conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui. În opinia directorului Gheorghe Chelsoi, unii edili ar fi exagerat intenționat proporțiile dezastrului, pentru a se da mai salvatori decât au fost în realitate. “Dar că fac lucrări subdimensionate și pun poduri mai mici, fără avize de la Gospodărirea Apelor, asta nu mai spun la presă”, le-a reproșat directorul SGA Vaslui unor primari din județ.

Șeful Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vaslui, Gheorghe Chelsoi, a dat asigurări, joi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Vaslui, că în periaoda următoare, pe cursurile de apă amenajate nu vor fi probleme cu inundațiile. “Toate râurile sunt cu nivelurile în albie. În bazinul Prutului sunt trei acumulări care sunt în faza de apărare. Cel mai mare nivel este în acumularea Sărata, unde scade cam câte un centimetru la oră, iar în acumularea Mușata deja se trece sub faza a doua de apărare, scade cam cu trei centimetri la oră. Mai este acumularea Roșiești care se apropie de faza întâi, acolo nu sunt probleme. Vom vedea ce va fi cu precipitațiile care vor fi în cursul zilei de astăzi (n.r. joi), dar nu cred că o să fie probleme. Cel puțin pe cursurile de apă amenajate, respectiv îndiguite, n-o să fie sigur probleme. Pe cursurile de apă neamenajate, dacă vor fi cantități de precipitații de 25, 30 de litri pe metrul pătrat, o să mai fie ieșiri din albii în anumite zone. Dacă vor fi cantități de precipitații de peste 30, 40 de litri pe metrul pătrat, o să mai fie probleme, dar nu cum au fost, sub nicio formă”, a afirmat șeful SGA.

Una dintre cauzele inundațiilor

În ultimele zile, în spațiul public au apărut mai multe informații care nu s-au confirmat pe teren, cum ar fi, de exemplu, că la acumularea Bozia s-a creat o breșă de scurgere, care ar pune în pericol unele locuințe. “Aceste informații greșite ajung și de la primării. De exemplu, s-a spus că aculmularea Bozia a fost deversată. Am citit din presă că primarul de la Fălciu a intervenit, a scos apa din casele oamenilor. În zona respectivă nu este nicio casă afectată. Acolo, apa s-a scurs efectiv pe canale și s-a inundat în jur de 50 de hectare de teren. Am discutat chiar cu deținătorul lui. În presă apare că s-a scos apa din casele oamenilor. Nu am nicio problemă că se exagerează, dar eu, la orice articol care apare în presă cu așa zisele nenorociri din județul nostru, trebuie să dau explicații la București. Mă sună colegii să mă întrebe ce se întâmplă la Vaslui, iar eu, în loc să-mi fac treaba, trebuie să dezmint aceste informații. În proporție de 50%, dacă nu chiar 60%, toate aceste inundații s-au produs din cauza podurilor subdimensionate. Ca să dau exemplu râul Elan, care este destul de mare, în zona Găgești s-au pus niște tuburi, unul peste altul. Normal că atunci când viitura ajunge în secțiunea acelui pod, se ridică nivelul apei și dă în lateral. În marea majoritate, asta a fost cauza inundațiilor. Dar asta primarii nu o spun. Nu se spune că au fost făcute tot felul de lucrări fără avize de la Gospodărirea Apelor”, a mai afirmat, vizibil supărat, directorul SGA Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Este adevărat că râul Elan iese din matcă. De ce când s-a executat barajul la nord de Poșta Elan nu au fost executate și podurile care erau funcționale în aval . Lipsa cursului de apă care este stocată la baraj a dus la colmatarea albiei râului . Acum pe unde să curgă apa ?
    Ploi au fost și în trecut , apa depășea malurile care aveau 3…4 m dar cine să țină cont de istoricul cursului de apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.