spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
23-ian.-2025

Concursurile pentru inspectori vor avea loc în primăvară, cele pentru directori, în vară!

- Advertisement -

ANUNȚ… Concursurile pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți vor avea loc în primăvara aceasta, iar cele pentru directori, în vară. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, într-un interviu în care a explicat necesitatea organizării acestora. “Ele trebuie să fie relevante.Vor trebui să fie examene în care să-și demonstreze competența din perspectiva legislației, a cunoașterii legislației Educației, a cunoașterii legislației economice și toate celelalte lucruri pe care un manager trebuie să le cunoască”, a explicat ministrul. La nivelul județului Vaslui, schimbările de directori au stârnit mai multe controverse, ascunzând, în spatele unei proceduri neclare, fără criterii de departajare a candidaților, interese politice. Printre directorii schimbați se numără și prof. Cristina Moroșanu, fosta directoarea a Grădiniței cu Program Prelungit “Norocel” Negrești, căreia i s-a refuzat prelungirea mandatului fără prea multe explicații. “Pentru că nu înțelegeam în baza căror criterii a fost făcută numirea, am sunat-o pe doamna inspector general. Mi-a răspuns că procedura nu prevede criterii de departajare, că nu este obligată să dea explicații și că decizia dumneaei nu poate să o conteste nimeni. Având în vedere modul de desfășurare a lucrurilor, cred va urma un proces în instanță”, a transmis fosta directoare, prof. învățământ preșcolar Cristina Moroșanu.

Săptămâna trecută, ministrul a cerut inspectorilor generali să spună motivele pentru care au refuzat să prelungească mandatele unor directori și au numit alte cadre în locul lor. “În data de 9 ianuarie au expirat mandatele pentru un număr de 4.250 de directori și directori adjuncți. Între cele 4.250 de numiri, 796 au fost persoane noi, care nu au asigurat continuitatea la conducerea școlii, fie director, fie director adjunct. Am solicitat inspectoratelor motivele pentru care au renunțat la directorul în funcție și au numit într-un număr de 796 de cazuri directori noi. Motivele au fost diverse, de la lipsa de dorință de a continua, adică nu s-au mai înscris, până la deficiențe de management și spectrul explicațiilor e foarte larg. Dincolo de aceste explicații, știm cu toții că prin Legea Educației Naționale, articolul 258, în alineatul 7, e dreptul inspectorului general, cu avizul Consiliului de Administrație, se numească directori sau directori adjuncți până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea anului școlar următor 2021-2022”, a explicat ministrul Educației.

La vară, o altă serie de directori își vor încheia mandatele. “În mod clar, concursurile vor trebui organizate” 

De asemenea, ministrul a explicat că, dacă nu se vor organiza concursuri, se va ajunge la o situație mult mai rea decât cea de acum. “Pentru a organiza concursurile de director, trebuie mai întâi să avem organizate concursurile la nivelul inspectoratelor școlare. Seria trecută de concursuri a început prin concursul pentru inspectori generali și inspectori generali adjuncți în anul 2015 . A fost continuată cu concursul de directori în anul 2016.O serie de directori au avut mandatul expirat după cinci ani, în luna ianuarie, în data de 9 ianuarie, alții vor avea, peste 4500 vor avea mandatul expirat în luna august. În luna august când expiră și cei numiți acum, în ianuarie, expiră și celelalte mandate, deci vom avea în luna august 9771 de directori și directori adjunct. Cifra este exactă. Deci, în mod clar, concursurile vor trebui organizate, pentru că dacă nu se vor organiza vom ajunge într-o situație mult mai rea decât cea din luna ianuarie 2021. Pentru asta este nevoie să avem concursul pentru inspectorate”, a mai spus Câmpeanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.