CULTURÃ… Cei o sutã de ani de la Marea Unire au fost marcati, ieri, în comuna Laza, printr-un simpozion ce a adunat personalitãti locale importante. Vorbim de profesorul Dan Ravaru, profesorul Milutã Moga, de doctorul Valeriu Lupu, de colonelul (r) Mihai Focsa, de muzeograful Laurnetiu Chiriac, de profesorul Vasile Ilie, precum si preotii Florin Tuscanu si Andrei Cretu.
Înainte de prelegerile invitatilor, a avut loc un scurt moment artistic, sustinut de prescolarii si elevii Scolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” din comunã. Clasa pregãtitoare A, coordonatã de învãtãtorul Ion Ghetiu, a intonat imnul national, clasa a III-a B, coordonatã de învãtãtorul Gache Georgiana Paula, a pregãtit un montaj pe care l-a denumit sugestiv “Mama România”, iar corul scolii, dirijat de profesoara Mircea Magdalena, a cântat piesele “Doamne, ocroteste-i pe români”. De asemenea, clasa a III-a, îndrumatã de învãtãtoarea Ilie Mirela, le-a prezentat invitatilor o suitã de dansuri populare.
Simpozionul Centenarul Marii Uniri în comuna Laza
Profesorul Dan Ravaru a prezentat contextul politic românesc în lupta pentru Marea Unire, doctorul Valeriu Lupu, cum s-a vãzut perioada Primului Rãzboi Mondial prin ochii medicilor, iar colonelul Focsa, faptele de vitejie ale soldatilor români. De asemenea, muzeograful Laurentiu Chiriac a punctat contributia lui Nicolae Iorga la realizarea Marii Uniri, profesorul Vasile Ilie, a explicat cum de Moldova a fost teritoriul românesc neocupat în timpul rãzboiului pentru întregirea nationalã, iar preotii Florin Tuscanu si Andrei Cretu au vorbit despre participarea preotilor la Primul Rãzboi Mondial. “Comuna Laza se dovedeste încã o datã, asa cum a fãcut-o de zeci de ani, o adevãratã capitalã culturalã a Vãii Racovei. Dacã alte comune cred cã, fãcând un spectacol au realizat un act de culturã, ceea ce este total fals, la Laza, simpozioanele dedicate trecutului cultural al zonei, anul acesta simpozionul fiind dedicat Centenarului, dovedesc un avantaj spiritual important la nivel de judet. Comunicãrile prezentate, ieri, au întrunit un larg areal privind atât cauzele intrãrii în Primul Rãzboi Mondial al României, cât si etapele care au dus la cea mai mare realizare istoricã a poporului român, formarea statului modern România, care dupã 27 martie a inclus Basarbia, dupã 28 noiembrie si 1 decembrie 1918 a realizat un adevãrat soare pe cerul Europei”, a declarat profesorul Dan Ravaru.