spot_img
spot_img
3.5 C
Vaslui
03-feb.-2025

Comuna Muntenii de Jos, o viitoare destinație pentru vasluienii de peste hotare care vor să se întoarcă acasă

- Advertisement -

ATRACTIVĂ… În urmă cu un an și trei luni, au fost câteva comune în județul Vaslui unde s-a votat cu speranță . Primari cu vechime au fost trimiși acasă, iar în locul lor au venit oameni care, deși nu erau străini de politică, nu semănau deloc cu vechii politicieni. Unul dintre acești oameni este Iulian Lazăr, actualul primar al comunei Muntenii de Jos. Deși este la primul mandat, își privește cu optimism șansa de a zgudui un sistem afundat deja în neîncredere. L-am întrebat ce a găsit în sistemul public și cum vede acum, din interior, relația cu alegătorii. Iulian Lazăr este liberal. În politică a intrat pe ușa deschisă de PNL tinerilor dornici de muncă în administrație, care rezonau cu un electorat sătul de ineficiența și disprețul aleșilor. Știe că va mai dura ceva timp până când lucrurile vor merge așa cum își dorește, că încă mai are de dus lupte cu cei care au fost deconectați de la afacerile cu banii primăriei. Dar crede, totuși, că a înțeles și de ce depinde, în final, succesul unui primar. Și, odată cu el, transformarea unui punct de pe hartă într-un loc în care să vrei să trăiești.

Muntenii de Jos este o comună aflată la o aruncătură de băț de municipiul Vaslui. Cei mai mulți dintre oamenii din localitate își cîștigă traiul din agricultură. Cei aflați în putere nu se mulțumesc doar cu ceea ce le oferă munca pământului pe care îl dețin, ci au optat și pentru un loc de muncă la oraș care le poate asigura un venit sigur. Fac naveta zilnic, iar atunci când ajung acasă, muncesc și în gospodarie pentru a putea suplini lipsa de peste zi. Spre deosebire de alte zone rurale unde nivelul de trai este scăzut, în comuna Muntenii de Jos se simte un aer de prosperitate datorat hărniciei oamenilor locului. Locuitorii acestei comune sunt obișnuiți cu munca și au înțeles că doar așa pot realiza mai mult. Mergând pe ulițele comunei, descoperi case trainice, îngrijite. Grădinile și câmpurile sunt lucrate, puține fiind terenurile lăsate pârloagă. Mai mult, unii dintre locuitorii din comună au fost mai curajoși și au îmbrățișat spiritul antreprenorial. Și-au ridicat ferme de animale, cresc vaci, capre sau oi. Alții au accesat fonduri europene și s-au aventurat în plantarea de livezi de pomi fructiferi sau în stupărit. Oamenii sunt conștienți că, pentru a le merge bine, trebuie să se implice trup și suflet în ceea ce fac. Pornind de la această imagine, putem spune despre Muntenii de Jos că este o comună specială, cu mult deasupra majorității localitaților rurale din județ, în care nivelul de trai este scăzut.

Cu noroiul până la gleznă, la zece kilometri de municipiul reședință de județ

Cu toate că vorbim de o comună mică a județului, cu doar patru sate componente, problemele cu care se confruntă locuitorii din Muntenii de Jos sunt mari, mai ales din cauza celor care au drămuit banul public. Sătul să vadă cum unii consăteni de-ai lui trăiesc în condiții demne de secolul trecut, Iulian Lazăr a candidat anul trecut la funcția de primar, pe care a și câștigat-o în aplauzele comunității. “Primul lucru pe care mi l-am impus atunci când am ocupat scaunul de primar a fost să scot satul Mânjești din noroi. Nu am făcut-o gândindu-mă că astfel voi câștiga electoral. Trebuia să o fac numaidecât pentru că vorbim de o localitate aflată la 10 kilometri de Vaslui, unde oamenii nu mai aveau vreo speranță că vor putea merge pe ulițe atunci când vremea se strică. În primul an de mandat, am pietruit 2 kilometri de drum în satul respectiv, însă lucrările în infrastructura rutieră au continuat cu pietruirea a 1,5 km în Cartierul nou din satul Secuia, unde de asemenea erau drumuri impracticabile, dar și cu pietruirea a 1,1 km în Broscărie-Muntenii de Jos, unde în jur de 30 de familii pot ieși acum la drumul național fără a se mai schimba de cizme. De asemenea, am mai asfaltat aproximativ 350 de metri de drum, în zona Vanbet, beneficiari fiind atât personalul penitenciarului cât și angajații societății comerciale”, ne-a declarat primarul Iulian Lazăr.

Interes deosebit pentru copii și activitățile culturale

Modernizarea unei comunități nu înseamnă doar lucrări în infrastructură, așa cum greșit înțeleg unii, ci și investiții în resursa umană. Să-i îndrumi pe cei mici să citească o carte în timpul liber, să-i faci să îndrăgească dansul și muzica populară, să capacitezi atenția părinților acestora către activitățile culturale, sunt lucruri la care actuala conducere administrativă a Primăriei Muntenii de Jos se pricepe de minune. Iar cel mai bun exemplu este cum au fost organizate, anul acesta, Zilele Comunei. În timp ce alți primari nu mai știau ce maneliști să mai invite să le cânte, la Muntenii de Jos se organizau simpozioane pe teme istorice, cu invitați din centrele universitare ale țării. Edilul Iulian Lazăr recunoaște că din acest punct de vedere a avut mare noroc cu directorul Centrului Cultural, Romică Brunchi, cel care își pune amprenta culturală pe aproape toate evenimentele organizate de primărie. Investițiile au continuat și în infrastructura școlară, Primăria Muntenii de Jos reușind să acceseze un proiect în valoare de 356.507 lei, prin care școlile vor fi dotate cu video-proiectoare, copiii vor primi tablete, iar cadrele didactice laptopuri.

Iluminat public în toată comuna

Spre deosebire de alți primari din comună care întâmpină dificultăți, Iulian Lazăr nu se grăbește să dea vina pe greaua moștenire. Tânărul primar este de părere că atât timp cât ai candidat și ai fost ales, nu îți mai rămâne decât să îți sufleci mânecile și să muncești în folosul celor care ți-au acordat toate încrederea. Un proiect început de vechea administrație și finalizat de el este iluminatul public. Azi, în proporție de 98%, comuna Muntenii de Jos beneficiază de iluminat public. În primă fază, s-au achiziționat 369 de lămpi, care în urma negocierilor purtate de mine au devenit 469, și care au fost montate în Munteniide Jos, Băcăoani și Secuia. Este un proiect demarat de fostul primar al comunei, finalizat de mine, în valoare de 571.000 de lei cu tot cu TVA. Anul acesta s-au achiziționat alte 432 de lămpi cu leduri pentru Mânjești și Munteni Râpă, valoarea proiectului fiind de 286.000 lei cu TVA. Ne bucurăm că azi rețeaua iluminatului public este extinsă, din stâlp în stâlp, în toată comuna” a mai afirmat Iulian Lazăr, primarul comunei Muntenii de Jos.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri