spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Conditii pentru profesorii care fac pregãtire cu elevii în privat

- Advertisement -

Problema meditatiilor este una foarte veche. De multe ori, cadrele didactice au fost acuzate cã îsi constrâng elevii sã facã pregãtire în particular, dar si cã încaseazã bani pe care nu plãtesc impozit. Cu toate acestea, profesorii au voie sã facã pregãtire cu elevii, iar la ora actualã nu existã nicio deosebire între meditatiile cu elevii de la clasã ai profesorului respectiv si cei de la alte clase sau scoli. Legislatia din domeniul învãtãmântului nu contine prevederi pe acest subiect. În proiectul de cod etic însã, supus dezbaterii publice, existã o referire la acest subiect, si anume, profesorii nu trebuie sã îsi mediteze elevii prin constrângere. De asemenea, pentru a încasa banii în mod legal, cea mai bunã solutie pentru meditatori ar fi înfiintarea unui PFA.

Cei de la minister indicã o prevedere din proiectul de cod etic care le interzice dascãlilor sã ofere meditatii contra cost, cu proprii elevi, prin constrângere. „Ideea cã elevii sunt constrânsi sã facã meditatii este una falsã. În general, pãrintii sunt cei care insistã la profesori pentru a le primi copiii la pregãtire. Este vorba fie despre elevi cu rezultate modeste la scoalã, care nu reusesc sã tinã pasul cu ceilalti colegi, fie de elevi foarte buni, care participã la concursuri si olimpiade. În cele mai multe cazuri, aceste douã categorii sunt sprijinite si în cadrul scolii, însã din dorinta de a face progrese mai repede, în cazul primei categorii, sau de a performa, pentru copiii cu potential, pãrintii aleg varianta pregãtirii suplimentare.”, a declarat un profesor. Din perspectiva Legii educatiei nr. 1/2011, profesorii sunt liberi sã facã meditatii cu elevii, neexistând prevederi legale care sã punã sub semnul întrebãrii legalitatea, moralitatea sau etica acestor lectii particulare. Totusi, aspectul mai important este cel legat de fiscalizarea acestor venituri. Potrivit informatiilor oferite de cei de la Agentia Nationalã de Administrare Fiscalã (ANAF), în 2015, doar 569 de cadre didactice si-au declarat veniturile din meditatii, asta desi numãrul cadrelor didactice care fac pregãtire în particular este, fãrã îndoialã, considerabil mai mare.

Solutia? Înfiintarea unui PFA

Veniturile din meditatii sunt încadrate de organele fiscale la categoria veniturile obtinute din activitãti independente, potrivit Codului fiscal. Cea mai practicã solutie pentru meditatori ar fi deci înfiintarea unei persoane fizice autorizate (PFA) cu acest obiect de activitate. Pentru aceasta, profesorul meditator trebuie sã se înregistreze si sã se autorizeze la Oficiul National pentru Registrul Comertului. În urma acestei autorizãri, meditatorul intrã oficial în rândul contribuabililor care plãtesc impozit pentru activitãtile independente. Impozitul pe care trebuie sã-l plãteascã este stabilit prin raportare la venitul net anual si se determinã fie pe baza normelor de venit, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit Codului fiscal. Alegerea unuia dintre aceste douã sisteme se face la momentul în care se depune la organul fiscal competent declaratia de venituri si cheltuieli anuale estimative.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.