De la inceputul acestui an Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a modificat lista medicamentelor de care pot beneficia gratuit sau cu pret redus asiguratii de sanatate. Aceasta cuprinde mai putine medicamente scumpe, dar este mai generoasa in privinta medicamentelor mai ieftine.
Modificarile vin sa continue politica inceputa din 2011, de reducere a numarului medicamentelor scumpe de care pot beneficia gratuit sau cu pret redus asiguratii de sanatate si de imbogatire a listei cu medicamentele cele mai ieftine. Decidentii sistemului sanitar avertizau recent ca vor aduce astfel de modificari listei medicamentelor gratuite si compensate, motivat de faptul ca „in bugetul total al sistemului sanitar din Romania medicamentele reprezinta aproape un sfert, mult peste media tarilor europene si chiar a celor din zona noastra”. In acelasi timp, reprezentantii institutiei de asigurari de sanatate si ai Ministerului Sanatatii atentionau ca majorarea accentuata a bugetelor pentru medicamente, mai ales in ultimii 4 ani, s-a facut in principal pe seama unor medicamente din import extrem de scumpe.
Modificari in lant au fost si in 2011
In ultimul an modificarile listei medicamentelor compensate si gratuite au fost numeroase. Argumentul principal al celor care au hotarat astfel de schimbari in decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronici este acela ca statul nu mai poate acoperi cheltuielile mari pentru medicamentele acestor bolnavi, iar pentru a le sustine in continuare tratamentele tuturor pacientilor este nevoie de astfel de decizii nepopulare.
De partea cealalta, reprezentantii medicilor sunt de parere ca aceasta politica a medicamentului nu ar fi nici deontologica, nici umanitara. „Practic, aceste decizii nu dau sansa ca acolo unde nu exista rezultatul scontat cu medicamentul ieftin sa se prescrie medicamentul original. Ar trebui sa se faca o evaluare a starii bolnavului la 3-6 luni, sa se vada daca raspunde favorabil la tratamentul cu medicamentul ieftin”, a declarat un medic de familie botosanean.
Cele mai ieftine medicamente sunt pe sublista A
Lista publicata de CNAS ca fiind valabila pentru anul 2012 este organizata in mai multe subliste. Pe primele doua subliste sunt cuprinse aproape 2.550 de medicamente. Pe sublista C2 sunt cuprinse medicamente eliberate prin cele 11 programe nationale de sanatate, pentru bolnavi cu afectiuni precum: diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant, etc. O alta sublista, C3, mai include 309 medicamente.
Sublista A cuprinde medicamente cu compensare 90 la suta din pretul de referinta. Pe aceasta sublista sunt si cele mai ieftine medicamente. Sublista B cuprinde medicamentele cu nivel de compensare 50 la suta din pretul de referinta. Pe noua lista a medicamentelor compensate se afla produse care costa sub un leu, dar sunt si medicamente de cateva sute sau chiar mii de lei. (Aurora Dimitriu)
Exemple de medicamente si pretul lor cu amanuntul (maximal) pe lista valabila de la 1 ianuarie 2012:
sublista A: – Indometacin (o cutie cu 10 capsule) – 1,60 lei
– Nitrazepam (cutie cu 10 comprimate) – 1,36 lei
– Vasaprostan – produs in Germania (cutie cu 10 fiole) – 518,82 lei
sublista B: – Miofilin (cutie 10 capsule)- 3,57 lei
– Dermovate (o cutie) 5,15 lei
– Luveris , produs Marea Britanie – 2.067 lei
sublista C: – Digoxin (cutie 25 comprimate) – 2,76 lei
– Furosemid (cutie 10 comprimate)- 2,25 lei
– Captopril (cutie 10 comprimate) – 2,25 lei
– Valsargamma (cutie 100 comprimate) – 483,99 lei
– NeoRecormon (cutie cu 6 seringi umplute) – 2.319,88 lei
Analiza listei cu primele 20 de medicamente prescrise in Romania arata ca multe din acestea sunt produse biologice foarte noi, extrem de scumpe, de care beneficiaza un numar extrem de redus de persoane, iar altele sunt marci scumpe, care ar putea fi inlocuite de produse generice, mult mai ieftine si cu aceleasi rezultate terapeutice pentru pacienti din expunerea de motive pentru proiectul de modificare a legii privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania