spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

CONDAMNATI! (facsimil)

- Advertisement -

Cozile de topor si-au facut treaba

VERIDICT CRIMÃ Vasluienii s-au dovedit a fi prea mici într-un rãzboi atât de mare. Atât timp cât americanii si-au propus sã extragã gaze de sist în judetul Vaslui, atât timp cât tot Guvernul, în frunte cu premierul Ponta a fãcut declaratii pro-Chevron, era de asteptat sã vinã si sentinta: se vor explora gaze de sist în judetul Vaslui. Scuza ministrilor este penibilã: „este vorba de explorare , nu si de exploatare”. Evident, americanii vor merge mai departe si vor exploata gaze de sist în judetul Vaslui cu toate riscurile de mediu pe care le presupune aceastã actiune. Costurile pentru explorare se ridicã la zeci de mjilioane de dolari asa cã nu e nimeni atât de naiv încât sã creadã cã dupã aceastã investitie, americanii îsi vor lua sondele în spinare si vor pleca acasã!

Avizele de mediu pe care le-a primit ieri compania americanã reprezintã debutul exploatãrii gazelor de sist în judetul Vaslui, cu toate riscurile de mediu pe care le presupune aceastã activitate economicã. Scuza permanentã a Guvernului Ponta a fost faptul cã se meritã un asemenea risc atât timp cât România îsi va dobândi „independenta energeticã”. Mai multi economisti renumiti s-au pronuntat deja în aceastã chestiune catalogând afirmatia premierului ca o prostie. Gazele nu le extrag statul român ci o companie strãinã si vor fi vândute cui si în ce conditii va dori aceastã companie! Evident, în ultimul an, Guvernul Ponta a emis mai multe astel de teorii de diversiune prin care si-a motivat apropierea fatã de Chevron, firmã prezentatã ca o salvare a economiei din zonele în care aceastã îsi deruleazã actiunile!

Cine garanteazã pentru eventualele castrofe ecologice?

În mod normal si legal, atunci când o societate demareazã astfel de lucrãri care pot periclita siguranta mediului, existã garantii de mediu si (atentie!) garantii financiare. Asta înseamnã cã dacã se produce un accident ecologic, existã deja o sumã de bani depusã într-un cont la discretia statului român care va fi folosit pentru acoperitrea acestei catastrofe ecologice. Practic, lucrãrile la Rosia Montana tergiverseazã de câtiva ani, deoarece, acum doi ani, statul român a pus aceastã conditie care n-a fost încã îndeplinitã. În cazul Chevron nu se stie nimic de o asemenea garantie financiarã! În fapt, nu se stiu foarte multe din acordul încheiat între statul român si Chevron, deoarece acest acord este „secret de stat”! Pentru Rosia Montana a functionat aceastã reglementare europeanã a garantiei financiare, pentru Vaslui, nu!

Douã firme de apartament rãspund pentru siguranta vasluienilor

Decizia a fost luatã în urma analizei rãspunsurilor date de cãtre compania petrolierã la problemele ridicate de populatie în timpul dezbaterilor publice din urmã cu o sãptãmânã în comunele Bãcesti, Pungesti si Gãgesti. „În urma parcurgerii procedurii si a analizei documentelor depuse de titularul proiectelor, s-a ajuns la concluzia cã sunt respectate cerintele legislatiei în vigoare în ceea ce priveste protectia mediului. Proiectele acordului de mediu pentru cele trei locatii unde urmeazã sã fie amplasate sonde de foraj de explorare a structurii geofizice a subsolului sunt postate pe site-ul APM Vaslui în vederea depunerii eventualelor observatii obiective”, a declarat, pentru Mediafax directorul APM Vaslui, Mãdãlina Nistor.

Functionarii de la Agentia Nationalã de Mediu vorbesc despre Chevron ca despre o firmã serioasã care-si respectã angajamentele de mediu. Si totusi cine face lucrãri de explorare la Vaslui? Este vorba, atentie!, despre „SC Chevron România Exploration and Production S.R.L.”. Acest „SRL” a comandat un acord de mediu efectual de un alt „SRL” care apartine tot Chevron: „S.C. Halcrow România S.R.L.” În cazul unei catastrofe ecologice, cine plãteste? Douã „SRL”-uri fantomã care astãzi existã, mâine nu se stie?

REACTIIILE ZIARISTILOR DIN BUCURESTI

DE CE S-A RÃTOIT PONTA LA ROVANA PLUMB. Si cum ne fracturãm: mizeria la noi, gazele ieftine la UE, profitul gros la Chevron

Domnul premier Victor Ponta ar dori ca doamna ministru al Mediului Rovana Plumb sã nu tinã cont de campaniile civice care se opun extragerii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã. În virtutea „intereselor strategice” si a faptului cã avem liber de la UE sã ne fracturãm.”Doamna ministru Plumb, cu respectarea tuturor normelor de mediu, însã trebuie sã mergem mai departe pe drumul corect pe care au mers Statele Unite ale Americii si merg tãrile europene, acela de a explora noi surse de energie, repet, cu respectarea tuturor normelor de mediu, cu informarea corectã a populatiei, dar fãrã a ne lãsa totusi influentati indiferent de ce fel de campanii si indiferent de unde sunt aceste campanii purtate. E vorba de securitatea energeticã a României, de interesul nostru pe termen mediu si lung si e vorba dacã vrem în continuare sã fim dependenti de importul de gaze din Rusia, de unde vin ele, sau dacã vrem sã fim noi producãtori de energie si sã exportãm”, i-a transmis Ponta ministrului Mediului (sursa aici). Afirmatiile domnului premier sunt de douã ori revoltãtoare. Un premier care îndeamnã un ministru sã nu tinã cont de vointa cetãtenilor propriei tãri, cu sigurantã cã nu pe cetãtenii acelei tãri îi reprezintã. Si, de fapt, chiar în declaratie, domnul Ponta recunoaste ale cui interese le reprezintã, când încheie cu: „dacã vrem sã fim noi (s.a.) producãtori de energie si sã exportãm”. La modul în care sunt semnate actualele contracte de concesiune, nu România va fi producãtoare si exportatoare de gaze, ci Chevron si celelalte companii care au tãbãrât pe gazul românesc (inclusiv o subsidiarã a Gazprom, în judetul Bihor). Asadar, când spune noi, doar la Chevron si la celelalte firme interesate se poate referi. Tâmpenia cu dependenta de importul de gaze din Rusia e o doar o altã minciunã frumos împachetatã. Dar dincolo de aceastã diversiune, se ascunde o bucãticã de adevãr. România nu este dependentã de importul de gaze din Rusia, dar o parte a tãrilor occidentale din Uniunea Europeanã sunt. Si în acest „amãnunt” se ascunde decizia Consiliului European de a permite tãrilor care doresc sã dezvolte exploatarea gazelor de sist. Îmi permit un pariu: Germania, Franta sau Marea Britanie îsi vor mentine politicile restrictive în exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã. Polonia, Lituania si România vor fi cobaii de serviciu. Iar dacã vor ajunge sã extragã gaze mai ieftine decât cele importate din Rusia, cu atât mai mare bucuria pe Germania, Franta ori Marea Britanie. Mizeria la noi, gazele ieftine la ei, profitul gros la Chevron & Co. Se putea face o afacere mai profitabilã? (Mihai Gotiu)

INTERZIS ÎN FRANTA

Exploatarea gazelor de sist, o variantã exclusã în Franta

Guvernul francez exclude aprobarea exploatãrii gazelor de sist si va investi în energie regenerabilã, a declarat prim-ministrul francez, Jean-Marc Ayrault, într-o conferintã de presã la Palatul Victoria. „Pozitia Guvernului francez este extrem de clarã. Presedintele Republicii si eu am declarat deja în numeroase ocazii cã este clar exclusã exploatarea gazelor de sist în Franta, în prezent, si nu a fost datã nicio autorizatie în acest sens”, a declarat Ayrault. Premierul din Hexagon spune cã Guvernul de la Paris are o strategie de tranzitie energeticã si cã gazele de sist nu intrã în discutie pentru aceastã strategie. „Obiectivul nostru este sã reducem consumul de energie si în particular de energie bazatã pe combustibili fosili”, a mai spus premierul francez, precizând cã Guvernul de la Paris va investi masiv în energia regenerabilã.

Vezi raportul de mediu si rãspunsurile date de firma care a efectuat acest raport

RASPUNSURILE

Proiect acord – CHEVRON ROMANIA – Explorare, Silistea Pungesti

Raport privind impactul asupra mediului pentru proiectul_Lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Silistea 1A, com. Pungesti – 11.06.2013

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.