INSISTENT… Proiectul privind “Execuția de lucrări de construcții în cadrul proiectului <<“Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna Fălciu, județul Vaslui>> a fost scos pentru a patra oară la licitație pe SICAP. Până acum, pentru acest proiect cu fonduri europene s-au înscris câteva firme, dar, după consultarea caietului de sarcini, nu au depus și oferte. Proiectul vizează înființarea a două centre sociale pentru persoane vârstnice în satul Rânzești prin Programul Operațional Regional obținut prin ADRNE Piatra Neamț, cu fonduri europene, la care Primăria Fălciu are o contribuție de 2% . Termenul de execuție al lucrărilor la cele două centre este de 24 de luni, de la data câștigării licitației. Poate a patra oară este cu noroc!
Comuna Fălciu nu este dotată cu niciun centru social de îngrijire la domiciliu sau centru social de zi pentru persoane vârstnice. Considerând nevoia comunității locale de a avea două centre sociale pentru persoane vârstnice grupate într-o singură clădire proiectată conform normativelor în viigoare, s-a obținut o finanțare europeană pentru o clădire cu o capacitate totală de 100 de persoane vârstnice care să beneficieze de activitatea centrului de zi și o capacitate de 50 de persoane care să beneficieze de serviciile centrului de îngrijire la domiciliu. Clădirea va fi prevăzută cu grup sanitar pentru persoane cu dizabilități și alte facilități pentru persoane cu dizabilități. Este importantă îngrijirea bătrânilor într-o comunitate în care procentul persoanelor vârstnice raportat la total este într-o continuă creștere, oferindu-le condițiile necesare pentru socializare, păstrarea sănătății și a mobilității.
“În contextul economic actual, investițiile în comunitate reprezintă un element de o importanță deosebită pentru dezvoltarea unei comunități. Societatea echilibrată este formată deopotrivă și din tineri și din vârstnici, iar grija față de nevoile tuturor face ca o comunitate să prospere, și să-și dorească să locuiască, să învețe, să muncească, să se recreeze și să îmbătrânească într-un loc. Am propus reabilitarea, modernizarea și extinderea clădirii existente și transformarea clădirii existente C1 în centre sociale pentru persoane vârstnice, cuprinzând un centru social de îngrijire la domiciliu sau centru social de zi.”, a precizat primarul comunei Fălciu, Costel Moraru.
Centrul social de îngrijire la domiciliu va cuprinde: birou administrativ îngrijire la domiciliu; materiale îngrijire; izolator; grupuri sanitare diferențiate pe sexe; birou manager îngrijire la domiciliu
Centrul social de zi va cuprinde: centru de zi; spațiu petrecere timp liber; sală terapii; grupuri sanitare; materiale curățenie; sală de gimnastică de recuperare; birou administrativ; cabinet consiliere pihologică și psihopedagogică; cabinet medical; cabinet fizioterapie; vestiare și dușuri; bucătărie; sală de mese.
Obiectivul propus va avea următoarele caracteristici: Aria construită desfășurată: 775 mp și aria totală construită: 897 mp, regim de înălțime parter. Valoare estimată a contractului de lucrări pentru realizarea investiției “Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna Fălciu, județul Vaslui” este de 2.840.884,05 lei fără TVA. Termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 21 iulie 2021, orele 15.00, când se vor deschide și ofertele.
În jur de 1000 de persoane în vârstă vor beneficia de serviciile oferite
Contractul de finanțare a fost semnat pe 7 septembrie 2018, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est din Piatra Neamț. Proiectul aparține Primăriei din Fălciu în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Comunitară „Econova”. În urma implementării proiectului vor avea acces la serviciile oferite în jur de 1.000 de seniori ai comunei. Centrul social de Zi va putea deservi 100 de persoane vârstnice care vor avea acces la servicii destinate reintegrării sociale a beneficiarilor: consiliere, terapii diverse psiho-sociale, activități de petrecere a timpului liber, precum și servicii de recuperare în scopul menținerii sau ameliorării statusului funcțional al beneficiarului: fizioterapie, gimnastică recuperatorie. Unitatea de îngrijire la domiciliu completează gama de servicii disponibile vârsnicilor din comună cu personal suport pentru realizarea activităților de bază ale vieții zilnice. Investitia va contribui substanțial la sporirea gradului de independență al persoanelor vârstnice și facilitatea accesului acestora la dotări și echipamente specifice pentru monitorizarea sănătății, a stării fizice și pentru practicarea de activități de socializare și de petrecere a timpului.