spot_img
16 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Comuna Todirești îmbracă straie de sărbătoare la cea de-a X-a ediție aniversară, a Zilelor Comunei

- Advertisement -

SĂRBĂTOARE… Timp de trei zile, locuitorii comunei Todirești, județul Vaslui, sunat așteptați să petreacă la cea de-a X-a ediție aniversară a sărbătorii comunei, intitulată sugestiv Festivalul Folcloric “Muzică și Tradiții la Todirești”. Punctul culminant al manifestărilor va avea loc duminică, începând cu ora 17.00, atunci când sătenii sunt așteptați la spectacol de zile mari. Până atunci, în fiecare seară, cei dornici se pot bucura de programul prelungit al teraselor, iar cei mici de parcul de distracții. În schimb, în ultima zi de festival, todireștenii se vor putea bucura de un recital folcloric oferit de artiști precum Lili, Silvia Ene, Raluca Radu, Teodora Panainte. De asemenea, publicul se va putea bucura și de prestația artiștilor locali: Condrea Ioana Roxana, Preda Denisa Andreea, Zaharia Denisa Iuliana sau ansamblul folcloric local, “Todireșteanca”. Punctul culminant va fi reprezentat de apariția, pe scena de la Todirești a vasluiencei Adina Postelnicu, fostă membră a trupei «Heaven». Anul acesta, sărbătoarea comunei este una aniversară, ediția a X-a. “Data la care a fost stabilită sărbătoarea comunei Todirești a fost stabilită, în urmă cu 10 ani, prin Hotărârea Consiliului Local și am stabilit ca aceasta să aibă loc în ultima duminică din luna iulie. Am ales această dată cu convingerea că, în această perioadă, cât mai mulți fii ai satului, fie ei plecați prin alte orașe ale țării sau la muncă în străinătate, vor veni pe meleagurile natale”, spune primarul Petrică Simiuc. De asemenea, edilul vorbește, cu mândrie, despre faptul că și anul acesta, ca și în anii din urmă, sponsor oficial al sărbătorii va fi crama Domeniile Bohotin din județul Iași. “Anul acesta, fiind vorba și de o ediție aniversară, întreg staff-ul sponsorului nostru oficial va fi prezent la sărbătoare. Ei vin cu vinul cel mai bun de pe podgoria Bohotin, noi cu ceanul, unde vom găti carne de oaie ca la Todirești. Anul acesta, la ediția a X-a, deci una aniversare ne-am bucurat că Dumnezeu s-a îndurat și cu o ploaie după canicula care au ars câmpurile gospodarilor noștri. Așa că duminică ne vom bucura și gospodarii noștri vor învârti horele, bucuroși că ploaia le-a salvat culturile”, mai spune edilul.

Producătorii locali vor scoate ce au mai bun din gospodării la Zilele Comunei

Zilele comunei vor fi și un prilej pentru fermieri și gospodari să-și etaleze produsule lor locale, de la legume și fructe, produse lactate, până la celebra pastramă de oaie de Todirești. Așadar, comercianții care foloseau astfel de prilejuri pentru profit au fost înlocuiți și sărbătoare capătă o altă dimensiune, cea a promovării produselor și meșteșugurilor locale: Noi ne dorim ca aceste zile ale comunei să fie prilej bun ca gospodarii noștri să-și promoveze produsele din gospodăria lor. De aceia, o să vedeți mulți producători locali cu produsele lor, în locul comercianților care vin să ne vândă chinezării. În plus, musafirii noștri o să fie ospătați așa cum este obiceiul nostru, cu bucatele specifice zonei Todirești, mai ales că pastrama de oaie. Deja ceaunele pentru tocana de oaie sunt pregătite și duminică dimineață, le dăm în clocot. Cu tocana noastră, vinul sponsorului nostru de la Bohotin merge ca uns”, mai spune primarul Petrică Simiuc.

Todireștiul este cunoscut în țară, grație caprelor pe prăjini înalte de peste șapte metri

Comuna Todirești este una dintre comunele medii ale județului Vaslui, așezată în nordul județului, cu o populație de 3.238 de locuitori, așa cum a reieșit din datele ultimului recensământ. Aflată la 5 kilometri de orașul Negrești și la 45 de km de municipiul reședință de județ, comuna este formată din 9 sate: Todirești, Huc, Siliștea, Viișoara, Valea Popii, Cotic, Sofronești și Plopoasa. Această comună a devenit celebră prin obiceiurile de iarnă, care au un specific anume, mai ales prin jocul caprei pe prăjini și jocul ursarilor. Caprele pe prăjini au peste șapte metri și sunt unice în zona în Moldovei și sunt chemate în ultima perioadă peste tot în țară. Și măștile sunt foarte frumoase, iar jocul caprelor și al ursilor unul special. Din acest motiv, ansamblul Todireșteanca, caprele pe prăjini și urșii au devenit patrimoniu cultural al comunei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Nu stiu cum se face ca primarii PSD din Vaslui conduc comune care nu produc absolut nimic insa sparg bani multi pe zaiafeturi..Asta-i multumrirea soferului lui BUzatu,nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.