NEDUMERIRE… Un concurs pentru ocuparea postului de economist la Spitalul Municipal Huși, taman la Biroul de Achiziții, Contractare și Aprovizionare, cel mai controversat departament din unitatea medicală, din cauza lipsurilor constante de medicamente și alte materiale sanitare, a fost amânat în aceste zile. Decizia, deși prezentată de conducerea spitalului a fi „din cauze obiective”, nu a putut rămâne fără reacția unora dintre cadrele medicale, obligate să trateze pacienții „cu ce dă Dumnezeu”, în timp ce spitalul nu achiziționează cele necesare. Concursul pentru postul de Economist ar fi trebuit să aibă loc pe 14 iunie – proba scrisă, iar pe 20 iunie, interviul. Situația a stârnit nemulțumiri mai vechi. „Să spună conducerea spitalului de ce fug oamenii de la Achiziții. Biroul Achiziții trebuie să se ocupe să fie medicamente în spital, pentru pacienți. Oamenii mor pe capete, dacă nu sunt tratați corespunzător. Medicina nu se face cu mușețel și cu înjurături din partea conducerii. Sunt doctori foarte buni în Spitalul Huși, dar nu au cu ce își face datoria”, spun, supărați, medicii.
Concursul pentru ocuparea postului de Economist a fost anunțat din luna Mai, iar dosarele s-au depus până pe 6 iunie. Calendarul anunța că proba scrisă va avea loc pe 14 iunie, iar interviul pe 20 iunie. Două persoane s-au înscris, iar dosarele lor, ambele, au fost admise. Numai că, brusc, cu două zile înainte de proba scrisă, un mesaj sec semnat „Conducerea” a anunțat că acest concurs se amână din „cauze obiective”. Noul calendar a fost fixat pentru 25 iunie, proba scrisă, respectiv 28 iunie, interviul. Asemenea schimbări de reguli în timpul jocului, spun cei din spital, nu fac decât să arate „moșmondelile” care se fac, de fiecare dată când este vorba despre o angajare în unitatea medicală.
Iar aspectul a stârnit răni vechi. „Nu vă mai mirați atâta, cei care nu știți. Dacă nu dai niște mii de euro, 5000 cel puțin, nu ai nicio șansă în viață să te angajezi la spitalul Huși. Sora mea a făcut școala de asistente și are și trei ani și jumătate vechime la un cabinet privat. A mers să se angajeze pe un post de asistentă la spitalul Huși, dar ni s-a spus clar că dacă nu am vorbit cu nimeni, dacă nu s-a dat nimic, nu are nicio șansă la concurs. Concursurile acestea nu sunt făcute pentru a se vedea cine e mai capabil, ci pentru a-i alunga pe ceilalți candidați și a-i face loc celui cu pile. Concursul l-a luat o doamnă care, ce să vezi, este rudă cu cineva din conducerea Primăriei. Știu, e o coincidență, dar chiar așa, pe față?”, spune, supărat, un hușean care, culmea, lucrează în spitalul Huși, în rândul personalului administrativ.
Casa de Asigurări a amendat Spitalul Huși recent cu 9.000 de lei pentru mai multe nereguli, inclusiv pentru lipsurile cu care se confruntă medicii
Despre achizițiile de la spitalul Huși au fost mari discuții și în plenul Consiliului Local. Au fost consilieri care au atras constant atenția asupra faptului că lipsurile de medicamente, de materiale sanitare sunt evidente, că pacienții sunt puși să își ia singuri, de pe la farmacii, rețetele, aspect acoperit de fațada dată de prevederea legală că banii dați de pacienți pe medicamente se pot deconta. Legal așa este, însă în realitate nimeni nu informează pacientul asupra acestei chestiuni, iar când sunt informați, suferinzii înșiși se lasă lehamite de drumuri, cereri, formalități etc, pentru recuperarea banilor dați pe tratamente. De asemenea, recent, Casa de Asigurări de Sănătate a trimis controlul la spitalul Huși, unde a constatat în mod oficial lipsuri grave ale medicamentelor și ale materialelor sanitare. A amendat unitatea cu aproape 9.000 de lei, recomandând responsabililor să achiziționeze cât mai urgent cele necesare actului medical, medicamente și materiale sanitare. În aceste condiții, Biroul de Achiziții se dovedește a fi unul esențial pentru buna desfășurare a spitalului, prin el perindându-se o parte semnificativă din bugetul spitalului. Așa că nu e de mirare că orice concurs de angajare modificat peste noapte stârnește suspiciune și nemulțumiri.