Membrii Biroului Permanent al Senatului se întâlnesc, marţi, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, subiectul întrevederii vizând prezentarea prevederilor Acordului preventiv cu România.
Noul Acord pe care România îl va încheia cu Fondul Monetar Internaţional este de tip preventiv, va fi pe doi ani şi are obiective pe termen mediu, după cum afirma, duminică seară, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu.
Primul-ministru Emil Boc a precizat, la rândul său, luni seară, că noul Acord va avea ca obiectiv asigurarea creşterii economice pentru perioada 2011 – 2012, vizând o rată de creştere de 1,5 – 2% în acest an şi de 4 – 4,5% în anul următor.
Potrivit lui Emil Boc, printre obiectivele cuprinse în noul Acord se numără îmbunătăţirea administrării fiscale şi combaterea evaziunii fiscale, în acest sens urmând a fi pusă în aplicare Ordonanţa de Guvern aprobată în decembrie 2010 privind persoanele fizice cu averi mari.
Alte obiective vizate de noul acord sunt prioritizarea investiţiilor, întărirea efortului de absorbţie a fondurilor europene prin trecerea în subordinea primului-ministru a autorităţii de coordonare a activităţilor de acest gen.
Boc a mai susţinut că noul Acord prevede şi continuarea procesului de restructurare şi reformare a sectorului de sănătate publică, îmbunătăţirea managementului companiilor de stat, precum şi majorarea veniturilor din 2011 ale CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România), simultan cu renegocierea contractelor neperformante din portofoliul acesteia.
De asemenea, după cum a afirmat Emil Boc, calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gazele naturale şi energie electrică va fi stabilit până în luna septembrie 2011, urmând să fie implementat în perioada 2013 – 2015.
AGERPRES.ro