spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Comunele vasluiene Grivita si Vinderei, bani pe filiera „gãlãteanã” (foto)

- Advertisement -

CONFERINTÃ La 11 luni de la constituire, Grupul de Actiune Localã Covurlui (GAL), judetul Galati, a organizat o conferintã de presã pentru a prezenta gradul de absorbtie a fondurilor europene. GAL Covurlui cuprinde 13 comune din Galati si Vaslui. Teritoriul Grupului de Actiune Localã Covurlui este compus din 10 unitãti administrativ-teritoriale (UAT) din judetul Galati: Bãlãbãnesti, Beresti-Meria, Cavadinesti, Corni, Jorãsti, Oancea, Rãdesti, Smulti, Suceveni, Vârlezi si alte trei din judetul Vaslui: Grivita, Vinderei, Fruntiseni. Cea mai activã comunã în absorbtia de fonduri europene a fost comuna vasluianã Grivita, care a primit finantare nerambursabilã la trei proiecte europene, unul pentru UAR Grivita (57 355 Euro) si douã poriecte pe sectiunea privatã „tânãrul fermier”. Si comuna Vinderei a obtinut o finantare de 119.938 Euro. Comuna Fruntiseni este scoasã deocamdatã din calculul absorbtiei de fonduri, din cauzã cã este în litigiu cu AFDRP (Agentia Fondurilor de Dezvoltare Ruralã si Privatã) pe un proiect din Axa 3.2.2, fiind obligatã sã returneze fondurile primite si neutilizate în scopurile cerute.

GAL Covurlui, cu sediul în comuna Beresti- Merea, judetul Galati, s-a implicat activ în sprijinirea fermierilor si în dezvoltarea ruralã a zonei de exprimare. GAL Covurlui are posibilitatea sã finanteze nerabursabil proiecte pe Axele I, II si III, suma totatã nerambursabilã fiind de 2.550.000 de euro. Ieri a avut loc o conferintã de presã la care au fost invitati si jurnalisti din judetul nostru, deoarece din cele 13 comune care compun GAL Covurlui, trei sunt din judetul nostru: Grivita, Vinderei si Fruntiseni. La conferintã au fost prezenti primari din comunele gãlãtene care fac parte din GAL, Alina Munteanu (primar comuna Grivita) si Viorel Neagi, primarul comunei Vinderei. Au participat Cezar Capotã, managerul general al GAL Covurlui si Nicu Chebac, director al Oficiului Judetean de Plãti pentru Dezvoltarea Ruralã si Pescuit Galati.

„Pânã în momentul de fatã, avem un grad de absorbtie de peste 50 la sutã, respectiv, sunt contractate 1,6 milioane de euro, iar în zilele urmãtoare proportia va mai creste ceva, deoarece sunt si alte documentatii în procedurã de evaluare. La ora actualã avem opt proiecte contractate pe Mãsura 322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunãtãtirea serviciilor de bazã pentru economia si populatia ruralã si punerea în valoare a mostenirii rurale, depuse de tot atâtea unitãti administrativ-teritoriale, si avem, de asemenea, patru proiecte contractate pe Mãsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri”, ne-a declarat Cezar Capotã, manager în cadrul Grupului de Actiune Localã Covurlui.

Autoritatea de Management a prelungit termenul de depunere a proiectelor

Asa cum sustinea Capotã, în ciuda tuturor greutãtilor, întreaga sumã va fi absorbitã, mai ales pentru faptul cã Autoritatea de Management a comunicat prelungirea perioadei sesiunilor de depunere a proiectelor pentru unele mãsuri, pânã la 30 iunie 2014, iar pentru altele, pânã la 31 decembrie 2014. Se pot depune proiecte pe Axa „Tânãrul fermier”, iar conditiile de participare la obtinerea de fonduri nerambursabile de la UE se pot gãsi pe site-ul www.gal-covurlui.eu. Din judetul Vaslui, pe aceastã mãsurã au primit fonduri nerambursabile doi tineri fermieri din comuna Grivita si unul din comuna Fruntiseni. Printre conditiile care trebuie sã le îndeplineascã solicitantii de fonduri de la GAL Covurlui, pentru „tânãrul fermier” se numãrã: sã aibã între 18 si 40 de ani, studii corespunzãtoare (minim liceu agricol), sã fi efectuat practicã cel putin un an la un alt fermier si sã detinã o exploatatie cu un punctaj între 6 si 40 UDE. Sumele pentru finantare variazã de la 12.000 de euro pânã la 40 000 de euro. Pe aceastã mãsurã, numitã 411-12, proiectele care au trecut de toate stagiile si au ajuns în faza de finalizare sunt si douã din comuna Grivita, unul în valoare de 28 000 de euro si unul în valoare de 40 000 de euro. Un alt proiect care este pe cale sã obtinã finantare este al unui tânãr din comuna Fruntiseni, în valoare de 20 000 de euro (apicultor).

Proiecte obtinute de UAT din judetul Vaslui

Comuna Grivita a accesat proiectul cu denumirea „Achizitie buldoexcavator pentru serviciul public de gospodãrire comunalã”, în valoare totalã de 57 355 de euro, proiect ajuns în faza de contractare. Obiectivul general al proiectului îl reprezintã întãrirea capacitãtii operationale a comunei Grivita în privinta lucrãrilor publice necesare a fi efectuate în spatiul public. Culmea a fost cã primarul comunei Grivita, Alina Munteanu, a precizat cã ea împreunã cu ceilalti primari din Vinderei si Fruntiseni sunt în GAL Covurlui pentru cã în judet la noi nu a gãsit întelegere, în 2009 (când presedintele CJ Vaslui era Vasile Mihalache), pentru a accesa fonduri, având înfiintat atunci GAL Grivita. „Am fost nevoitã sã reziliez contractul cu AFDRP, pentru cã nu am gãsit întelegere la CJ Vaslui, atunci în 2009, pentru cã am încercat sã accesãm proiecte de 80 000 de euro, care trebuiau achitate de noi si apoi decontate în totalitate de la UE. Însã nu ni s-au alocat fonduri suficiente, asa cã am reziliat, cum am spus, contractul. Am avut noroc cu acest GAL de la Beresti- Merea, din judetul vecin cu noi, aici am putut sã accesãm aceste fonduri”, a spus Alina Munteanu, primarul comunei Grivita. UAT Vinderei, din judetul nostrum, a accesat proiectul „Înfiintarea si dotarea servicului de administrare drumuri locale” în valoare de 119.938 euro, proiectul primind conformitatea la GAL Covurlui, iar la APDRP Vaslui a fost declarat eligibil. „Datoritã reliefului specific, cu dealuri si vãi, în iernile cu ninsori ambundente si viscol, zãpada se depune neuniform, fiind troienitã în zonele adãpostite, fapt ce duce la blocarea traficului auto din zonã. S-a propus achizitionarea unui autogreder pentru efectuarea lucrãrilor de modernizare si întretinere a drumurilor comunale. De acest utilaj va beneficia si comuna învecinatã, Fruntiseni, care nu are deocamdatã cum sã acceseze proiecte, fiind în litigiu cu APDRP si cu fondul de garantare a fondului rural”, a mentionat Viorel Neagu, primarul comunei Vinderei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.