spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Comuna Suletea NU vrea gaze de sist! (foto, video)

- Advertisement -

DECISI Peste 250 de locuitori ai comunei Suletea, pãziti de zeci de jandarmi si politisti au manifestat ieri pe o ploaie torentialã împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în comuna lor. Lor li s-au alãturat cetãteni din comunele învecinate: municipiul Bârlad, comunele Gãgesti, Banca, Viisoara, Ciopcani, Bogdãnita, Rosiesti, din orasul Murgeni etc. Dacã nu ar fi fost vremea extrem de rea, manifestarea desfãsurându-se pe o ploaie torentialã, la actiunea de la Teatrul de Varã din Suletea ar fi participat mult mai multi cetãteni, dar si asa primarul Ciprian Robert Tamas s-a declarat extrem de multumit pentru cã mesajul care s-a dorit a ajunge la cetãteni va fi transmis. La Suletea au fost prezenti o parte din membrii GISC Bârlad, care au prezentat oamenilor pericolul exploatãrii prin metoda fracturãrii hidraulice a gazelor de sist. S-au scandat lozinci împotriva Chevron-ului si a lui Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, marele lobbyst al exploatãrii gazelor de sist. Pe acesta, un preot prezent la manifestare l-a atentionat foarte „colorat”: „Eu i-am gãsit deja presedintelui Buzatu exact cuvântul ce trebuie sã-i însoteascã numele: Buzatu neobrãzatu’”, a spus preotul respectiv. Actiunea de la Suletea este un preambul al zilei de 3 iulie, când se pregãtesc de cãtre activistii antifracking trei mari manifestatii ce vor „întâmpina” dezbaterile publice organizate de Chevron în cele trei perimetre unde intentioneazã sã amplaseze sonde: Bãcesti, Pungesti si Gãgesti.

Ieri, în jurul orelor 17.00, în comuna Suletea, la Teatrul de Varã, a avut loc mitingul de protest împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. În prima jumãtate de orã au fost la miting peste 250 de persoane din comuna Suletea precum si din împrejurimi: Gãgesti, Murgeni, Floreni, Viisoara, Banca, Mãlusteni etc. Au fost prezenti primarul comunei Robert Ciprian Tamas, precum si tot Consiliul Local al comunei Suletea – mai putin consilierii PNL. La fata locului erau foarte multi jandarmi si politisti, pentru a asigura desfãsurarea manifestãrii în conditiile legii. Dupã o jumãtate de orã a început o ploaie torentialã care a alungat spre casã câtiva oameni însã în jur de 150 de persoane au rãmas pe pozitie, strânsi unul în altul pe scena teatrului de varã, ascultând pe reprezentantii Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad prezenti la miting: geolog dr. Gabriel Milan Sava, ing. Ovidiu Tiron, ing. Violeta Cozar, dr. matematician Cristina Cânepã. Pentru a fi alãturi de organizatorii protestului, la Suletea au venit din Bârlad Tiberiu Nechita si Marcel Vasilache, membri în conducerea PP-DD Bârlad, preotul comunei Banca, preotul din Suletea etc. Toti invitatii au folosit microfonul pentru a arãta celor prezenti, care au înfruntat ploaia ca sã fie informati, care este pericolul real al fracturãrii hidraulice si cum au fost folositi de reprezentantii actualei puteri din judet – Dumitru Buzatu si PSD-ul din Vaslui – pentru a ajunge cu voturile lor la putere, prin minciuna cã ei sunt împotriva Chevron si a gazelor de sist, iar acum Buzatu neobrãzatu’ – cum i-a spus un preot din cei prezenti – s-au întors la 180 de grade sustinând explorarea si exploatarea acestor gaze necoventionale.

„Nu vrem Chevron! Buzatu, lasã-ne!”

Pe tot timpul mitingului care a durat aproape douã ore, oamenii au manifestat si au strigat lozinci împotriva Chevron. Organizatorul mitingului, Constantin Parfene, seful Agentiei CARP Bârlad din Suletea, a prezentat care a fost „scânteia” ce l-a convins sã organizeze mitingul. „Nu vrem gaze de sist pe teritoriul comunei noastre, sã fie clar, de aceea vreau sã-i atrag atentia lui Buzatu cã nu suntem de acord cu ceea ce vrea el sã aducã în judet la noi. Nici sã nu se gândeascã sã vinã prin Suletea, cã nu primim si nu suntem de acord”, a spus Constantin Parfene. Cei peste 150 de oameni prezenti pe scena teatrului de varã si pe lângã clãdirea fostului Cãmin Cultural, adãpostiti de ploaie, au ascultat pe ing. Ovidiu Tiron, pe ing. Violeta Cozar, care le-au prezenat cum vor cei de la Chevron sã eludeze legea, precizând cã urmeazã ca pe 3 iulie, acolo unde vor fi prezenti cei de la GISC, ei sã reprezinte oamenii în discutiile cu Chevron si reprezentantii Agentiei de Mediu, la dezbaterile publice ce vor avea loc în acea zi. Primarul comunei Suletea le-a multumit membrilor GISC Bârlad prezenti si le-a promis oamenilor cã nu va permite sub nicio formã ca în comuna Suletea, cât este el primar, sã fie prezentã vreo sondã de forare a gazelor de sist prin fracturare hidraulicã.

Si comuna Gãgesti a spus NU gazelor de sist pe teritoriul ei!

Vineri, 28 iunie, încã o comunã din judetul nostru si încã una unde Chevron deja a obtinut Certificatul de Urbanism de la CJ Vaslui si acordul de mediu a spus NU exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul ei. Este vorba despre comuna Gãgesti, unde vineri, la sedinta Consiliul Local din localitate, la initiativa unui consilier local, Ion Ciobanu, cei 11 consilieri au supus aprobãrii proiectul de hotãrâre privind interzicerea gazelor de sist (explorare si exploatare) pe teritoriul comunei lor. Un consilier PSD a votat împotriva proiectului, doi s-au abtinut iar restul de opt au votat pentru ca si la Gãgesti sã fie interzisã explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metode neconventionale. Gãgesti, desi este una din comunele unde Chevron a luat în concesiune câteva zeci de mii de metri pãtrati de teren si pentru care a obtinut certificatul de urbanism de la Consiliul Judetean, a emis o hotãrâre prin care se interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist în comunã si „eliberarea de avize, certificate de urbanism si autorizatii de construire în vederea amplasãrii de constructii, sonde de extractie pe teritoriul comunei”. Autoritãtile din Gãgesti au luat aceastã decizie în urma solicitãrilor venite de la localnici, care se tem de posibilele efecte nocive asupra mediului. „Initiativa nu îmi apartine personal, ca primar al comunei, ci unui consilier local, care din discutiile purtate cu localnicii a înteles cã nimeni nu doreste explorarea sau exploatarea gazelor de sist. În baza acestei hotãrâri, nu vom elibera niciun act ce depinde de primãrie pentru ca pe teritoriul comunei sã se facã foraje, pânã nu vom primi un studiu de impact care sã ne arate cã nu vor fi afectate apele din pânza freaticã, nu va fi afectat mediul înconjurãtor si populatia nu este în pericol. Am tot asteptat acest studiu de impact, dar nu a venit. Eu am fost invitat sã mã duc în Polonia, de cãtre Chevron si presedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, dar nu am mers, din motive personale”, a precizat primarul comunei Gãgesti, Costicã Stupu. Neoficial, se pare cã primarul Stupu nu a mers în Polonia, asa cum gresit s-a precizat în mass-media localã, pentru cã nu este de acord ca în comuna sa sã fie instalate sonde de extractie a gazelor de sist, iar localnicii satului Popeni, unde este stabilit perimetru vizat de Chevron, pentru instalarea unei sonde, sã fie în pericol. Gãgesti este a 15-a comunã din judetul Vaslui care interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul ei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.