spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Conducerea ISJ Vaslui: “Sã ne întoarcem la betisoare si dictare, dacã nu avem abecedare”!

- Advertisement -

RECOMANDARE Conducerea Inspectoratului scolar Judetean Vaslui le recomandã învãtãtorilor de la clasele I si a II-a ai cãror elevi nu au manualele scolare “sã facã betisoare si dictare” cu copiii, mai ales cã “în primele douã sãptãmâni nici nu învãtau”. Mii de elevi de clasele I si a II-a din judetul Vaslui nu au primit manuale la începutul noului an scolar din cauza blocajelor create de edituri la tipãrirea noilor cãrti pentru elevi, învãtãtorii fiind nevoiti acum sã-si refacã programa scolarã pentru urmãtoarea lunã.

Oficialii Inspectoratului scolar Judetean (ISJ) Vaslui le recomandã cadrelor didactice care predau în primii doi ani din ciclul primar “sã facã betisoare si dictare cu elevii” pânã la sosirea manualelor în scoli. “Învãtãtorii stiu ce au de fãcut la clasã, mai ales cã în primele douã sãptãmâni nici nu învãtau. Pânã vin manualele, sã facã betisoare la clasa I si dictare la clasa a II-a. Au planse, materiale didactice, asa cã pot sã lucreze la clasã, învãtãtorii urmând sã-si adapteze programa scolarã”, a declarat seful ISJ Vaslui, Gabriela Plãcintã. Sefa învãtãmântului vasluian sperã ca problema manualelor scolare sã se rezolve în maxim o lunã de zile. În judetul Vaslui, peste 8.000 de elevi învatã în clasele I si a II-a, o parte dintre acestia primind manuale vechi, multe din acestea mâzgãlite sau rupte.

Noul abecedar se îndepãrteazã de traditii

Abecedarul nou nu revolutioneazã clasa I, dar se îndepãrteazã de traditiile românesti, fiind presãrat cu nume de origine strãinã si termeni noi, aratã expertii si dascãlii care au consultat câteva pagini ale unui dintre cele douã materialele selectate de minister. Aceasta ar fi concluzia unei prime analize sumare, pe paginile unuia dintre cele douã Abecedare selectate ca fiind câstigãtoare de Ministerul Educatiei. Este vorba de Manualul de comunicare apartinând consortiului Litera-Siveco, obtinut de Adriana Sãftoiu, care a vrut sã vadã ca pãrinte si politician care a lucrat în comisia ca raportor pentru noile manuale cum aratã Abecedarul de pe care vor învãta cei mici, dupã ce licitatia se va încheia definitiv. Pânã atunci, aceste manuale selectate de minister, si cel de la Litera, si cel propus de CD Press, sunt tinute secrete, nici pãrintii nu stiu de ele, desi le-am solicitat pentru analizã. Ele vor deveni publice dupã semnarea contractelor si postate si pe manuale.edu.ro. “Cum sunt textele din Abecedarul declarat câstigãtor de minister? Probabil cã nu l-ati vãzut. Eu nu puteam sã nu îl caut. Fiecare literã are o strofã care sã ajute copilul de scoalã sã se deprindã cu citirea literei. Dar sensul strofelor e terifiant”, explicã Adriana Sãftoiu. Aceasta a analizat exemplele date în manual pentru studierea unor litere sau grupuri de litere. „Zeci de ouã ordonate,/ În octombrie ouate,/ În cuibar se odihnesc -/ În curând, puii sosesc”. „Ce a vrut sã transmitã autorul?”, se întreabã aceasta. „Ceea ce mã surprinde în acest manual «alfabet» este numele personajelor: Iarin, Ona, Oli, Mira, Timotei, Stan, Cela, Lina ca sã nu mai spun cã «bunicul» si «bunica» au devenit «tataia» si «mamaia». Aici, recunosc, s-ar putea sã interpretez subiectiv, fiind din Ardeal unde bunicul si bunica sunt categoric apelativele decisive. La capitolul «recapitulare» gãsim si termenul «euro»: «Ioana are un euro» (atentie ce dati pe mâna copiilor!), iar «Nicu e morar» (meserie larg rãspânditã). Deci, Nicu nu are euro!”, a evidentiat Adriana Sãftoiu si noile titulaturi alese de autori.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.