spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Comunele fără viceprimari au făcut economii de peste 1 miliard de lei

- Advertisement -

Neînţelegerile dintre consilierii au lăsat şase comune fără viceprimari.Edilii nu fac o tragedie din faptul că lucrează singuri, mai ales că fac economii la salarii, ceea ce nu e puţin în perioada de criză economică.“Am făcut economii de peste 200 de milioane lei”, se laudă primarul din Fitioneşti, care spune că nu-i e greu “să ducă în spate” funcţia de viceprimar. “Casa mea e langă primărie şi eu sunt tot timpul acolo”, spune şi edilul de la Milcovul, care face şi munca viceprimarului, întrucat potenţialii ocupanţi i-au făcut probleme în campania electorală

În şase comune vrancene consiliile locale nu au reuşit să-şi aleagă nici acum viceprimarul deoarece nicio tabără politică nu a reuşit să formeze o majoritate, la aproape un an de la alegerile locale. La Mera, Cîmpuri, Andreiaşu de Jos, Fitioneşti, Milcovul şi Broşteni primarii conduc singuri de la alegerile din iunie, anul trecut. Absenţa viceprimarilor a avut şi o parte bună: postul neocupat a adus economii de peste 200 de milioane lei vechi pană acum. Primarul din Milcovul nu s-a înţeles cu aleşii PNL pentru că, susţine el, aceştia i-au făcut anticampanie la alegeri. La Gura Caliţei, viceprimarul a fost ales abia săptămana trecută după ce primarul democrat-liberal Neculai Ţandără a reuşit să-şi formeze o majoritate.

La peste zece luni de la alegerile locale din 2012, nu toate consiliile locale din Vrancea au reuşit să-şi aleagă viceprimarii. Pe lista acestora se află Adjudul, după care urmează mai multe localităţi din mediul rural. Viceprimarii nu au fost aleşi pe fondul neînţelegerilor dintre aleşii locali, alimentate şi de filialele judeţene ale partidelor politice. Dacă la primari, lucrurile au fost tranşate de electorat în favoarea unuia sau altuia dintre candiaţi, legislativele locale au fost fragmentate la vot. De multe ori, USL a obţinut atatea voturi cat obţinea şi PSD singur, în condiţiile în care relaţiile cu liberalii nu au fost mereu foarte bune. În ecuaţie au apărut şi aleşii PP – DD, care reprezintă în multe localităţi numărul de voturi necesar pentru a asigura majoritatea pentru o tabără sau alta. În mod normal, protocolul USL prevede că acolo unde este primar PSD trebuie ales un viceprimar de la PNL şi invers, însă în realitate înţelegerile au fost respectate doar unde s-a putut. Alianţa dintre social – democraţi şi liberali nu a funcţionat pentru că pană la constituirea ei aceştia au fost adversari, iar în mediul rural s-a ajuns pană la adevărate conflicte. La Campuri, după alegerea liberalului Ion Manole în funcţie, alegerile au fost considerate nelegale de subprefectul Cristi Misăilă (PSD). Ulterior, Prefectura a avut caştig de cauză în instanţă, însă după aceea nu s-a mai ales un viceprimar. La Boloteşti a fost ales un viceprimar de la PRM, liberalii acuzand la vremea respectivă jocurile de culise ale primarului social-democrat Ştefan Sîchin şi ameninţand cu blocarea constituirii consiliilor locale din Vrancea. Acuzaţiile de fraudă electorală la adresa primarului liberal Aurel Budeanu, de la Andreiaşu de jos, au dus la paralizarea Consiliului Local. La Primăria Mera s-a resimţit lipsa unui viceprimar, după ce procurorii au trimis în judecată cinci angajaţi ai primăriei, printre care şi primarul Ion Sticlaru şi secretara comunală. Războiul de la Tănăsoaia dintre primarul PSD şi aleşii APV s-a încheiat în cele din urmă cu un compromis şi alegerea în cele din urmă a unui viceprimar.

Lipsa viceprimarilor aduce economii

Una dintre comunele condusă doar de primar este Fitioneşti. Social – democratul Iordache Cazacu spune că administraţia locală funcţionează foarte bine fără viceprimar şi că s-a realizat o economie însemnată la bugetul local. “Facem o economie la bugetul local, pentru că avem o mulţime de proiecte. Nu a fost nici o înţelegere între noi şi Consiliul Local. Au fost de acord ca atat cat pot să duc eu în spate funcţia de viceprimar să o duc. În zece luni am realizat o economie de peste 200 de milioane lei vechi”, a declarat Iordache Cazacu. Deşi neagă neînţelegeri în legislativul local, este clar că primarul nu-şi poate impune un viceprimar agreat din cauza configuraţiei Consiliului Local. USL are cinci consilieri, APV patru, iar PP – DD doi aleşi. Nici la Milcovul nu s-a ales un viceprimar, iar social – democratul Mihai Neaţă crede că nici nu prea se va întampla acest lucru. Deşi primarul spune că motivul principal îl reprezintă economiile la bugetul local, acesta recunoaşte că de vină sunt şi neînţegerile cu “aliaţii” săi de la PNL. “Sunt doi candidaţi care vor funcţia, unul de la PP – DD şi unul de la PNL, pe care populaţia nu îi vrea. Nici eu nu vreau viceprimar pană nu am şapte voturi din 13. PNL mi-a făcut anticampanie la alegerile locale şi a fost cu cei de la APV. Acum vor funcţia de viceprimar, după ce au făcut o campanie agresivă împotriva mea”, a declarat Mihai Neaţă. APV, PP – DD şi PSD au cate trei consilieri, la care se adaugă doi de la PNL. Edilul spune că nu duce lipsa unui coleg în fruntea localităţii. “Casa mea e la 200 de metri de primărie şi eu sunt tot timpul acolo. Programul meu începe la ora 7.00 şi se termină la 8.00, la 10.00 seara, în funcţie de cat e nevoie. Ce făceam cat eram viceprimar fac şi acum cand sunt primar. Decat să dau 25 de milioane de lei la viceprimar aş prefera să împart banii la şase angajaţi din primărie, care au salarii foarte mici”, a declarat primarul din Milcovul.

Primarul din Gura Caliţei a aşteptat să facă majoritate

Nici Broşteniul nu are viceprimar, deoarece aleşii din Consiliul Local nu s-au înţeles care dintre ei să ocupe funcţia.

Ion Alanei, primarul PNL din Broşteni, spune că îi va cere lui Marian Oprişan să nominalizeze un candidat de la PSD pentru funcţia de viceprimar
La Mera absenţa unui viceprimar s-a văzut atunci cand jumătate din primărie, în frunte cu primarul Ion Sticlaru (foto), a fost trimisă în judecată

Cum primar este liberalul Ion Alanei, viceprimar ar trebuie să fie un pesedist. “Eu am propus un consilier, dar au apărut mai mulţi pretendenţi. Din punctul meu de vedere, trebuie să se respecte protocolul USL şi vreau să port o discuţie cu domnul preşedinte Marian Oprişan, pentru a nominaliza un consilier pentru funcţia de viceprimar. Potrivit protocolului, aceasta aparţine PSD”, a declarat primarul liberal Ion Alanei. Gura Caliţei a funcţionat pană săptămana trecută fără viceprimar, pană cand primarul a reuşit să formeze o majoritatea suficientă pentru a-şi impune un coleg de la APV. Marian Ţandără este agent sanitar veterinar şi este din satul Lacu Baban. Anul trecut a mai fost o tentativă de alegere a unui viceprimar, însă aceasta a eşuat. “A fost o situaţie destul de delicată şi am aşteptat să se creeze o altă majoritate în Consiliul Local pentru a propune pe cineva”, spune primarul Neculai Ţandără. În CL sunt 11 consilieri, din care cinci sunt de la USL, patru de la APV şi doi de la PP – DD. Primarul spune că se înţelege foarte bine cu oameni lui Dan Diaconescu şi astfel a reuşit să pună un viceprimar. Această funcţie a reprezentat pană acum mărul discordiei în consiliile locale din Vrancea, pentru că în rest aleşii s-au înţeles destul de bine, iar proiectele propuse de primari au trecut, de regulă, fără probleme. Legea administraţiei publice locale nu prevede un termen anume pentru alegerea viceprimarilor, aşa că primăriile ar putea funcţiona foarte bine, chiar pană la următoarele alegeri, fără ca primarii să aibă ajutoare în biroul de viceprimar. (Mihai BOICU)

Primarul din Homocea şi-a trimis acasă adversarii din CL

Consilierii opoziţiei din comuna Homocea au încercat să organizeze vineri o nouă şedinţă a Consiliului Local, însă nu au reuşit. “Noi am făcut toate procedurile legale pentru a organiza şedinţa. În momentul în care am cerut cheia de la sala de şedinţe domnul primar ne-a spus: “Nu vă dau nici o cheie, dacă vreţi să faceţi şedinţe atunci să faceţi acasă”. Noi am pierdut un proces şi vroiam să punem în aplicare hotărarea instanţei. De asemenea, vroiam să constituim comisiile CL şi să aprobăm bugetul. Domnul Ionescu nu poate să conducă primăria cu patru consilieri USL”, a declarat consilierul PDL Viorel Lupu. USL şi PNG au cate patru consilieri la Homocea, APV trei, PP – DD doi, la care se adaugă un consilier independent. Războiul s-a declanşat pe plan local după ce candidatul PNG a pierdut alegerile la diferinţă mică în faţa primarului Neculai Ionescu. Lupta dintre taberele politice se poartă acum în jurul înlocuirii din Consiliul Local a celor patru consilieri PNG. Primarul Neculai Ionescu a declarat săptămana trecută că doar cu cei patru consilieri ai USL a împărţit bugetul comunei şi a ales un viceprimar în persoana liberalului Cristian Rădeş. (M. B.)

ziaruldevrancea.ro


- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.