SCANDAL… Situație fără precedent în comuna Coroiești după ce trei sate compenente au rămas în perioada de caniculă fără apă potabilă. În satul Hreasca, situația este una disperată pentru că, spun oamenii, singura sursă de apă este un izvor. Se pare că vinovat de această situație este ANAF care, în urma unei decizii luate la începutul anului, nu a mai virat bugetului primăriei aproximativ 1,2 milioane de lei. Astfel s-au adunat datoriile către furnizorul de energie electrică până când aceasta a fost sistată și comuna a rămas fără apă potabilă și iluminat stradal. “Am acumulat datorii de aproximativ 200.000 de lei și, de la începutul acestui an, am primit în buget doar 110.000 de lei. Nu avem bani nici de salarii și nu cred că, până la sfârșitul anului, vom primi diferența de bani”, spune primarul comunei Coroiești. De asemenea, problema banilor este cunoscută și de oamenii din comună, afectați de lipsa apei potabile, dar aceștia spun că pe ei îi doare lipsa apei și nu problemele financiare a căror rezolvare stă în mâna edilului.
În perioada în care temperaturile de afară ajung, ușor, la 40 de grade Celsius și perioada în care specialiștii ne sfătuiesc să ne hidratăm, la Coroiești acest lucru nu prea se poate întâmpla. Și asta pentru că, de aproximativ 10 zile, comuna a rămas fără apă potabilă. Problemele au apărut după ce bugetul local nu a mai avut bani pentru a plăti datoriile acumulate la furnizorul de electricitate și pompele au fost oprite. Oamenii au cerut explicații și se arată revoltați, mai ales că le lipsesc sursele alternative de apă. «La noi în sat, la Hreasca, suntem aproximativ 500 de persoane care nu mai au apă potabilă de vreo 10 zile. Avem o singură cișmea de la care ne alimentăm toți. Și avem copii mici, avem nevoie de apă să ne spălăm, pentru mâncare și pentru animale. Plus că afară este o căldură insuportabilă și fără apă este aproape imposibil. Oamenii au început să se revolte, mai ales că nici nu a venit nimeni de la primărie să ne explice care este situația», spune Ancuța Bandolea. De asemenea, problemele cu apa au fost aduse și la urechile consilierilor locali, iar aceștia au fost somați să se implice pentru a le rezolva. «Problema cu apa potabilă nu este numai de acum. Au mai fost perioade în care am rămas fără apă, dar acum temperaturile de afară sunt insuportabile și oamenii au nevoie de apă. Știu că sunt probleme cu plata facturilor, dar pe oameni nu îi interesează lucrul acesta. Ei vin și ne întreabă pe noi, consilierii, ce se întâmplă și care sunt soluțiile pentru rezolvarea problemei. Nu lipsa banilor îi interesează pe ei pentru că nu ei pot rezolva astfel de situații. Ei vor, și pe bună dreptate, apă la robinet”, spune și Viorel Burlacu, consilier local al comunei Coroiești.
O decizie a ANAF lasă Primăria Coroiești fără 1,2 milioane de lei
Întrebat despre problemele cu care se confruntă comuna Coroiești, primarul Cristian Lungu spune că lipsa banilor din visterie a dus la acumularea de datorii de aproximativ 200.000 de lei numai către furnizorul de energie electrică. Și nu doar atât. Problemele ar fi apărut ca urmare a unei decizii a ANAF care a făcut ca din bugetul local să dispară 1,2 milioane de lei. “La începutul acestui an, printr-o decizie a ANAF, Primăria Coroiești nu a mai primit întreaga sumă de bani. De fapt, din totatul de 1,4 milioane de lei, am primit 110.000 de lei o dată și apoi încă 4.000 de lei, bani cu care nu te poți descurca deloc. Am mers chiar și la Ministerul Finanțelor pentru a discuta această problemă dar ne-au trimis către Consiliul Local să ne rezolve problema. Așa am rămas fără bani pentru plata furnizorilor. Și nu doar curentul electric pentru pompele de apă, ci și iluminatul public și chiar salariile angajaților. Situația este extrem de dificilă la Coroiești și, dacă va continua așa, vom fi nevoiți să închidem tot și să plecăm acasă», spune primarul Cristian Lungu.
Golan de Bârlad pripășit la Coroiești prieten bun cu Buzatu,faliment scrie pe fruntea ta ai dus comuna de râpă,iar tu te-ai îmbogățit ,demisia .